Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Concursul „Tinerii dezbat” devine olimpiadă națională din acest an școlar


Concursul național de dezbateri „Tinerii dezbat” va avea statut de olimpiadă națională. Inițiat de Ministerul Educației și partenerii săi în 2009, Concursul național de dezbateri oratorice își va schimba statutul, în acest sens fiind aprobat  Regulamentul de organizare și desfășurare a Olimpiadei naționale de argumentare, dezbatere și gândire critică „Tinerii dezbat”. „Decizia vizează cultivarea unei atitudini critice, logice și raționale în rândul unui număr cât mai mare de tineri, precum și conștientizarea valorilor cetățeniei active și democratice, prin înțelegerea realităților sociale, susținerea dialogului interetnic și a non-discriminării, dezbaterea argumentată și exersarea atitudinii tolerante și deschise față de diferențele sociale, etnice, economice, de sănătate, de gen etc., care pot constitui bariere în comunicare”, se arată într-un comunicat al MENCS.
    La această olimpiadă se urmărește dezvoltarea capacității de documentare, de argumentare și de utilizare a dovezilor în elaborarea unui discurs argumentativ, a gândirii critice și raționale, a fair-play-ului în rundele de dezbateri, în comunicarea școlară și în societate. Un obiectiv important îl reprezintă și cunoașterea valorilor democratice, exersarea de către elevi a practicilor democratice de bază în vederea asumării rolului și statutului de cetățean activ. Prin organizarea acestei olimpiade, se pune accent, nu în ultimul rând, pe dezvoltarea capacității de a face deosebirea, în raport cu un anumit context, între „practici democratice” și „practici nedemocratice”, identificând exemplele de bună practică din diverse domenii.
    Olimpiada se adresează elevilor de liceu, fiecare unitate de învățământ având dreptul să înscrie echipe compuse din trei elevi la două secțiuni, începători și avansați. La secțiunea „începători” liceele pot participa doar cu echipe compuse din elevi care, până la data înscrierii în concurs, nu au mai participat la nicio competiție de profil. Secțiunea „avansați” este deschisă celor cu experiență competițională anterioară, însă liceele se pot înscrie doar dacă au echipe și la prima secțiune.
    Prin inspectoratele școlare județene/ISMB, Ministerul Educației va lansa și va promova competiția în toate unitățile de învățământ preuniversitar care au elevi în clasele IX-XII, anunță temele de dezbateri pentru ediția din fiecare an a olimpiadei și transmite precizări metodologice și detalii tehnice privind gestiunea rundelor, alegerea arbitrilor, rolurile vorbitorilor. Perioadele de desfășurare a etapelor județeană și națională, precum și locul de desfășurare a etapei naționale sunt precizate în Calendarul Olimpiadelor Naționale Școlare, publicat anual de MENCȘ.
    Importantă este și formarea cadrelor didactice care vor antrena echipele participante. Așadar, cu sprijinul partenerilor, vor fi organizate sesiuni de formare în domeniul dezbaterilor dedicate profesorilor coordonatori. Mai ales că echipele înscrise în competiție la secțiunea „începători” și la secțiunea „avansați” de la aceeași unitate de învățământ trebuie să aibă profesori coordonatori diferiți.
    În anul școlar 2016-2017, olimpiada se va desfășura în conformitate cu prevederile Metodologiei cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare și va avea trei etape, prima fiind cea școlară, care se va desfășura în cazul în care unitatea are mai multe echipe; etapa județeană, la care o unitate de învățământ poate fi reprezentată de maxim 2 echipe, una la secția „începători” și cealaltă la secțiunea „avansați”. Ultima etapă este cea națională, la care se califică echipajele câștigătoare de la cele două secțiuni din fiecare județ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?