Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

ULTIMA ORĂ! A murit Regele Mihai I


Regele Mihai I s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani, la locuința sa din Aubonne (Elveția). În urmă cu un an, fostul suveran a fost diagnosticat cu o boală incurabilă, leucemie cronică, și tot atunci a anunțat că se retrage din viața publică.
Principesa Margareta și Principele Radu au plecat duminică, 5 noiembrie, de urgență în Elveția, după ce starea Regelui Mihai s-a agravat.
Printr-un Comunicat, Casa Regală anunța: „Starea generală a Regelui Mihai s-a agravat și prezintă o slăbiciune accentuată, cu o scădere semnificativă a rezistenței (…) În această săptămână, Familia Regală va  avea o rundă de întâlniri cu medicii Majestății Sale, pentru a discuta tratamentul curent al Regelui și pentru a primi sfatul lor în circumstanțele actuale.”
Regele Mihai I s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu al Regelui Carol al II-lea și al Reginei-Mamă Elena, și a domnit între 1927 și 1930, prin intermediul unei Regențe, precum și între 1940 și 30 decembrie 1947, când a fost silit să abdice și să plece în exil.
A fost unul dintre puținii foști șefi de stat în viață din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunțat mai târziu).
Grav bolnav, Regele Mihai a decis să se retragă din viața publică pe 2 martie 2016, în favoarea Principesei Moștenitoare Margareta a României.
Președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR, Marian Oprișan, a scris pe pagina sa de Facebook: 
„Astăzi este o zi tristă pentru români, pentru România căci astăzi a plecat între cei drepți M.S. Regele Mihai I. A fost un om de stat drept, o personalitate care a scris prin jertfă o filă din istoria României, în slujba poporului său. M.S. ne-a învățat că România de astăzi nu este o moștenire de la părinții noștri, ci o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri. Cred cu tărie că lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără memorie. Să onorăm așa cum se cuvine memoria M.S. Mihai I. Dumnezeu să-L odihnească în pace!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?