Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Noua lege a asociațiilor: Proprietarul care provoacă daune suportă contravaloarea lucrărilor de reparații; restricții pentru administratori

Administratorii asociațiilor de proprietari nu pot intra în apartamentele locatarilor la orice oră doresc pentru a verifica apometrele sau pentru a face reparații, arată noua Legea a Asociațiilor de proprietari. Noul act normativ, care reglementează funcționarea acestor asociații, stabilește condițiile în care proprietarii sunt obligați să permită accesul administratorului sau unei alte persoane din conducerea asociației. Precizările sunt necesare în contextul în care unii administratori spun că proprietarii trebuie să permită accesul administratorilor pentru a inspecta sau citi apometrele.

Un astfel de caz este la o asociație de proprietari din Focșani, unde administratorul a trimis o hârtie către locatari în care îi anunță că sunt obligați să permită accesul administratorului în apartament ori de câte ori dorește acesta să inspecteze apometrele. În caz contrar, se menționează că nu se ia în calcul citirea apometrului făcută de locatar și transmisă la asociație pentru calculul apei. Ori, o asemenea obligație este ilegală, cum se arată clar în actul normativ. Acesta menționează că pentru a permite accesul în apartament se trimite un preaviz motivat scris cu un termen de 5 zile și doar pentru cazurile de urgență este un termen de 24 ore. Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul preşedintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului şi al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcţii/reparaţii, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepţie cazurile de urgenţă când termenul pentru preaviz este de 24 de ore, se arată în Lege.

Proprietarul care provoacă daune suportă contravaloarea lucrărilor de reparații

În schimb, dacă proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, atunci acesta răspunde civil şi penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectaţi.

Legea asociațiilor de proprietari menționează că dacă proprietarul unei locuinţe ori al unui spaţiu cu altă destinaţie provoacă daune oricărei părţi din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, „respectivul proprietar are obligaţia să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparaţii”.

Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, administratorul Ion Vlase ne-a spus că reglementările privind accesul în interiorul unei locuințe sunt foarte stricte. Constituția României spune foarte clar că domiciliul este inviolabil și nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori reședința unei persoane fără învoirea acesteia. Am mai fost solicitat să intru în apartamente și am refuzat acest lucru dacă nu se respectă procedurile legale, ne-a spus administratorul Ion Vlase.

Sursa foto: economica.net

1 COMENTARIU

  1. Pentru : Domnul Ciprian Dumitru , ma numesc Grosu Mariana si din anul 2008 m-am judecat si in continuare am un refuz din partea unui administrator de asociatie de proprietari cu nr . 401 de pe Bulevardul Brailei loc. Focsani pe nume Rotaru Vasile domiciliat pe bulevardul Brailei , nr . 26 bl . 26 . ap. 15 care nu respecta aceste reguli privind noua legislatie a Asociatiei de proprietari . Doresc sa ma contactati la numarul : 0765147120 pentru a va detalia bataia de joc a Administratorilor de Asociatii Proprietari care sunt platiti de locatari , degeaba !!! aceste asociatii sunt in majoritate , constituite , ILEGAL … Nu o m-ai dati ca , locatarii nu isi respecta indatoriile , cand administratorii sunt foarte corupti si fac niste cheltuieli si contracte in defavoarea locatariilor , iar cand li se specifica justificarea lor , primesti multe injurii si umflarea pretului la facturile : salubritate , apa si canal , femei de serviciu ( care nu sunt ) si alte cheltuieli nejustificatibile V-as multumii dar nu cred ca o sa faceti un reportaj m-ai amplu privind aceasta situatie a administratorii de blocuri etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?