Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Consiliul Județean a aprobat Studiul de Oportunitate pentru delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare din cadrul „Vrancea Curată“


Studiul de Oportunitate pentru delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare din cadrul proiectului „Vrancea Curată” a fost aprobat, ieri, de plenul Consiliului Județean, în ședință ordinară. Mai exact, s-a votat „Aprobarea Studiului de Oportunitate și alegerea modalității de delegare a gestiunii serviciului public de management și operare a Centrului de management Integrat al deșeurilor Haret, a Stațiilor de Transfer și a Platformelor de Colectare, Județul Vrancea”.
    Deși este un proiect vital pentru comunitatea vrânceană și este realizat conform legislației europene și a unor directive exprese ale Comisiei Europene, consilierii PNL au votat, din nou, împotrivă. Liberalii au susținut că se văd „nevoiți” să se abțină și să nu voteze proiectul de hotărâre, motivând că „sunt probleme foarte mari”.
    În replică, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, a declarat că deja, ieri, a fost semnat contractul pentru punctele de colectare, iar următoarea fază este licitația pentru operatorul de salubritate. „În anul 2009, când Emil Boc era prim ministru, a fost început acest proiect, iar legislația în baza căreia a fost realizat proiectul a fost tot de atunci. Nici măcar Emil Boc în județul Cluj nu a reușit să finalizeze un astfel de proiect și ați văzut că cele mai mari probleme sunt la Cluj acum și nu la Vrancea. Astăzi (ieri-n.r.), a fost semnat contractul pentru punctele de colectare. Este penultima fază înainte de a deveni funcțional acest proiect. Următoarea fază este licitația pentru operatorul de salubritate. Cred că acest proiect va deveni viabil până la finele anului 2018 așa cum este prevăzut. De asemenea, operatorul de transport trebuie să aibă capacitatea de colectare minim pe un lot. De exemplu, Focșaniul are acest serviciu de salubritate care poate participa la licitație dacă au un anumit număr de utilaje și eu știu că au aceste utilaje. Mai trebuie știut că nu este un proiect realizat la nivel județean, ci este un proiect la nivel național, transmis de către Comisia Europeană care s-a ocupat de acest tip de proiecte, cu rezultate în toate țările în care a fost implementat. De aceea, eu cred că îngrijorarea dumneavoastră este mai mult politică”, a afirmat vicepreședintele Ionel Cel Mare. 
    La rândul său, directorul Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache, a declarat că studiul de fezabilitate a fost realizat și actualizat în urmă cu trei ani de zile, tot atunci fiind actualizată și analiza cost-beneficiu, inlusiv cheltuielile privind gradul de suportabilitate al populației, dar că nu s-a făcut nicio precizare la această documentație tehnico economică, deși mulți dintre actualii aleși erau consilieri județeni și atunci. „Legat de întârzierile la acest proiect mă văd nevoit să repet pentru a nu știu câta oară că s-a implementat un proiect care nu a fost contractat de Consiliul Județean Vrancea. Proiectul a fost contractat de Ministerul Mediului și livrat unor județe pentru a fi implementat. Probleme la aceste proiecte au apărut la fiecare județ în parte în funcție de specificul zonei. Numai la contractul privind construirea Centrului de management de la Haret întârzierea s-a datorat depistării unor depozite de muniții în zonă, apariția unor pungi de deșeuri pe amplasament, situații care au generat întârzieri. Consiliul județean nu a făcut plăți suplimentare pentru acele lucrări, dar întârzierea nu poate fi imputată administrației județene. De asemenea, atribuirea contractului a fost contestată doi ani de zile, astfel că o întârziere așa de mare a generat situația cu care ne confruntăm la această dată”, a precizat Romeo Iordache.
    Acesta a arătat că, încă de anul trecut, Consiliul Județean Vrancea a ridicat problema privind modul de colectare al deșeurilor la punctele de colectare și nu din poartă în poartă ca până în prezent. Iordache a afirmat că, prin mai multe adrese, Consiliul Județean Vrancea a solicitat identificarea unor soluții pentru colectarea deșeurilor de la fiecare locuință până la punctul de colectare. „Problema reclamată de Consiliul Județean se află în discuție la nivelul Comisiei Europene, iar până la această dată nu am primit niciun răspuns. Situația este aceeași, cu același mod de colectare la nivelul tuturor celor 32 de județe care implementează aceste proiecte”, a declarat directorul Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean.

„Legislația din România permite la infinit proceduri de contestație”

    Romeo Iordache a precizat că o altă mare problemă este cea a achizițiilor publice, din cauza căreia, numai pe acest tip de proiecte, s-au înregistrat întârzieri în 12 județe. „O mare problemă este generată de legea achizițiilor publice care permite contestații la care operatorii apelează pentru a îngreuna sau pentru a ține pe loc aceste proceduri. Acest lucru se întâmplă în toate județele, inclusiv în Vrancea. Deci, întârzierele majore înregistrate la acest proiect nu sunt din cauza specialiștilor din Consiliul Județean Vrancea. Legislația din România permite la infinit proceduri de contestație și dacă nu vor fi revizuite aceste proceduri de achiziție și atribuire o să fie o situație destul de delicată în perioada următoare”, a mai spus Romeo Iordache.

Proiectul Vrancea Curată, realizat în proporție de 90 la sută

    Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide în Județul Vrancea”, are termen de finalizare data de 31 decembrie 2018 și este realizat în proporție de 90%. La această dată sunt finalizate 3 din cele 5 contracte aferente proiectului „Vrancea Curată”, respectiv: au fost închise și reabilitate cele 5 depozite urbane de deșeuri neconforme din Focșani, Adjud, Mărășești, Odobești și Panciu, s-au construit 3 stații de transfer pentru colectarea zonală a gunoiului (Focșani-Golești, Adjud și Vidra), 6 platforme de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (de la Focșani-Mândrești (2), Adjud, Mărășești, Panciu și Odobești) și a fost construit Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret. De asemenea, ieri a fost semnat cel de-al 4-lea contract, având ca obiect construirea celor aproximativ 587 de puncte de colectare a deșeurilor de la nivelul primăriilor de pe raza județului Vrancea. De asemenea, la această dată este pregătită documentația necesară scoaterii la licitație a ultimului contract din cadrul proiectului „Vrancea Curată” –  selectarea operatorului Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Haret. Acesta este ultimul pas legal, necesar de îndeplinit, pentru ca proiectul de management al deșeurilor să poată deveni operațional.

Proiectul Vrancea Curată, blocat de 2 primari liberali

    Vă reamintim că proiectul Vrancea Curată este blocat mai bine de doi ani și de primarii liberali din comunele Èšifești și Ciorăști. Concret, cei doi primari au refuzat să pună la dispoziție terenurile pentru construirea punctelor de transfer, blocând proiectul „Sistemul de management integrat al deșeurilor din Vrancea”, deși inițial au fost de acord cu acest proiect, iar localitățile respective sunt parte integrantă din proiect. Deși Consiliul Județean a câștigat procesele cu primăriile Ciorăști și Èšifești, primarii localităților respective refuză în continuare să deblocheze acest proiect de importanță majoră pentru județul Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?