Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

GALERIE FOTO: Un loc II și două mențiuni pentru elevii vrânceni, la concursul internațional “Prosoft@NT”


În perioada 28 februarie – 3 martie, la Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț s-a organizat concursul internațional pluridisciplinar „Prosoft@NT”, numărând participanți din țări ca Rusia, Italia, Republica Moldova, precum și din diverse județe ale țării: Baia Mare, Cluj, Mureș, Botoșani, Brașov, Vaslui, Vrancea și altele. Competiția este structurată pe trei probe, și anume cea individuală, de matematică sau informatică, cea de software educațional și cea pe echipe, în care grupuri de trei elevi din clase diferite se confruntă și se ajută reciproc în rezolvarea unor subiecte fulger de matematică algoritmică și informatică matematizată.
Cu o tradiție în participarea și câștigarea a numeroase și însemnate premii de-a lungul anilor în cadrul acestui concurs, Colegiul Național „Unirea” a fost reprezentat anul acesta de un echipaj format din patru elevi: Petru Burdușa (10A) și Alex Iordăchescu (11A) la informatică, Andra Elena Mircea (11A) la matematică și Camelia Zalum (12C) la software educațional.
        Prima zi a competiției s-a deschis cu probele individuale și cea de software. Impresiile participanților relevă faptul că, anul acesta, balanța nivelelor de dificultate de la matematică și informatică s-a mai echilibrat, cu alte cuvinte, subiectele de matematică au sporit în greutate. Andra crede că, la clasa a 11-a cel puțin, ultima problemă, o ecuație funcțională, poate
fi propusă cu brio pentru ONM. Ea a obținut aici 72 de puncte din 100, clasându-se pe locul II, la 8 puncte de primul loc. La informatică, Alex a întâlnit o idee nouă legată de obținerea termenului general al unei recurențe folosind matricea coeficienților. Păcat că a întâlnit-o după concurs. Din nefericire, el și Petru nu au obținut premii, dar au învățat că împreună sunt mai puternici. În ceea ce privește partea de software, Camelia ne-a uimit pe toți cu ideea ei metaforică de a interpreta tema de anul acesta „UNITATE 100”: rădăcinile de ordin 100 ale unității. Cu o prezentare  convingătoare bazată pe asemănarea dintre om și număr complex, ca entitate care migrează pe „planul” terestru și își construiește viața cu propriile sale „argumente”, ea a reușit să impresioneze juriul și să obțină punctaj maxim la capitolul originalitate, cucerind în final o Mențiune.
A doua zi a început în forță cu proba pe echipe din cadrul „Prosoft@NT”, la care au participat 27 de echipe. Alex, Andra și Petru s-au unit într-un trio denumit neinspirat „A… ok”, iar Camelia s-a aliat cu alți doi băieți din Bacău și Brașov într-un „Combo” multi-regional. Subiectele de matematică au constat într-o problemă cu invarianți și o inegalitate împletită cu teoria numerelor, iar problema de informatică a reprezentat o aplicație a algoritmului de ridicare la putere în timp logaritmic. Cu numai un timp de o oră alocat fiecărui subiect, echipele noastre s-au prezentat onorabil: „A… ok” s-a clasat în fruntea clasamentului, pe locul 6, alături de Cluj, București, Ploiești și Brașov, iar „Combo” pe locul 12. O altă Mențiune pentru echipajul vrâncean.

Colegiul Național Unirea Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?