Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Uniformele şcolare, cele mai căutate în bazar


La sfârșitul săptămânii trecute, articolele vestimentare pentru elevi au fost cele mai căutate în bazarul din Panciu. Comercianții spun că au înregistrat vânzări semnificative la uniformele școlare, semn că atât elevii, cât și părinții acestora, au intrat deja în febra cumpărăturilor specifice apropierii noului an școlar.
De departe, cele mai căutate au fost uniformele pentru școala primară, unde se menține obligativitatea purtării lor. La fetițe, clasica uniformă pepit, cu sarafan albastru, avea prețuri cuprinse între 20 și 25 de lei. „E un preț acceptabil, având în vedere că, pe lângă uniformă, trebuie să mai cumpărăm și o pereche de pantofi, un ghiozdan, ca să nu mai vorbesc de rechizitele pe care le vom lua în zilele următoare”, ne-a spus o mămică a cărei fetiță va merge, din toamnă, în clasa I.

***

Pentru băieței, cea mai ieftină uniformă, alcătuită din două piese, respectiv sacou și pantaloni, se vindea cu 100 de lei, iar cea mai scumpă, care avea, în plus, și o vestuță, se putea cumpăra cu 150-180 de lei. „Depinde și de materialul din care sunt realizate. Dacă predomină poliesterul, atunci costumele sunt mai ieftine. Dacă predomină lâna, evident, prețul e mai mare”, ne-a explicat un comerciant din Focșani. El a precizat că, odată cu uniforma, părinții au mai cumpărat fie o cămașă care, tot în funcție de calitate, costă între 15 și 28 de lei, fie câte o pereche de pantofi, al căror preț era cuprins între 20 și 40 de lei.
O sensibilă creștere a vânzărilor, față de perioada anterioară, s-a înregistrat și la costumele tip sport, disponibile la prețuri între 60 și 120 de lei, în funcție de mărimi și materialul textil din care sunt confecționate.

***

În cazul elevilor din ciclurile superioare, lucrurile stăteau cu totul diferit. De ani buni, gimnaziștii de la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” (fosta Åžcoală de Arte și Meserii Nr.1), nu mai poartă un anumit gen de uniformă, ci adoptă ținuta obligatorie stabilită de conducerea instituției, de comun acord cu părinții. Ea constă, la fete, într-o cămașă albă, fustă și sacou negre, în timp ce băieții îmbracă tot o cămașă albă și un costum de culoare închisă, similar cu cel al colegilor din ciclul primar. Potrivit comercianților prezenți sâmbătă, în târgul din Panciu, vânzările la acest gen de articole nu au lipsit, dar ele nu au fost semnificative, „dovadă că elevii se bazează pe ceea ce au din anii anteriori sau nu se grăbesc să-și reînnoiască garderoba”.
Doar uniformele destinate liceenilor de la „Ioan Slavici” au un regim special. Ele nu pot fi achiziționate nici din târgul de haine, nici din ma-gazine pentru că sunt confecționate, anual, numai pe bază de comandă, de către o firmă specializată. În această toamnă, atât fetele, cât și băieții, vor plăti pentru un costum complet câte 170 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?