Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Statutul aleşilor locali, modificat și trimis la votul de plen al Camerei Deputaților

Comisile juridică şi cea pentru administraţie publică ale Camerei Deputaților au hotărât cu majoritate de voturi adoptarea propunerii legislative pentru modificarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali. Preşedinte al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor este deputatul PSD de Vrancea, Nicuşor Halici (FOTO).

Cele două comisii au adoptat două amendamente. Astfel, la articolul 57, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins: „Art. 57. – (1) Încălcarea de către consilieri a prevederilor Legii nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a prevederilor prezentei legi, a prevederilor legale referitoare la conflictul de interese şi ale regulamentului de organizare şi funcţionare a consiliului, atrage aplicarea următoarelor sancţiuni: avertismentul; chemarea la ordine; retragerea cuvântului;  eliminarea din sala de şedinţă; excluderea temporară de la lucrările consiliului şi ale comisiei de specialitate; diminuarea indemnizaţiei de şedinţă cu 10% pentru maximum 6 luni; retragerea indemnizaţiei de şedinţă, pentru 1 – 2 şedinţe“.

De asemenea, Articolul 75 se modifică şi va avea următorul cuprins: „Art. 75. –  (1) Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv; orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia; o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, funcţia de administrator sau de la care obţin venituri; o altă autoritate din care fac parte; orice persoană fizică sau juridică, alta decât autoritatea din care fac parte, care a făcut o plată către aceştia sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestora; o asociaţie sau fundaţie din care fac parte“.

În data de 20 iunie 2018, Senatul, în calitate de for decizional, a adoptat o inițiativă legislativă prin care mandatul primarilor, consilierilor și președinților consiliilor județene nu încetează în cazul în care partidul pe listele căruia au fost aleși fuzionează cu o altă formățiune politică. Proiectul de lege modifică Legea 393/2004 privind statutul aleșilor locali, în sensul în care calitatea de consilier local sau de consilier județean, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, nu încetează dacă acesta pierde calitatea de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei lista de competitor electoral a fost ales, cu excepția partidelor politice care au fuzionat, situație în care consilierul devine independent.

În formă actuală a legii, articolul 9 prevede: „Calitatea de consilier local sau de consilier județean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri: h1 )pierderea calității de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei lista a fost ales”.

De asemenea, un alt amendament adus de PSD, la articolul 15, prevede: „calitatea de primar și, respectiv, de președinte al consiliului județean încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în următoarele cazuri: pierderea, prin demisie, a calității de membru al partidului politic sau al organizației minorității naționale pe a cărei lista de competitor electoral a fost ales, cu excepția partidelor politice care au fuzionat, situație în care primarul devine independent”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?