Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

VIDEO și GALERIE FOTO : Pensiunea Monte Carlo a fost mistuită de flăcări; mai multe apartamente din două blocuri au fost afectate


Un incendiu violent a izbucnit ieri, în jurul orei 12:50, la pensiunea Monte Carlo din Sud, situată în vecinătatea unei benzinării. De la apartamentele din  blocurile vecine, dar și din împrejurimi au fost evacuate mai multe persoane, pentru a se evita riscul apariției de victime umane. Incendiul s-a manifestat inițial la magazia din spatele pensiunii și mai mulți martori au declarat că prima dată s-ar fi auzit o bubuitură, apoi au izbucnit și flăcările pe partea pensiunii dinspre zona pieței. În stradă, câteva dintre angajatele pensiunii priveau cu spaimă cum locul lor de muncă se mistuie sub puterea flăcărilor. Întrebate dacă au cunoștință despre cauzele producerii incendiului, cele două femei au spus că nu știu ce s-a întâmplat, că dintr-odată s-a întrerupt curentul electric și că cineva le-a bătut în ușă, spunându-le că trebuie să iasă afară, pentru că pensiunea arde. 

    În urma deplasării la locul incendiului, pompierii și-au dat seama că au nevoie de forțe de sprijin, fiind solicitate în total 14 autospeciale pentru stingerea incendiilor, de la toate subunitățile de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vrancea. Plutonier adjutant Florin Olaru, purtător de cuvânt al ISU Vrancea, ne-a declarat ieri, la momentul la care incendiul se afla în plină desfășurare: „În jurul orei 12:50, un apel primit prin intermediul numărului unic de urgență 112, anunța producerea unui incendiu la o pensiune din municipiul Focșani. La fața locului s-au deplasat două autospeciale din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani.  Ajunși la fața locului s-a constatat că incendiul este de amploare și au fost chemate forțe în sprijin, astfel că se intervine la momentul actual cu nouă autospeciale din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Odobești și Mărășești, o autospecială din cadrul unei unități militare din municipiul Focșani și trei autospeciale din cadrul Detașamentului de Pompieri Râmnicu Sărat. Momentan incendiul este localizat și se lucrează pentru lichidare. Au fost evacuate aproximativ 37 de persoane aflate în imediata vecinătate a locului producerii incendiului. Focul s-a extins și la acoperișul unui bloc de locuințe. Toți locatarii din acel bloc au fost evacuați, așa cum v-am spus și mai înainte, este vorba despre 23 de locatari din acel bloc. Pagubele nu pot fi estimate momentan. După lichidarea incendiului și terminarea operațiunilor de stingere, vor fi evaluate pagubele și se vor stabili cauzele producerii acestui eveniment. Având în vedere suprafața incendiată, intervenția a fost destul de dificilă, astfel că au fost chemate în sprijin progresiv mai multe echipaje de la subunități din apropierea municipiului Focșani. Victime nu au fost înregistrate până în momentul acesta”.
    Tot conform acestuia, inițial, presiunea apei în zonă la hidranți a fost una destul de scăzută, dar în scurt timp problema a fost remediată de către autoritățile locale. De asemenea, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea a mai precizat că încă din primele momente au fost luate măsuri de protecție a stației peco din imediata apropiere a pensiunii, evitându-se astfel riscul extinderii incendiului. „Inițial presiunea pe rețeaua de hidranți era scăzută, au fost luate măsuri de către reprezentanții primăriei municipiului Focșani, privind creșterea presiunii în rețeaua de hidranți din apropierea locului producerii acestui incendiu. Cauzele producerii incendiului pot fi stabilite doar după stingere. La sosirea primelor echipajelor de pompieri s-au luat măsuri pentru protecția stației de alimentare cu carburanți din zonă, neexistând pericolul extinderii incendiului la această stație de distribuție a carburanților”, a mai precizat plutonier adjutant Florin Olaru, purtător de cuvânt al ISU Vrancea.

