Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO: INTERVIURILE lui Muscalu. TOTUL despre sportul focșănean cu primarul Cristi Misăilă

Laurențiu Muscalu: Vă felicităm pentru rezultatele pe care, la început de sezon, le-a obținut echipa de handbal a clubului CSM 2007 Focșani. O victorie împotriva Stelei, o victorie foarte frumoasă în fața unui public extraordinar. Oamenii care au fost la meci îmi spuneau zilele trecute că nu au mai văzut de foarte mulți ani o asemenea atmosferă extraordinară,  la un meci al unei echipe sportive, de handbal, baschet, fotbal. Sunt necesare aceste felicitări pentru că, într-adevăr, investițiile care s-au făcut în ultima vreme arată că performanța poate fi făcută în acest fel. Va veni și Final Four la început de martie și vă rugăm să ne spuneți cum ați trăit meciul cu Steaua și, bineînțeles, să ne dați cât mai multe amănunte despre organizarea Final Four-ul Cupei României, un eveniment istoric pentru Focșani.

Cristi Misăilă: Mă bucur foarte mult, așa cum bănuiesc că s-au bucurat toți focșănenii atunci când echipa noastră de handbal masculin a obținut o performanță istorică, învingând la Focșani o veterană a acestui sport, mă refer la echipa Steaua, cu un scor categoric, 23-18. Îi felicit pe toți, jucătorii, pe toți cei din staff-ul tehnic, în special pe domnul antrenor Sandu Iacob, care, de când a venit, cu același lot de tineri și cu două, trei achiziții, au reușit o asemenea performanță, nu numai de a învinge Steaua ci și de a se bate pentru un loc în play-off. Ceea ce ne-am și propus, acesta a fost obiectivul nostru, pe care l-am stabilit de la începutul colaborării. Pe de altă parte, împreună cu domnul profesor Viorel Ciubotaru, fac o echipă excelentă la timona acestei echipe și reușesc să aducă, pentru prima dată la Focșani, cu puțin noroc, turneul final al Cupei României la handbal. Spun puțin noroc pentru că, poate, unii cetățeni nu cunosc foarte bine mecanismul prin care s-a ajuns ca Focșaniul să fie gazda acestui turneu. După stabilirea semifinalistelor s-a făcut o tragere la sorți la Federația Română de Handbal, fiecare reprezentant al echipelor calificate în semifinale a tras câte un bilet. Din fericire, domnul Viorel Ciubotaru a tras numărul unu și a fost cel care a decis că se va organiza turneul la Focșani. Este un eveniment deosebit pentru sportul vrâncean și dorim să îl organizăm la cel mai înalt nivel, așa cum știm foarte bine să o facem.

Dragi focșăneni, dragi iubitori ai sportului din Focșani, având în vedere că avem o Sală Polivalentă din păcate neîncăpătoare, s-a dovedit neîncăpătoare la multe meciuri din campionatul de handbal, chiar la meciul cu Steaua, din nefericire, au mai fost spectatori care au întârziat și nu au mai avut loc în sală. Pentru a preveni aceste neplăceri vrem să montăm în Piața Unirii un video wall, care să facă o transmisie live. Sper ca vremea să ne permită și să vă permită, tuturor iubitorilor sportului, să fiți cât mai mulți în Piața Unirii și să fiți alături de echipa noastră, care va juca semifinala pe data de 9 martie cu Poli Timișoara, urmând ca, în funcție de rezultatele obținute în semifinale, duminică, să avem finala mică și finala mare. Vom avea patru meciuri în două zile, 9 și 10 martie, patru meciuri extrem de importante și care vor decide câștigătoarea Cupei României la handbal masculin.

Ne-am bucura enorm ca băieții noștri să joace finala și, de ce nu, chiar să câștige cupa. Ne-am dori foarte mult. E un vis frumos, sper să devină și realitate dar important este că am ajuns aici, important este că ne-am făcut vizibili pe plan național și iată că Focșaniul, pentru câteva zile, va fi capitala handbalului românesc. Ne dorim foarte mult să fie o organizare impecabilă. Am stabilit deja câteva detalii tehnice cu reprezentanții Federației Române de Handbal care au fost prezenți săptămâna trecută la noi în Focșani. Vom stabili foarte clar locurile de primire, de cazare, ale sportivilor, galeriilor. Se anunță prezența galeriilor echipei Steaua, echipei Dinamo, echipei Poli Timișoara și nu vrem să avem incidente. Cred că totul se va desfășura în condiții de siguranță maximă. Vom stabili ulterior intervalul orar de închidere a Bulevardului Unirii, de la intersecția Saligny cu 1 Decembrie până la intersecția cu Tinereții, pentru a da posibilitatea tuturor celor care vor veni să parcheze pe acest sector de bulevard.

