Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

VIDEO şi GALERIE FOTO: Tânără moartă în urma unei avalanșe, pe Cheile Tișiței; anchetatorii nu exclud ca avalanșa să fi fost provocată de cutremur


Claudia Malcea, o bucureșteancă de 36 de ani, a murit sâmbătă, 3 martie, după ce a fost surprinsă de o avalanșă pe Cheile Tișiței din județul Vrancea. Femeia se alăturase unui grup format din mai multe persoane, din București și Vrancea, care efectua o excursie planificată pe facebook pe Cheile Tișiței, excursie care ar fi trebuit să fie pentru toți participanții un prilej de relaxare și socializare. Din nefericire, drumeția s-a sfârșit tragic pentru Claudia Malcea.     
Avalanșa care a surprins trei dintre turiști, printre care și femeia din București, s-a produs într-o vale, în apropierea râului Șușița, de pe versant desprinzându-se, concomitent cu zăpada, și arbori, vegetație și pietre. Apelul la 112, care a anunțat producerea avalanșei, s-a primit în jurul orelor 11:44, imediat după ce turiștii au observat faptul că o femeie lipsește din grup și bănuiau să a rămas prinsă în zăpadă. La fața locului s-au deplasat efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea, Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea, Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea și Salvamont. De altfel, câțiva membri ai Salvamont Vrancea se alăturaseră grupului de turiști, după ce aflaseră de pe facebook de organizarea excursiei. Excursia pe Cheile Tișiței nu ar fi fost organizată de vreo organizație sau instituție, ci de o persoană, căreia i s-au alăturat mai mulți prieteni ori cunoscuți.
Șeful Salvamont Vrancea, Laurențiu Mocanu, ne-a declarat duminică seară că, fiind sfârșit de săptămână, colegii săi au patrulat prin zonă, știind că turiștii obișnuiesc să viziteze Cheile Tișiței. „Colegii noi au patrulat prin zonă, împreună cu un grup de turiști din Iași. Așa i-au găsit pe cei din București și s-au împărțit. Doi au plecat cu cei din Iași și doi au rămas în urma celor de la București. La un moment dat, s-a produs avalanșa, iar colegii noștri au intervenit repede pentru salvarea femeii care a căzut în rău. Un bărbat a fost acoperit de zăpadă până la genunchi, dar a ieșit singur. Colegii mei i-au întrebat pe cei din grup dacă sunt toți, iar eu au spus că da. Colegii au insistat și le-au cerut să se numere și așa și-au dat seama că lipsește o femeie. Imediat s-a sunat la 112, iar jandarmii au venit foarte repede la locul intervenției și au început căutările. Colegii mei sunt foarte bine antrenați, au făcut cursuri de specialitate la Rînca, sunt oameni devotați”, ne-a spus șeful Salvamont Vrancea, Laurențiu Mocanu. 


Dosar penal de moarte suspectă

Mai mulți polițiști, pompieri, jandarmi și salvamontiști au căutat-o pe Claudia Malcea preț de aproape două ore, săpând efectiv în zăpadă și răscolind toată zona. Ea a fost găsită în jurul orelor 14.05, în albia râului, din păcate însă fără semne vitale. Timp de 60 de minute membrii echipajului SMURD i-au aplicat, fără succes, manevre de resuscitare. Cea de-a doua femeie surprinsă de avalanșă a fost transportată la scurt timp la Spitalul Comunal Vidra, pentru a primi îngrijiri medicale. Aceasta are 37 de ani și a fost diagnosticată de medici cu lovituri la piciorul stâng și la umărul drept. 
Potrivit paginii sale de facebook, Claudia Malcea este originară din Tulcea, fiind absolventă a Academiei de Studii Economice din capitală. Pe rețeaua de socalizare mai multe persoane au postat mesaje de condoleanțe. „Tot timpul vei avea un loc în inima mea, în inimile noastre! Dumnezeu să te odihnească!”, este unul dintre mesaje. „Uoff Dumnezeu să te odihnească, scade fam. Malcea din ce în ce mai tare ….. destinu este cam crunt cu fam. noastră în ultima vreme”, este un alt mesaj.
Polițiștii vrânceni au deschis dosar de moarte suspectă.

„Traseul nu este închis”

Maior George Petrea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea, spune că instituția al cărei angajat este nu a fost informată cu privire la faptul că ar urma să fie organizată vreo excursie pe Cheile Tișiței. „În jurul orelor 11:44 s-a primit un apel prin numărul unic de urgentă 112, care sesiza faptul că în zona Cheile Tișiței s-a produs o avalanșă. În urma avalanșei au fost surprinși 3 turiști. Două persoane dintre cele surprinse de avalanșă s-au salvat fără a suferi vătămări corporale, cea de-a treia rămânând prinsă în zăpadă. La fața locului s-au deplasat efective din cadrul IJJ Vrancea, ISU Vrancea, IPJ Vrancea și Salvamont, acțiunea de căutare fiind coordonată de către IJJ Vrancea. După aproximativ două ore de căutări, persoana a fost găsită în albia râului Tișița”, ne-a declarat maior George Petrea.

