Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Ghidul călătorului prin legislație. Contractul de antrepriză

Începând de astăzi continuăm incursiunea noastră în legislație cu un nou subiect extrem de important, mai ales în pentru persoanele juridice sau fizice care activează în domeniul serviciilor/ lucrărilor, și anume contractul de antrepriză.

În baza acestui contract, una din părți, numită antreprenor, se obligă ca, pe riscul său, să execute o anumită lucrare, materială ori intelectuală, ori să presteze un anumit serviciu pentru cealaltă parte numită beneficiar, în schimbul unui preţ serios și determinat sau cel puțin determinabil, preț care poate consta ori într-o sumă de bani ori în alte bunuri sau prestaţii.

În situația în care antreprenorul a încheiat un contract de antrepriză cu un beneficiar, primul are posibilitatea, în funcție de prevederile contractuale, fie să execute el personal contractul, fie să încredinţeze unuia sau mai multor subantreprenori executarea unor părţi ori elemente ale lucrărilor sau serviciilor. Acest lucru nu este permis în situația în care contractul de antrepriză a fost încheiat în considerarea persoanei antreprenorului. Încredințarea executării unor părți sau elemente ale lucrărilor sau serviciilor către un subantreprenor are atât avantaje (contractarea unor lucrări chiar dacă antreprenorul nu are personal specializat în acel tip de lucrări, efectuarea mai rapidă a lucrărilor respective), dar și dezavantaje în sensul că antreprenorul va răspunde în fața beneficiarului pentru fapta subantreprenorului la fel ca pentru propria sa faptă.

Dacă preţul nu este determinat sau cel puțin determinabil, beneficiarul va datora preţul care este prevăzut de lege ori este calculat potrivit legii. Dacă nu există prevederi legale în această direcție, preţul care se va plăti se va stabili în raport cu munca depusă şi cheltuielile necesare pentru executarea lucrării ori prestarea serviciului, avându-se în vedere şi practicile care există în această direcție.

Dacă persoanele care au lucrat cu antreprenorul în baza unui contract nu au fost plătite de către acesta din urmă pentru munca prestată, atunci ele pot acţiona în instanță direct beneficiarul, până la concurenţa sumei pe care acesta din urmă o datorează antreprenorului la momentul introducerii acţiunii.

Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea, redactie@monitorulvn.ro.

 

Avocat MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?