Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Începe eliberarea „Cardului European de Dizabilitate”


Persoanele încadrate în orice grad de handicap, copii și adulți, se pot adresa Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH) din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea (DGASPC) în vederea obținerii Cardului european de dizabilitate. Practic, Cardul european pentru dizabilitate este documentul care dă dreptul persoanelor cu dizabilități la acces gratuit la evenimente culturale, sportive și de petrecere a timpului liber în 8 state membre ale Uniunii Europene. Cardul este nominal, netransmisibil, intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017 și este valabil până în luna august 2020. La nivel național sunt 50.000 de carduri.
    Potrivit comunicatului de presă trimis redacției noastre, în perioada imediat următoare se va demara procedura de eliberare a acestui card, drept urmare toate persoanele interesate să îl obțină vor trebui să se adreseze DPPAH Vrancea, din str. Cuza Vodă nr. 56 (camera 2 sau 3) cu următoarele documente: cerere tip; copie de pe actul de identitate; copie de pe certificatul de handicap; o poză color, tip buletin.

„Comisia Europeană și Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD) sunt parte a unui proiect-pilot pentru recunoașterea reciprocă a dizabilității în România și în alte șapte țări europene: Estonia, Cipru, Malta, Slovenia, Croația, Belgia și Italia. În acest sens, DGASPC Vrancea aduce la cunoștința persoanelor interesate că în perioada imediat următoare se va demara procedura de eliberare a cardului european de dizabilitate, iar posesorii vor putea dispune de un pachet de beneficiii agreat în cadrul statelor membre participante la proiect. Facilitatea se adresează tuturor persoanelor cu handicap, indiferent de tipul și gradul acestuia, atât pentru copii, cât și pentru adulți, și are scopul de a asigura mobilitatea persoanelor cu dizabilități și de a veni în sprijinul lor pentru a avea o viață cât mai activă”, a detaliat Adina Lăscan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vrancea, prin comunicatul de presă trimis redacției noastre.
    Cardul european de dizabilitate reprezintă obiectivul proiectului pilot „Asigurarea mobilității pentru persoane cu dizabilități în România și Europa”, ce are ca motto „Fără bariere prin Europa”. Acesta vizează facilitarea mobilității transnaționale prin intermediul emiterii Cardului european de dizabilitate pentru românii cu dizabilități și recunoașterea beneficiilor din România pentru persoanele cu dizabilități din alte țări membre UE, participante la proiect. Proiectului invită la o călătorie – context de cunoaștere, socializare și extindere a propriei lumi. „Pentru persoana cu dizabilități sperăm ca proiectul să fie o invitație de a depăși limite și de a îndrăzni să cunoască lumea”, spunea, la conferința de lansare, Carmen Rotaru, manager de proiect.
    Proiectul beneficiază de finanțare de la Comisia Europeană în valoare de 123.306,43 euro, bugetul total al proiectului fiind de 154.187,50 euro, iar durata de implementare este de 18 luni (februarie 2016 – iulie 2017). „Lista muzeelor, evenimentelor și competițiilor care acceptă astfel de carduri, atât din țară, cât și din UE, va fi disponibilă și actualizată permanent pe site-ul ANPD, site ce va fi accesibilizat pentru persoanele cu deficiente de auz/vedere. Acordarea acestor carduri pentru persoanele cu dizabilități reprezintă un stimulent în încercarea de a-i determina să-și depășească limitele, de a se integra și de a se bucura de beneficiile unei vieți active. Principalul avantaj îl constituie facilitarea mobilității transnaționale și asigurarea incluziunii sociale prin garantarea liberei circulații a persoanelor cu dizabilități și totodată, o invitație spre cunoaștere și o modalitate concretă de integrare socială și culturală”, transmite Adina Lăscan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vrancea, prin intermediul comunicatului de presă transmis redacției noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?