 

LM: Au fost stabilite orele de începere sau urmează să fie luată o decizie?

CM: Deocamdată nu au fost stabilite, este o chestiune legată și de programul Televiziunii Române pentru că aceste meciuri vor fi transmise în direct pe postul național de televiziune. De aceea nu putem comunica, deocamdată, orele de începere. Așteptăm ca în zilele următoare să ni se comunice programul exact al acestor meciuri. Federația Română de Handbal va scoate la vânzare biletele, dumnealor sunt organizatorii. Noi încercăm să discutăm cu dumnealor să rezervăm pentru focșăneni un număr consistent de bilete dar, bineînțeles, conform regulamentului va trebui să lăsăm posibilitatea și altor iubitori ai acestui sport, din alte orașe, să fie prezenți. Biletele se vor achiziționa online, prin eventim.ro. Deocamdată nu este stabilit un număr de bilete alocat pentru focșăneni, urmează să ieșim cu un comunicat de presă și să dăm toate detaliile pentru cei interesați să achiziționeze bilete.

 

LM: E un eveniment istoric și nu ne jucăm cu cuvintele. Un Steaua-Dinamo la Focșani e un moment pe care eu, ca iubitor al sportului, nu l-am trăit de foarte multă vreme. În urmă cu peste 30 de ani am mai văzut un meci Steaua-Dinamo la baschet, pe vremea marilor jucători ai României de atunci, un Ermurache, un Vinereanu și așa mai departe. E o realizare uriașă chiar dacă a fost, cum spuneați dvs., cu puțin noroc dar și norocul face parte din joc. Domnul director Ciubotaru a avut mână bună și să dea Domnul să joace finala și, de ce nu, să câștige Cupa României.

CM: Ne dorim acest lucru, mai ales că au arătat o formă excepțională în ultimele meciuri.

 

LM: Au arătat acest lucru împotriva unei echipe, Steaua, care nu e numai un nume în lumea handbalului ci în lumea sportului de la noi, din România.

CM: A fost un meci, un joc care ne dă mari speranțe că putem să avem pretenția de a juca măcar finala.

 

LM: Dacă vom câștiga trofeul este clar că vom juca în cupele europene, dacă vom juca finala mai stăm puțin la mâna rezultatelor, în funcție de ce echipă va câștiga campionatul.

CM: Exact. Dacă vom juca finala și nu vom câștiga cupa, dar contracandidata din finală va fi campioană națională, noi avem dreptul de a juca într-o cupă europeană.

 

LM: Suntem pregătiți pentru cupele europene ? Vă întreb din punct de vedere al bugetului.

CM: Eu cel puțin, echipa mea, de când am venit la conducerea Primăriei Municipiului Focșani am dat o importanță deosebită sportului. Vă dau câteva cifre ca să vedeți evoluția alocărilor bugetare făcute către secțiile clubului CSM 2007 Focșani. Dacă în 2015 erau alocați 3,189 milioane lei, începând cu 2016 sumele alocate au crescut. În 2016 au fost 5,187 milioane lei, în 2017 au fost 6,591 milioane lei iar în 2018 au fost 7,929 milioane lei. Sume alocate CSM 2007 Focșani, care au fost cheltuite pentru a face sport de performanță, pentru a da posibilitatea tuturor tinerilor să aibă șanse de a se pregăti și de a-și etala talentul în sport. Totodată, după preluarea mandatului de către mine și echipa PSD-ALDE, clubul sportiv al municipiului Focșani a suferit mari modificări. În primul rând prin aducerea la conducerea sa a domnului Viorel Ciubotaru care dă dovadă că își merită locul prin rezultatele obținute, dar și prin faptul că am înființat secții noi. Dacă la început aveam doar opt secții iată că acum avem 12 secții. Menționez că am înființat echipa de baschet masculin cu care în acest moment jucăm în Liga Națională. Avem și aici un lot foarte bun, condus de domnul profesor Petruț Mihai, care este și consilier local. Echipele de juniori au avut rezultate excepționale la toate competițiile la care au fost, și îi felicit pe această cale. Sunt copiii noștri, copiii focșănenilor. Împreună cu ei, cu alți jucători din Focșani, au făcut un nucleu de bază, întărit de achiziția a doi americani și a unui sârb, care acum au rezultate foarte bune, având în vedere că sunt în primul an de campionat în Liga Națională. De asemenea, am reînființat echipa de fotbal. Când am preluat mandatul, Focșaniul nu mai avea echipă de fotbal. Suntem acum în liga a treia. Anul acest am spus să fie un an de pregătire, în care să devină mai omogenă echipa și mai bine pregătită dar vom face toate eforturile ca, în anul 2020, să reușim să ne batem la o promovare în liga a doua.

