Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Grefierii au protestat în tăcere în fața Tribunalului Vrancea


Grefierii instanțelor focșănene au întrerupt lucrul, vineri, în intervalul orar 11.30-12.30, protestând astfel față de condițiile de lucru. Ei au ieșit din sălile de judecată și au stat în fața sediului Tribunalului Vrancea, purtând banderole albe la brațe. De altfel, în ultimele două săptămâni grefierii au intrat în ședințele de judecată purtând banderole albe la braț.
Potrivit unui comunicat de presă al federației sindicale Projust, din care face parte personalul auxiliar de specialitate și conex din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, sindicaliștii au mai multe nemulțumiri. Ei acuză lipsa totală de implicare a ministrului Justiției în ceea ce privește rezolvarea problemelor cu care se confruntă personalul auxiliar din sistem, dar și faptul că Ministerul refuză să susțină „adoptarea unui nou statut al acestei categorii profesionale, statut care să contribuie la eficientizarea activității și la implementarea treptată a reglementărilor europene referitoare la aceste categorii”.
De asemenea, personalul auxiliar și conex este nemulțumit și din cauza inechităților salariale existente în rândul angajaților din instanțe și parchet, precum și de „necorelarea veniturilor salariale cu atribuțiile, responsabilitățile și importanța muncii, inechității salariale la a căror  contribuție actualul Ministru al Justiției are o contribuție majoră”. O altă nemulțumire se referă la faptul că ministrul Raluca Prună ar fi avut ieșiri publice în care ar fi contestat „dreptul personalului auxiliar de specialitate de a beneficia de pensia de serviciu la o vârstă similară cu cea a celorlalți angajați ce benficiază de acest drept”, dar și la faptul că nu le sunt plătite orele suplimentare, având în vedere că de compensare în timp liber nu poate fi vorba datorită volumului mare de muncă. Astfel de proteste au avut loc în toată țara.
Într-un comunicat emis pe 20 septembrie, personalul auxiliar și conex din justiție arăta că s-a decis declanșarea graduală a unor forme de protest. „(…) declanșarea graduală a unor forme de protest ale personalului auxiliar de specialitate (sistarea temporară a activității cu publicul, în arhivă și registraturi pentru intervalele de 2 ore zilnic, purtarea unor banderole în semn de protest, întreruperea programului de lucru a personalului auxiliar de specialitate și a personalului conex la instanțele de judecată, între orele 10.30-12.30) față de reacția autorităților competente în soluționarea problemelor semnalate prin toate demersurile efectuate de către Federația Projust fără efecte scontate”, se arată în comunicat.
La fel ca și judecătorii, până pe 14 octombrie, ei vor purta banderole în semn de protest. „După data de 14.10.2016, în funcție de rezultatele obținute în urma unor eventuale negocieri desfășurate cu factori de decizie de la nivel guvernamental și de deciziile ce se vor lua la nivelul Federației Naționale Projust, din care face parte și Sindicatul Dreptatea Vrancea, se va analiza oportunitatea adoptării și unor altfel de forme de protest”, potrivit aceluiași comunicat din 20 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?