Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

GALERIE FOTO: Expoziții dedicate tradițiilor pascale, la Crâng și Galeriile de Artă


    Zeci de tineri au participat, ieri, la două evenimente culturale dedicate tradițiilor pascale la români. Primul eveniment a avut loc la Crîngul Petrești unde se organizează, anual, expoziția-concurs de Artă Tradițională „Tradiții Pascale la români”. Ca în fiecare an, a avut loc un recital al micilor artiști populari de la Ansamblul Folcloric „Å¢ara Vrancei”, condus de Maria Murgoci. Concursul se adresează anual elevilor claselor externe ale Secției Åžcolii Populară de Artă Focșani, Secție a Centrului Cultural Vrancea. Manifestarea a fost organizată de Secția de Etnografie a Muzeului Vrancei în parteneriat cu Centrul Cultural Vrancea, sub egida Consiliului Județean. La expoziție pot fi admirate ouă încondeiate, ștergare, linguri de lemn, măști populare, păpușari pentru cașcaval, fluiere, cruci dar și alte obiecte realizate de tineri sub îndrumarea meșterilor populari care păstrează vie arta tradițională românească. La concurs au participat elevi ai claselor externe ale Åžcolii Populare de Artă, din cele mai importante zone etnofolclorice ale județului, cu obiecte la secțiunile: țesături populare – scoarțe și ștergare, instrumente populare, crestături populare.

Profesorul Liviu Nedelcu a prezentat câștigătorii, astfel:
Crestături populare – Premiul I – clasa din Nereju, Premiul II – clasa din Nereju
Instrumente populare – Premiul I – clasa din Nereju, Premiul II – clasa din Spulber,
Å¢esături populare (ștergare) – Premiul I – clasa externă din Nereju, Premiul II – clasa din Cîmpuri
Å¢esături populare (scoarțe) – Premiul I – clasa externă din Jitia, clasa de la Bîrsești, Premiul II – clasa din Soveja, Premiul III – clasa din Cîmpuri
Măști populare –  Clasa de măști populare de la Nereju

După amiază, la Galeriile de Artă din Focșani au fost organizate Expoziția de Artă Tradițională cu Tematică Pascală „De la Psalmi și Icoane la Sfânta Scriptură și Muzică Sacră” și concursul de Muzică Psaltică. Manifestările au fost Organizate de Centrul Cultural Vrancea, în parteneriat cu Protoieria Focșani I și Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.  Anul acesta au participat meșteri populari din județele Alba, Suceava, Iași, Vâlcea, Galați și Vrancea. Juriul a avut în componență specialiști ai domeniului și reprezentanți ai Protoieriei Focșani I. La expoziție pot fi admirate instrumente muzicale, cimpoi, bucium, ouă încondeiate sau ștergare tradiționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?