Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

TOTUL despre accidentul vascular cerebral, cu dr. Daniela Voinea, din cadrul secției de Neurologie a Spitalului Județean


     Accidentul vascular cerebral (AVC) este la ora actuală una dintre principalele cauze de deces din Europa. Acesta apare atunci când un vas de sânge dintr-o zonă a creierului se sparge sau se blochează, iar partea corporală controlată de respectiva porțiune a creierului nu mai răspunde comenzilor, instalându-se treptat paralizia. Incidența tot mai mare în rândul tinerilor devine în fiecare an din ce în ce mai alarmantă și ar trebui să constituie un motiv solid pentru a ne regândi stilul de viață. Consumul excesiv de alcool, tutun, cafea și alte substanțe excitante în combinație cu surmenajul fizic și o alimentație haotică, pot duce la apariția de accident vascular cerebral. În urma unui accident vascular cerebral sechelele implică tulburări de orientare, percepție tempo-spațială, pierderea echilibrului și pierderea unor reflexe uzuale cum ar fi mersul, așezatul pe scaun, masticația, apucarea unor obiecte, pacientul prezentând și o evidentă dificultate în vorbire. Toate aceste reflexe devin pentru pacientul care a  suferit un accident vascular cerebral noutăți ce trebuie reînsușite. Recuperarea trebuie să înceapă cât mai repede, încă din perioada de spitalizare. Cu cât recuperarea este întârziată mai mult, cu atât crește perioada de timp în care pacientul își poate redobândi capacitățile pierdute. De obicei, pacienții devin fie deosebit de pesimiști în privința refacerii, fie deosebit de nerăbdători în obținerea rezultatelor.
    Este foarte important de știut că există anumite semne care ne pot spune când cineva de lângă noi face un AVC. Acronimul FAST definește cele patru semne manifestate în timpul unui accident vascular cerebral. Reperarea lor cât mai rapidă de către cineva din jur poate constitui salvarea victimei. Cele patru semne sunt: Face – Muschii feței cedează iar fața devine asimetrică și moale; Arms – Amorțirea mâinilor, a picioarelor, și senzație de moleșeală în tot corpul; Speech – Apariția dificultății în vorbire și înțelegere a cuvintelor; Time – Cel mai important dintre aspecte este acesta, persoana care constată un accident vascular cerebral trebuie să sune de urgență la 112, să rețină ora exactă la care s-a declanșat și să comunice medicului câte minute au trecut de atunci! „Accidentul vascular cerebral reprezintă una dintre principalele cauze de morbiditate (îmbolnăvire) și mortalitate pe plan mondial, o cauză majoră de invaliditate pe termen lung, cea mai frecventă cauză de epilepsie la vârstnici, o a doua cauză majoră de invaliditate pe termen lung, o a doua cauză de demență și o cauză frecventă de depresie”, ne-a spus dr. Daniela Voinea, medic primar specializarea Neurologie, din cadrul secției de Neurologie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani.
    Cauzele accidentului vascular cerebral pot fi multiple și pot apărea și pe fondul unor afecțiuni cronice. „AVC-ul este în proporție de 80% ischemic (produs prin tromboza unui vas sanguin cerebral) și în proporție de 20 % hemoragic (produs prin ruperea unui vas sanguin cerebral). Principalele cauze ale AVC-ului sunt cele mai frecvente: bolile cardiovasculare, în special hipertensiunea arterială (HTA) necontrolată terapeutic, dislipidemiile (creșterea valorilor colesterolului și trigliceridelor peste limita normală), diabetul zaharat, coagulare (trombofilii), displazii fibromusculare, maladii congenitale, boli autoimune, etc.

Accidentul vascular cerebral poate prezenta și semne nespecifice!

    Principalele semne și simptome ce pot orienta spre diagnosticul de AVC sunt de la cele nespecifice: cefaleea atroce cu debut brusc, criză de pierdere de conștiență, tulburări de echilibru, la cele specifice: asimetria facială, deficitul motor al membrelor de aceeași parte a corpului, parestezii (amorțeli) la nivelul feței, membrelor, tulburări de vedere, tulburări de limbaj (lipsa înțelegerii și exprimării cuvintelor), uneori crize comițiale, toate cu instalare bruscă și pentru care pacientul trebuie examinat de urgență de medicul de familie sau medicul de la ambulanță, sau de la urgență, ce recunosc posibilitatea producerii unui AVC și orientează pacientul pentru examen neurologic completat cu o investigație imagistică (examen CT sau RMN cerebral) pentru diagnosticul de certitudine. Deoarece AVC-ul  reprezintă o cauză de invaliditate pe termen lung este foarte important ca populația să fie informată asupra principalilor factori de risc ce produc această afecțiune precum și a tratamentului acestora, realizând astfel prevenirea (profilaxia) accidentului vascular cerebral”.

    Prevenirea accidentului vascular cerebral se poate realiza prin controale periodice la medicul neurolog, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, prin mișcare ușoară zilnică și nu în ultimul rând prin tratarea stărilor de depresie.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?