 

LM: Asta înseamnă din sezonul viitor?

CM: Din toamnă sperăm să facem câteva achiziții de jucători care să ne permită să putem accede în această ligă pentru că Focșaniul întotdeauna a avut o echipă reprezentativă în liga a doua. Știm foarte bine, sunt foarte mulți iubitori de fotbal și trebuie să facem tot posibilul să le creem și această bucurie pentru toți vrâncenii care vor fi prezenți la stadion. De asemenea, am înființat echipa de tenis de masă unde avem rezultate deosebite și o secție de taekwondo. Avem rezultate extraordinare în tot ce înseamnă sportul din Vrancea și sportul focșănean.

La atletism o avem pe Claudia Prisecaru, care de curând a câștigat câteva titluri iar în acest moment are 11 medalii de campioană sau vicecampioană a României, la probe diferite, la 1500 m, 3000 m, 3000 m obstacole, 5000 m. Numai în 2019 a câștigat două titluri de campioană națională universitară, trei medalii de aur și o medalie de argint la tineret sau senioare, la 1500 m și la 3000 m. Face parte din lotul olimpic al României, cu șanse mari să participe la Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo. Este o sportivă extraordinară, ne mândrim cu ea și o felicit pentru rezultatele obținute. De altfel, în 2018 a fost în ediția de premiere a sportivilor focșăneni și a fost declarată sportiva anului.

De asemenea, la judo îl avem pe Laris Borș, care a ocupat locul șapte la campionatul mondial de juniori. Este multiplu campion național, a obținut medalii la toate etapele de cupă europeană la care a participat în 2018 și se pregătește în lotul național al României. Îl apreciem, nu numai noi, ci și specialiștii din judo, ca pe un sportiv de mare performanță și unul dintre mai valoroși la greutatea de 60 kg.

La arte marțiale îl avem pe Daniel Fusaru, multiplu campion mondial în 2018 iar eleva sa, Irina Paraschiv, este de asemenea, campioană mondială.

La tenis de câmp avem o tânără speranță care dovedește că își depășește părinții, care sunt sportivi. Nu are nicio legătură cu faptul că sunt rude. Domnul Viorel Ciubotaru este director iar fiica dumnealui obține performanță, iubește tenisul de câmp și este vicecampioană la simplu, la 13 ani și câștigă medalii la turneele naționale sau internaționale. A participat la mai multe evenimente. Tenisul este un sport individual și nu pot exista discuții. Sper ca toate aceste realizări ale sportului să ne dea speranța că vom obține în continuare rezultate deosebite, care să creeze satisfacția de performanță a cetățenilor municipiului Focșani. Așa cum am mai spus, eu vreau să promovez performanța, în toate domeniile, dar mai ales în sport. Mă bucur foarte mult că, iată, tineri vrânceni, tineri focșăneni sunt deja foarte bine văzuți în toate ramurile sprtive în care ei activează și obțin rezultate deosebite. Nu vreau să fim arătați cu degetul că noi cheltuim banii focșănenilor pentru a promova doar valori din alte părți. Ne dorim să utilizăm cu eficiență maximă aceste fonduri, pentru a da posibilitatea focșănenilor, vrâncenilor să facă sport.

 

LM: Așa cum spuneați la începutul interviului, echipa de handbal este unul dintre ambasadorii importanți ai orașului și ai județului. TVR 1 sau alte televiziuni transmit meciuri din fiecare etapă și, vrem, nu vrem, sporturile de echipă sunt mult mai mediatizate în presa națională. Această echipă, așa cum spuneați, are sala plină la orice meci de liga națională.

CM: Sunt mândru că sunt focșănean pentru că o atmosferă mai frumoasă ca la Sala Polivalentă, la meciurile de handbal, la meciurile de baschet, nu am văzut de mult într-o sală de sport. Credeți-mă că am mai fost și în alte săli. Publicul focșănean dă dovadă de o dragoste nebună față de această echipă și o manifestă într-un mod foarte civilizat. Îi felicit și le mulțumesc pentru că, iată, s-a creat o emulație în jurul acestei echipe, în jurul acestui sport, și mă bucur că eforturile echipei, ale tuturor, sunt încununate de satisfacția rezultatelor obținute.

 

Sală de sport multifuncțională pe stadionul Tineretului

 

LM: Revenind la fotbal. Știu că împreună cu Consiliul Județen Vrancea se dorește construirea unui nou stadion. În ce stadiu se află acest proiect?

