Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Preţul peștelui, mai mic în București decât în Deltă

Agenţii turistici din Deltă preferă să cumpere peşte din pieţele din Bucureşti şi să-l aducă în pensiunile din rezervaţie pentru oaspeţi, din cauza preţurilor ridicate practicate de unele puncte de debarcare şi cherhanale. „Un pescar are posibilităţi mici faţă de sortimentul de care avem nevoie. În Piaţa Obor este o diversitate enormă. Dacă nu se prinde somn în Deltă, se prinde pe Mureş sau pe Olt. Este peşte proaspăt. În Piaţa Obor şi cel mai mic butic are casă de marcat”, a declarat proprietarul unei pensiuni din zona Uzlina, Cornel Găină. El a mai spus că preţurile cu care poate cumpăra un peşte de calitate în Deltă sunt mari. „În Deltă nu s-au vândut crapi sub 15-18 lei pe kilogram, somnul – cu 25 de lei, iar şalăul cu 25-30 lei pe kilogram. Diferenţa dintre preţurile din Obor şi cele din Deltă este de 5 lei pe kilogram, iar transportul peştelui e acoperit. În plus, am şi chitanţă”, a mai menţionat Găină.

Un alt proprietar de pensiune din aceeaşi zonă, Daniel Ghinescu, a menţionat că la Ploieşti preţurile practicate la peşte sunt mai mici decât cele din Bucureşti cu până la 3 lei pe kilogram. Diferenţa dintre preţul peştelui din Bucureşti şi cel din Delta Dunării este dat de punctele de debarcare şi cherhanalele care pot comercializa capturile pescarilor.

O situaţie a unor pescari din asociaţia Goloviţa, comuna Jurilovca, judeţul Tulcea, care au contract cu cherhanaua din aceeaşi comună arată că peştele cu valoare mare – crap, somn, şalău – a reprezentat 10,89% în capturile din anul 2016, iar proporţia a scăzut la 1,34% anul trecut. „Astfel, venitul aproximativ al unui pescar ce raportează în medie 2.500 de kilograme de peşte pe an este de 9.232 lei pe an. Deşi preţul benzinei şi inflaţia au crescut progresiv în ultimii ani, preţul anumitor specii de peşte a rămas aproximativ acelaşi”, se arată în situaţia asociaţiei Goloviţa.

Pescarii sunt obligaţi de legislaţie să-şi vândă capturile doar punctelor de debarcare sau cherhanalelor cu care încheie contract la începutul fiecărui an, însă există perioade în care cherhanalele sunt închise.

Articolul integral pe https://bit.ly/2E4kFwX

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?