Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Ghidul călătorului prin legislație. Răspunderea civilă (IV)


Bine v-am regăsit! Ne întorcem după o scurtă vacanță de Crăciun și Revelion cu bateriile pline și gata de lucru.
În articolul precedent am vorbit despre răspunderea civilă a unei persoane în situația săvârșirii unei fapte ilicite care are drept rezultat fie vătămarea integrității corporale sau a sănătății unei persoane, fie decesul acesteia. Într-o atare situație, persoanele păgubite au dreptul la repararea prejudiciului material și nepatrimonial cauzat prin fapta ilicită. Dacă facem o analiză prin prisma accidentelor auto, persoanele în cauză pot obține daune materiale și daune morale pe mai multe căi.
În mod obișnuit, persoanele păgubite (cel vătămat, rudele celui decedat, etc) pot obține aceste despăgubiri în cadrul unui dosar penal, care în funcție de împrejurări poate viza fie vătămarea corporală, fie decesul unei persoane. Obținerea despăgubirilor se face prin constitutirea ca parte civilă în dosarul penal, constituire care se face până într-un anumit moment specificat de lege.
O altă cale de obținere de despăgubiri este prin depunerea unei cereri direct la asigurătorul persoanei vinovate de accident (sau alte persoane juridice în funcție de fiecare caz), însoțită de un set de documente din care să reiasă că fapta ilicită a avut loc la data și în împrejurările menționate în cererea de despăgubire. Se vor mai atașa și documente din care să reiasă cheltuielile pe care aceasta le-a făcut cu tratamentul medical, cu diverse operații, cu transportul, etc. Cu această ocazie, se vor menționa și daunele morale pe care înțelege să le solicite.
O altă variantă este ca persoana păgubită prin fapta ilicită să obțină aceste despăgubiri în cadrul unui proces civil, în situația în care nu dorește tragerea la răspundere penală a autorului faptei ilicite și nu depune plângere prealabilă în termen de 3 luni din ziua săvârsirii faptei sau din ziua în care persoana vătămată a aflat de săvârșirea ei.
În funcție de anumiți factori care țin de atitudinea persoanei vinovate de fapta ilicită, de oferta asigurătorului, care poate fi acceptată sau nu de persoana păgubită, etc., aceste căi se pot intersecta în mai multe puncte, cu consecința obținerii unor despăgubiri mai mari sau mai mici.

Pentru informații suplimentare, puteți adresa întrebări fie la telefonul redacției, fie pe adresa de e-mail a redacției Monitorul de Vrancea.

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?