CM: Stadionul Milcovul urmează să fie supus unei reabilitări integrale. Domnul președinte Marian Oprișan a reușit să înscrie pe lista Companiei Naționale de Investiții cele două stadioane ale municipalității, Milcovul și stadionul Tineretului. Deja la stadionul Milcovul se lucrează la tema de proiectare, la o nouă reașezare și au fost făcute studiile necesare. Toată lumea ne critică dar nu putem demara o investiție de o asemenea anvergură fără să avem un studiu foarte bine făcut și fără a putea să stabili ce obiective trebuie să realizăm prin aceste investiții.

Așa cum s-a dovedit că Bazinul de înot olimpic a fost ceea ce ne-am dorit cu toții și este al patrulea ca mărime din țară, ne-am dori ca și stadionul care urmează să fie refăcut din temelii să fie emblematic pentru municipiul Focșani și să avem o echipă chiar de liga a doua, care să joace și care să aducă cât mai mulți spectatori la stadion. Sper ca la sfârșitul anului acesta, începutul anului viitor, să vedem că vor începe lucrările la acest stadion.

Pentru stadionul Tineretului urmează să se facă o proiectare și să găsim soluții. Nu vreau să anticipez, este doar la nivel de discuții, dar ne-am dori ca pe acest stadion al Tineretului să avem și o sală de sport, multifuncțională, cu o capacitate mult mai mare, pentru a da posibilitatea tuturor iubitorului sportului să vadă mai multe meciuri. E și un teren de rugby, să fie un teren de antrenament dar și o sală de sport multifuncțională. Din păcate, Sala polivalentă din Focșani aparține Direcției Județene de Tineret și Sport, care e în directa subordine a Ministerului Tineretului și Sportului. Încă de la preluarea mandatului am făcut toate demersurile pentru a o prelua în administrarea municipalității, pentru a putea, cu fonduri europene sau fonduri proprii, să o modernizăm pentru că, vedem foarte bine, nu este ceea ce ne-am dori. Din nefericire, deși am reușit să smulgem votul consilierilor liberali, care s-au opus de foarte multe ori la acest proiect, și am lansat proiectul de hotărâre de guvern până acum, din păcate, nu s-a finalizat. Au fost schimbări la nivelul Ministerului iar acum am înțeles că domnul președinte Marian Oprișan a făcut deja o hotărâre de consiliu județean pentru a prelua tot ce ține de Direcția Județeană de Tineret și Sport în administrarea Consiliului Județean pentru a putea să le reabilităm.

Lângă stadionul Milcovul mai sunt câteva săli care nu arată deloc bine, dimpotrivă. Au fost lăsate uitării și totuși, iată că sportivii care se antrenează în aceste săli fac performanță. Ne-am dori cu toții să putem să le reabilităm, să putem să le schimbăm fața și să facem performanță în condiții civilizate. De asemenea, la Liceul cu Program Sportiv vreau să realizăm o bază sportivă modernă, cu trei terenuri de tenis, din care unul va fi acoperit, precum și terenuri pentru handbal, baschet și minifotbal. Vrem ca Liceul cu Program Sportiv să aibă o bază sportivă modernă pentru a dezvolta aptitudinile elevilor.

 

LM: Adică să fie o adevărată bază sportivă, stadionul, sala de atletism, sala de judo, de box, lângă bazinul care arată impecabil. Ar fi o realizare extraordinară. Revenind la echipa de fotbal, cel mai iubit sport din lume. Ar trebui să visăm la liga națională?

CM: Trebuie să fiu foarte realist și să mă raportez în primul rând la capacitatea financiară a municipiului Focșani. Dacă nu vom atrage un sponsor important alături de această echipă, doar bugetul municipiului Focșani nu este suficient, nu face față să susțină echipa în liga națională. Acolo sunt bugete foarte mari. Trebuie să atragem un sponsor dar numai prin performanță. Le-am spus de fiecare dată sportivilor atunci când ne-am întâlnit, antrenorilor, că noi, ca să atragem un sponsor, trebuie să fim vizibili. Nimeni nu vine să ne ofere fără să primească ceva în schimb. Iar sponsorii urmăresc, de obicei, să primească reclamă. Marii sponsori urmăresc să aibă o vizibilitate cât mai largă, pe toate canalele media. Ori, dacă jucăm în liga a treia, meciurile nici măcar nu sunt televizate. Dacă mergem în liga a doua, știm foarte bine că televiziunile de specialitate transmit meciurile din liga a doua și, dacă echipa va performa, de ce nu, vom avea șansa de a atrage un sponsor care să ne permită să pretindem la liga națională.