    După aproximativ cinci ore de la debutul incendiului, echipajele de pompieri încă acționau pentru lichidarea focului, iar traficul era în continuare restricționat în zonă. „La această oră încă se lucrează pentru degajarea de materiale de construcție prăbușite. Nu se cunoaște o cauză, probabil că o să fie stabilită ulterior. La unele dintre apartamentele afectate de incendiu s-a spart doar câte un geam, iar la altele putem vorbi de un grad mai mare de afectare. Din primele cercetări, este vorba despre 37 de apartamente afectate de la ambele blocuri situate în vecinătatea pensiunii. Nu este o informație exactă încă, se cercetează și urmează să vedem fiecare apartament în parte. La fața locului au intervenit 14 autospeciale de stingere cu apă și spumă, din cadrul Inspectoratului Vrancea, și aici vorbim de toate subunitățile de intervenție, Focșani, Adjud, Vidra și Panciu, Detașamentul de Pompieri Râmnicu Sărat cu trei autospeciale, o autospecială de la o unitate militară din apropiere și două autospeciale de la serviciile voluntare pentru situații de urgență ale orașelor Odobești și Mărășești. Din punctul nostru de vedere, am făcut tot ce ne-a stat în putere să dăm dovadă de cât mai multă eficiență. Drept urmare, au fost limitate pagubele, putea fi și mai rău dacă se extindea și la blocul aflat în spatele acestei pensiuni”, a mai declarat plutonier adjutant Florin Olaru, purtător de cuvânt al ISU Vrancea.
    Traficul în zonă a fost restricționat începând cu ora 13, momentul declanșării incendiului, până seara târziu. Bulevardul București a fost blocat între intersecția de la Comcereal, până la ieșirea din Focșani spre Golești, circulația fiind deviată pe strada 1 Decembrie, respectiv Anghel Saligny, și apoi pe centura Focșaniului.
    În urma producerii incendiului, Distrigaz Sud Rețele a luat măsura întreruperii alimentării cu gaze naturale în zonă, fiind afectați circa 1850 de clienți casnici și non-casnici. Se estima ca realimentarea cu gaze naturale să se facă în cursul serii, începând cu ora 19.

    La fața locului a ajuns în foarte scurt timp și primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă. „Ne aflăm într-o zi tristă pentru Focșani, din cauza unui incendiu care s-a produs la pensiunea Monte Carlo, din cartierul Sud al municipiului. Incendiul s-a extins la un tronson de bloc de locuințe și a dus la distrugerea întregului acoperiș și probabil și a câtorva apartamente de la etajele superioare. Suntem cu toate forțele aici, am apelat și la serviciile de voluntari pentru situații de urgență din zonă. Au venit mașinile de pompieri din toate punctele de intervenții ale ISU Vrancea, am solicitat inclusiv de la Râmnicu Sărat, am stabilizat focul, urmează acum doar să-l lichidăm. Sperăm să nu fie mari pagube”, a spus edilul Cristi Misăilă, aflat la fața locului.
   

    Subcomisar Bogdan Toader, purtător de cuvânt al IPJ Vrancea, ne-a spus că polițiștii, împreună cu toate instituțiile abilitate, efectuează verificări pentru a stabili cu exactitate cauza producerii incendiului.
    În urma incendiului, pensiunea a ars aproape în întregime, iar câteva apartamente din blocul al cărui acoperiș a fost cuprins de flăcări, au fost grav afectate. O femeie proprietară a unui apartament ne-a povestit, printre lacrimi, cum flăcările au cuprins mai întâi balconul și s-au extins, în timp ce fumul pătrundea cu densitate în Interior, iar când a deschis ușa pentru a ieși afară a putut observa că și scara blocului era cuprinsă de fum și varul de pe pereți cădea. „Mi s-a distrus locuința, munca mea de o viață. Locuiam singură, copiii mei sunt plecați în străinătate… Eu ce fac acum?”, ne-a spus femeia plângând. O altă femeie își suna soțul, privind disperată flăcările, să afle dacă acesta a ieșit din casă împreună cu bătrânul său tată și dacă sunt în siguranță. „Soțul meu este acolo, în podul blocului, încearcă să stingă flăcările cu pompierii”, ne-a spus o altă femeie. Foarte mulți oameni care locuiesc în zonă priveau cu spaimă la flăcările care nu conteneau să crească în intensitate. Mulți dintre ei încercau să treacă de cordonul de siguranță format de către polițiști și jandarmi, strigându-le: „Lăsați-mă să trec, eu stau acolo!„, spuneau bieții oameni speriați că și locuințele lor ar putea fi mistuite de flăcări.

22 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?