Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Supa Sci și Supa Pisto


În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite „tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta, vă propunem supele „Sci (rusească)” și „Pisto (italiană)”, ambele rețete fiind publicate în „Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

Sci (rusească)
Supa cea mai populară în Rusia.
Proporțiile pentru 10 persoane: 1 varză, 2 cepe mari, 2 praji, 1 kilo piept de berbec, 2 linguri de făină, smântână acră și zeamă de carne. Tae varza în felii și rumenește-o în unt, umple cu 3 litri zeamă de carne, pune sare și piper. Adaogă pieptul de berbec tăiat în bucăți mari. Să fiarbă regulat 1 oră și jumătate. Rumenește în unt ceapa și prazul, presară-le cu făină și toarnă-le deasupra 20 gr. smântână acră. Această legătură adaog-o supei trei sferturi de oră înainte de a servi. Termină adăogând câteva linguri de smântână și o lingură de pătrunjel tocat și opărit.

Pisto (italiană)
Curăță și tae în bucăți mari: 2 carote, 2 napi, 2 praji, 1 ceapă, 4 dovlecei cu floare, 4 cartofi, o inimă de varză, 2 pătlăgele roșii. Rumenește în unt ceapa și prazul și adaogă cartofii, napii, dovleceii, varza și roșiile. Umple cu 3 litri apă sau zeamă de carne foarte ușoară și adaogă 200 gr. slănină slabă piept și 200 gr. de șuncă, totul bine opărit și tăiat bucățele. Pune oala la foc. Un sfert de ceas înainte de a servi pune să fiarbă în supă 150 până la 200 gr. de fidea. Pentru legătură pisezi împreună 2 sau 3 foi de basilic, 50 gr. slănină grasă și 4 căței de usturoi. Adaogă 150 gr. de parmezan ras. Lucrezi acest amestec în piuliță și-l adaogi supei în ultimul moment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?