 

LM: V-ați gândit la formarea unei academii de copii și juniori pentru momentul în care echipa va promova în liga a doua?

CM: Deja, la acest moment, noi am convenit cu toate cluburile sportive private, s-a încheiat un protocol, prin care vârfurile, jucătorii de performanță, cei care au calități deosebite, să acceadă către echipa de seniori dar trecând prin echipele de juniori republicani care s-au constituit la nivelul CSM 2007 Focșani. Deja la nivel de județ s-a creat o mișcare piramidală prin care faptul că putem selecta ce este mai bun de la toate echipele, îi aducem la echipele de juniori republicani fie de la clubul sportiv, fie de la Liceul cu program sportiv. Acolo vom selecta ce este mai bun ca să aducem la echipa mare. Aici vor fi vizibili și, de ce nu, luați și de echipe mult mai bune, mai bine văzute și mai bine cotate. De aceea cred că acest sistem dă posibilitatea tuturor tinerilor să se afirme și să facă performanță. Până acum exista o ruptură, fiecare părinte, fiecare elev se gândea că se merge (n.r. cu activitatea sportivă) până la 16 – 18 ani iar de acolo Focșaniul nu mai oferea nicio perspectivă. Trebuiau să își caute singuri o echipă unde să evolueze. Noi le dăm posibilitatea acum să evolueze la echipa de seniori și, dacă vor fi foarte buni, vor avea posibilitatea să fie cooptați de alte echipe performante, pot fi luați să evolueze în alte loturi.

 

LM: Voi încheia tot cu fotbalul. Vorbeați de aducerea unor jucători din afară pentru a da mai multă experiență lotului, care are o vârstă foarte fragedă. Este una dintre cele mai tinere echipe din liga a treia.

CM: Trebuie să menționăm că este singura echipă din țară care este formată numai din jucători din Vrancea, din județ. Noi nu avem niciun jucător, nici măcar din alt județ, la această echipă dar iată că avem performanțe cu ei. Suntem pe locul șapte la finalul turului de campionat. Obiectivul pe care noi l-am stabilit la începutul anului a fost de a se clasa în primele șase din liga a treia. Mai au această șansă, pentru că este o diferență foarte mică între locurile 6 și 7, ca până la sfârșitul campionatului să își atingă obiectivul.

 

LM: Probabil veți face atunci, împreună cu conducerea clubului, o conferință de presă în care veți anunța obiectivul la liga a doua ?

CM: Bineînțeles. Eu îmi doresc, poate reușim, nu vreau să dau mai mult detalii, dar am demarat deja câteva discuții pentru a putea găsi o soluție să îmbunătățim lotul echipei cu câțiva jucători necesari pentru a putea crește performanța echipei. În perioada transferurilor vom anunța exact care vor fi jucătorii și ce schimbări vor fi făcute.

 

LM: Din acest sezon sau din toamnă?

CM: Noi ne-am dori din acest sezon pentru a-i pregăti, în toamnă să fie deja integrați.

 

LM: La final, un cuvânt vrâncenilor care iubesc sportul. La ce să se aștepte și cum să încurajeze echipa la acest Final Four, care este un moment extraordinar pentru întreg județul Vrancea ? Va fi lumea bună a handbalului românesc la Focșani.

CM: Jucăm cu trofeul pe masă. Va fi un moment de mare încărcătură, va fi un moment emoționant pentru mine, cel puțin, ca iubitor al sportului dar totodată, și ca focșănean, ca vrâncean, pentru că avem șansa de a găzdui un asemenea turneu și cred că nu mai este cazul să fac o invitație tuturor iubitorilor sportului să își cumpere bilete pe eventim.ro și să fie alături de echipa noastră reprezentativă. Să sperăm că, dacă îi vom susține și băieții vor continua forma excelentă pe care au demonstrat-o în ultimul meci, vor avea șanse mari să câștige Cupa României la handbal. Ar fi pentru noi o performanță extraordinară, istorică. De aici se vor deschide noi perspective iar eu, așa cum am spus de fiecare dată, susțin performanța și îi susțin pe toți cei care demonstrează că prin eforturi susținute, prin dăruire și talent, aduc bucurie focșănenilor, aduc bucurie vrâncenilor. Le mulțumesc tuturor celor care sunt alături de noi, le mulțumesc tuturor susținătorilor. Avem o galerie foarte înfocată și chiar dacă nu sunt eu cel care bat toba, așa cum bat alți primari, îi susțin fără niciun fel de condiționalitate și le doresc mult succes.

 

VIDEO – Ciprian DUMITRU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?