Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Proceduri simplificate pentru accesarea fondurilor europene


Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Vrancea a făcut plăți de peste 11,1 milioane euro în acest an către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice locale. A fost înregistrat cel mai ridicat nivel al plăților efectuate într-un an prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).
De la demararea PNDR, în 2015, OJFIR Vrancea a încheiat 1007 contracte din cele 1050 proiecte selectate, adică un grad de absorbție de 95,9%. Valoarea proiectelor contractate este de peste 46,45 milioane euro, iar valoarea plăților efectuate a fost de peste 20,8 milioane euro. Cei mai mulți bani au fost plătiți în 2017, respectiv 11,14 milioane lei, adică mai mult decât în 2015 și 2016, când au fost făcute plăți de 9,7 milioane lei. Pentru investiții în dezvoltarea infrastructurii de bază din mediul rural, finanțate prin sM 7.2, OJFIR Vrancea are înregistrate contracte în valoarea de peste 10 milioane euro, iar 9,8 milioane euro este valoarea contractelor pentru proiectele depuse la submăsura pentru instalarea tinerilor fermieri.
Prin PNDR 2020 fermierii au solicitat finanțare și pentru investițiile în exploatații agricole (sM 4.1), fiind încheiate contracte pentru 6,8 milioane euro. O explicație pentru gradul ridicat al absorbție fondurilor europene este adoptarea unor măsuri care au venit în sprijinul beneficiarilor. De exemplu, la nivelul AFIR a fost realizată o bază de date cu prețurile utilajelor agricole, comunicate de producători. Astfel, fermierii nu trebuie să mai organizeze procedurile de achiziție publică, cu licitații la care riscau să cumpere utilaje ieftine și de calitate proastă. Nu în ultimul rând, specialiștii OJFIR comunică permanent cu beneficiarii fondurilor europene și îi informează cu privire la problemele importante de care trebuie să țină cont în activitate.
Reprezentantul OJFIR Vrancea, Liviu Burghelea, a arătat că recomandarea adresată beneficiarilor este de a discuta cel puțin de două ori pe parcursul unui an, în martie și la sfârșitul anului. „Gradul de absorbție mai ridicat în ultimul an a fost posibil datorită simplificării procedurilor de lucru, dar și efortului depus de personalul agenției. Cu toții au înțeles, specialiștii agenției, beneficiarii fondurilor europene, cât de importantă este absorbția banilor europeni în acest an”, a spus Liviu Burghelea, precizând că tuturor beneficiarilor li se recomandă să discute permanent cu specialiștii agenției înainte de a lua o decizie importantă, astfel încât să fie respectat planul de afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?