Ediția: Marți 18 iunie 2024. Nr. 6651
Ediția: Marți 18 iunie 2024. Nr. 6651

GALERIE FOTO: Gulaș, poale în brâu și momente artistice la turul „Mausolee pe bicicletă“

Peste 150 de bicicliști au pedalat, sâmbătă, la turul “Mausolee pe bicicletă”. Ajuns la a patra ediție, turul ciclist este organizat anual cu ocazia Zilelor Patrimoniului. A crescut numărul de participanți, iar organizatorii au pregătit mai multe evenimente artistice. Au fost și reprezentanții unuia dintre sponsori, o companie chineză care deține o fabrică la Buzău și care i-au însoțit pe cicliști pe tot parcursul traseului. “Este un eveniment care a crescut de la an la an. Dacă la prima ediție am avut 60 de participanți la plecare, astăzi avem cu 50 la sută mai mulți decât anul trecut, ediția din 2017. Scopul acțiunii este de a promova patrimoniul local, mausoleele ridicate în cinstea eroilor din Primul Război Mondial în rândul comunității cicliste din România. La acest tur ciclist avem participanți din Iași, București, Bacău, Buzău, Galați, Brăila, Vaslui și Brașov”, a spus directorul Direcției pentru Cultură, Traian Negulescu.

Acesta a precizat că turul a fost gândit ca un spectacol, iar alături de cicliști au mers pe traseu circa 20 de motocicliști de la cluburile din Vrancea. Plecarea a avut loc de la Mausoleul Focșani. A urmat un traseu printre viile de la Odobești, după care s-a urcat prin Jariștea, Bolotești, Țifești și prima pauză a fost la Vidra. De aici, bicicliștii au urmat traseul Vizantea Livezi, Cîmpuri, Soveja. La Mausoleul Soveja a avut loc un moment artistic emoționant pregătit de Corul Parohiei Irești, iar bicicliștii au gustat din tradiționalele poale în brâu pregătite de Elena Țuțui, directorul Centrului Cultural din localitate. A urmat coborârea spre Răcoasa și o urcare la Mărăști. La Mausoleul Mărăști a avut loc un moment artistic pregătit de artiștii Ansamblului Artistic Țara Vrancei, condus de Maria Murgoci. Surpriza a fost gulașul pregătit de un biciclist pasionat de bucătărie. Ultima oprire a fost la Panciu, unde bicicliștii au fost primiți de majorete cu pompoane, care le-au prezentat câteva exerciții de acrobație.

La eveniment a pedalat și jurnalistul Lucian Mîndruță, care a felicitat organizatorii pentru ideea de a promova mausoleele din Vrancea. “Am venit pentru că era mare tentația să merg cu bicicleta peste o sută de kilometri pe acest traseu din Vrancea. În al doilea rând, mi-e rușine să mărturisesc, nu am văzut majoritatea mausoleelor pe care le-am vizitat. Le-am descoperit cu ocazia asta și chiar le-am spus oamenilor că avem o mare lipsă. Sunt oameni aici care, cred, au văzut mormântul lui Napoleon de la Paris de mai multe ori decât mormântul lui Averescu de la Mărăști. E mult mai important mormântul lui Averescu! Cred că trebuie să ne întoarcem cu copiii, cu familiile, cu prietenii, să le arătăm ce s-a întâmplat acum o sută de ani. Cred că dacă vii aici acesta este primul lucru la care trebuie să te gândești «uite ce au făcut oamenii ăștia pentru România. Oare noi am fi în stare de așa ceva? Oare am fi în stare să ne dăm viața pentru țară? De asta trebuie să venim aici, dacă suntem cu adevărat demni de oamenii care au murit la Mărăști, Mărășești, Soveja. Merită să veniți să faceți turul acesta”, a spus Lucian Mîndruță.

Finalul turului a avut loc la Mausoleul Mărășești, unde bicicliștii au fost premiați de vicepreședintele Consiliului Județean, Dănuț Cristian. Seara s-a încheiat cu un concert “Dacika”, pregătit de artistul Mihai Toma, alături de pianistul Ștefan Doniga și Teatrul de Operetă “Ioan Dacian”.

Evenimentul a fost organizat de Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, Asociația Sportivă ”VeloPower” și Consiliul Județean Vrancea.

Cea de-a IV-a ediție a evenimentului ”Mausolee pe bicicletă” a fost organizată în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean, Salvamont  Vrancea, Asociația Sportivă Tomiță Lazăr, Muzeul Vrancei, Primăria Focșani, Primăria Panciu, Primăria Soveja, Primaria Vidra și Primăria Răcoasa. De asemenea, au fost și zece voluntari care i-au asistat pe cicliști pe tot parcursul traseului. Pe parcurs, siguranța cicliștilor a fost asigurată de echipaje de Poliție, de la UMO Serv și de echipele de la Salvamont.

Partenerii media ai evenimentului au fost Monitorul de Vrancea, Agenția  Națională de Presă Agerpres, Antena 3, Prima TV, Atlas TV și FreeRider.
Sponsorii ”Mausolee pe bicicletă” au fost companiile DB Schenker, Pandora Prod, Premium Porc Group, Decathlon, lanțul de magazine Paco, Ana Are Mere, Autovip, Marco, Laguna Resort, Altdorf Tehnik, Maressia, UMO Serv, Caspro și Diacarn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?