Șeful Salvamont Vrancea, Laurențiu Mocanu, ne-a spus că a aflat de pe facebook despre organizarea acestei excursii, iar organizatorii nu erau obligați să anunțe salvamontiștii. „Noi am găsit săptămâna trecută pe facebook anunțul despre organizarea evenimentului. Nu erau obligați să ne anunțe pe noi, ci pe jandarmi, lucru pe care au afirmat că l-au făcut. Este vorba de un grup de mai multe persoane, din București și din Vrancea. (…) Traseul nu este închis. Dacă nu făceam patrulări și nu vedeam pe facebook despre excursia respectivă, nu ar fi știut nimeni de ei. Unul dintre colegii mei a dat deja declarație la Poliția Tulnici despre ce s-a întâmplat „
, ne-a declarat, sâmbătă seară, Laurențiu Mocanu.

Avalanșă atipică, la altitudine joasă

Pe pagina de facebook a Salvamont Vrancea evenimentul petrecut sâmbătă pe Cheile Tișiței, în care o femeie și-a pierdut viața, este descris ca fiind unul atipic. „Zi tristă pentru turismul Vrâncean. Un eveniment nedorit produs astăzi (sâmbătă-n.r.) în jurul prânzului aduce Munții Vrancei în statistica națională a victimelor avalanșelor. La ora 11:45 un apel primit prin Serviciul 112 ne semnala producerea unei avalanșe cu victime în zona Cheile Tișiței. Fiind o zi de weekend, în zonă se afla o echipă de salvatori montani ai Serviciului Public Județean Salvamont Vrancea ce efectua o patrulare de rutină. Doi salvatori se aflau cu grupul surprins de avalanșă și au demarat imediat procedurile specifice de salvare. O primă victimă a fost proiectată în albia Tișiței fiind imediat recuperată de unul dintre salvatori, fără a prezenta traumatisme. A doua victimă s-a aflat sub un strat gros de zăpadă tot în albia râului și a fost găsită după mai bine de o oră de căutări. Pentru aceasta nu s-a mai putut face nimic. Acțiunea a fost sprijinită de forțe ale ISU Vrancea, Jandarmeria Montană Lepșa și un echipaj SMURD. Evenimentul produs astăzi este unul atipic, fiind produs la o altitudine joasă (aprox. 600 m), într-o zonă împădurită, cu un strat de zăpadă de 10-15 cm. Alunecarea s-a declanșat în zona superioară a versantului și a continuat până la baza văii, antrenând un strat mic de zăpadă, arbori, vegetație și pietre. Cauzele sunt multiple și nu ne putem pronunța cu certitudine asupra acestora. Suprafața conului de avalanșă a fost apreciat la câțiva de zeci de metri pătrați.  Rezervația Cheile Tișiței este cel mai vizitat obiectiv turistic din Vrancea, cu peste 5000 de turiști în weekendurile de vară. Traseul turistic este un fost drum forestier dezafectat după inundațiile din 2005. Acesta pornește din localitatea Lepșa la 595 metri altitudine, are o lungime de 7 km, o diferență de nivel de 150 metri, se parcurge în 2-3 ore și este considerat un traseu ușor”.
Anchetatorii verifică dacă avalanșa ar fi putut fi provocată de cutremur. „Din momentul în care a fost dată alerta și până au găsit-o, a trecut ceva timp, aproape de două ore. Nu era o zonă în care să trimitem, de exemplu, elicopterul și nici vremea nu permitea acest lucru. De ce a fost această avalanșă sau cum s-a declanșat ea, acest lucru urmează să fie analizat de către experți în domeniu și dacă într-adevăr este corelată cu un cutremur sau nu, acest lucru urmează să fie stabilit”, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, pentru Åžtirile ProTv.
De altfel, pe 3 martie, în Vrancea au fost înregistrate două cutremure. Primul a avut magnitudinea de 3,7 grade pe Richter. Potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul a fost înregistrat la ora 1.22, la o adâncime de 117,9 kilometri. „În ziua de 03/03/2018 la ora 01:22:53 (ora Romaniei) s-a produs în Zona seismică Vrancea, județul Vrancea un cutremur cu magnitudinea 3.7 pe scara Richter, la adâncimea de 117.9km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: Odobești (32km), Panciu (40km), Râmnicu Sărat (45km), Focșani (45km), Mărășești (51km)”, potrivit INCDFP. Cel de-al doilea a fost înregistrat la ora 9.01. „În ziua de 03/03/2018 la ora 09:01:52 (ora României) s-a produs în Zona seismică Vrancea, județul Vrancea un cutremur cu magnitudinea 2.7 pe scara Richter, la adâncimea de 88 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: Odobești (47km), Slănic-Moldova (50km), Onești (50km), Tîrgu Ocna (51km), Nehoiu (51km)”, potrivit aceleiași instituții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?