Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

VIDEO şi GALERIE FOTO: Crângul Petrești a fost inaugurat: „Să fie într-un ceas bun“!


Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a inaugurat, ieri seară, proiectul „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces”. Panglica inaugurală a fost tăiată de președintele Marian Oprișan în prezența a peste o mie cinci sute de persoane care, cu mic cu mare, au vrut să asiste la acest moment festiv, în ciuda caniculei. Majoritatea celor care au asistat la eveniment au venit pe biciclete, role, trotinete pentru a încerca noul spațiu de agrement și recreere. „Să fie într-un ceas bun”, a spus Marian Oprișan după tăierea panglicii inaugurale, în aplauzele celor prezenți.
    Președintele Consiliului Județean Vrancea a susținut și o conferință de presă în care a prezentat proiectul și un scurt istoric al investiției care are la bază o idee comună a președintelui Marian Oprișan și a fostului prefect Nicolae Giurgea, încă din anul 1992. Oprișan a reamintit și piedicile care i-au fost puse în realizarea acestui proiect, piedici care au culminat cu instrumentarea unui dosar de către DNA. Procesul a durat 10 ani, iar în urma acestuia, a rezultat definitiv și irevocabil că șeful administrației județene este nevinovat. „Îmi face mare plăcere să inaugurăm un proiect care mie mi-a fost și îmi este foarte drag. Ideea de a face un parc de agrement și recreere în Crângul Petrești mi-a venit mie și lui Nicolae Giurgea încă din anul 1992. Atunci au fost făcute primele demersuri pentru a intra în posesia celor 42 de hectare de pădure din Crângul Petrești. Demersurile noastre s-au lovit de-a lungul timpului de foarte multe piedici, în general guvernamentale. În urmă cu 15 ani, am avut o discuție cu fostul prim procuror Ion Lefter, iar domnia sa a insistat și mi-a spus: «Domnule președinte, eu cred că trebuie să dați la o parte toate piedicile care vi se pun și să insistați pentru ca Crângul Petrești să devină o arie de agrement pentru cetățenii municipiului Focșani și ai județului Vrancea, pentru că oamenii merită acest lucru». Atunci mi-am luat inima în dinți, deși au urmat alte piedici, după cum bine știți, scandaluri de presă, lucruri neadevărate care s-au spus despre terenurile aparținând familiei mele din proximitatea Crângului Petrești. Știți bine, procesul de zece ani în care am fost chinuit de DNA doar pentru faptul că am avut păreri divergente în ceea ce privește inundațiile din 2005 cu fostul președinte Traian Băsescu. Iată că după 15 ani, cu tenacitate și curaj, am reușit să finalizăm proiectul privind amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și să îl redăm circuitului public și cetățenilor județului Vrancea”, a spus Marian Oprișan.

Parc tematic și Centru de reabilitare pentru copii cu dizabilități, în Crâng

    Șeful administrației județene a afirmat că va solicita Guvernului și Regiei Naționale a Pădurilor să dea în administrarea Consiliului Județean Vrancea și cele 80 de hectare de pădure din Crângul Petrești, care în prezent se află în administrarea Direcției Silvice Focșani. Pe această suprafață, Consiliul Județean intenționează să implementeze un alt proiect cu finanțare europeană, prin care va fi realizat un parc tematic. „Vrem ca această arie de agrement să se mărească și să fie de bun augur pentru toți cetățenii județului Vrancea și ai municipiului Focșani. Mulțumesc arhitecților, constructorilor, echipelor de implementare de la nivelul Consiliului Județean, Agenției de Dezvoltare Sud Est Brăila și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Fondurilor Europene pentru modul în care a fost realizat acest proiect. Și nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc fostului guvern al României prezidat de Victor Ponta pentru sprijinul acordat în vederea realizării acestei arii de recreere și agrement”, a susținut Marian Oprișan. Acesta a adăugat că prin intermediul unui proiect european va fi reabilitat și dat circuitului public și fostul complex Căprioara, unde va fi realizat un centru de reabilitare pentru copiii cu dizabilități. Marian Oprișan a precizat că numai la nivelul județului Vrancea sunt peste 2000 de copii cu astfel de probleme, iar în acest centru ar putea fi aduși și copii din județele limitrofe. Șeful administrației județene a estimat valoarea acestui proiect la peste 14 milioane de euro. 
    După tăierea panglicii inaugurale, președintele Marian Oprișan, primarul Municipiului Focșani, Cristi Misăilă și cel al comunei Vînători, Ionel Lupu, alături de oamenii prezenți la eveniment, au participat la două momente artistice susținute de elevi ai Liceului de Artă „Ghe. Tătărăscu” și Ansamblul Folcloric „Èšara Vrancei”. Mulți dintre cei prezenți au ținut să îl felicite pe președintele Marian Oprișan pentru realizarea acestui proiect.

Valoarea totală a proiectului este de 21 228 419,25 lei

    Proiectul „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces” este finanțat prin Programul Operațional Regional 2007- 2013, Axa Prioritară 5 – „Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului”, Domeniul de intervenție 5.2: „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale și creșterea calității serviciilor turistice”. Proiectul a prevăzut: construirea unui circuit destinat traficului pietonal și cu bicicleta în zona Focșani – Crângul Petrești, pe o distanță de 5,8 km, prin crearea de piste pentru biciclete și trotuare ce vor fi folosite pentru practicarea sporturilor în aer liber; Amenajarea Crângului Petrești prin crearea de alei interioare, spații pentru promenadă, spații de odihnă și observație; Dotarea infrastructurii nou create cu mobilier urban (coșuri de gunoi, împrejmuire etc); Dotarea Crângului Petrești cu echipamente pentru supraveghere în vederea creșterii siguranței turiștilor; Crearea și reabilitarea infrastructurii de utilități atât în Crâng, cât și de-a lungul căii de acces dinspre municipiul Focșani.
    În urma implementării proiectului au fost obținute următoarele rezultate:
480 500 mp de spațiu verde amenajat; DC 144 ce străbate Crângul Petrești, cu o lungime de 1.235,00 ml a fost reabilitat; au fost construite 208 locuri de parcare; au fost construiți 6.500 metri liniari de piste pentru biciclete și jogging; Au fost construiți  7.300 metri liniari de trotuare; au fost construiți 4700 metri liniari de alei interioare; un centru de informare științifică: mai multe grupuri sanitare și a fost dotat cu mobilier urban și sistem de supraveghere video întregul perimetru amenajat. Totodată, au fost create cinci locuri de muncă permanente – 1 administrator al Crângului Petrești și 4 angajați responsabili de salubritate și pază.
    Valoarea totală a proiectului este de 21 228 419,25 lei, (din care valoarea totală eligibilă a proiectului este de 5 804 240,98 lei), asistența financiară nerambursabilă solicitată este de 5 690 432,34 lei (din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR este de 5 256 252,36 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 434 179,98 lei), iar cofinanțarea eligibilă a beneficiarului este de 113 808,64 lei. Contribuția solicitantului la valoarea neeligibilă, inclusiv TVA aferentă acesteia este de 15 537 986,91 lei. Durata proiectului a fost de 24 luni și 16 zile, începând cu 16 iunie 2015.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?