Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Reguli noi pentru podgorenii care produc vinuri cu denumire de soi


Producătorii de vinuri din Vrancea vor trebui să respecte reguli noi și să plătească taxe dacă vor să mai vândă vinuri de soi fără denumire de origine controlată sau indicație geografică. Ministerul Agriculturii pregătește norme pentru vinurile varietale, categorie de vinuri introdusă prin noua lege a viei și vinului, publicată anul trecut. Aceste vinuri nu vor mai putea fi comercializate vrac și trebuie îmbuteliate înainte de vânzare. A fost întocmită și o listă cu soiurile acceptate pentru aceste vinuri, din care lipsesc Feteasca Albă, Șarba sau Galbena de Odobești. Noile reguli vor să facă ordine într-o zonă lăsată la discreția producătorilor și prevăd inclusiv controale pentru verificarea purității soiului în plantații, starea de sănătate a plantației și a recoltei, precum și degustări ale vinului înainte de îmbuteliere și etichetare.

Normele pentru producerea vinurilor varietale au fost lansate în dezbatere publică de către Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole (ONVPV) și prevăd criterii dure, precum și taxe modice pentru podgoreni. În primul rând, vinul varietal nu poate fi realizat din orice soi de viță de vie. Soiurile acceptate sunt doar Aligote, Burgund mare, Băbească neagră, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Fetească neagră, Fetească regală, Merlot, Muscat Ottonel, Pinot gris, Pinot noir, Riesling italian, Sauvignon blanc, Syrah.
Vinul varietal trebuie să provină doar din struguri recoltați din plantații de viță de vie înscrise în Registrul Plantațiilor Viticole (RPV), cu denumirea soiului admis pentru a produce vin varietal. Mai mult, strugurii din care este obținut vinul mono-varietal trebuie să provină în proporție de cel puțin 85% exclusiv din unul din soiurile aprobate. „Dreptul de a folosi numele soiului de viță de vie se acordă în conformitate cu legislația în vigoare, de la data solicitării dreptului de utilizare, prin obținerea Autorizației de producător de struguri destinați producerii de vin varietal, a Autorizației de producător de vin varietal sau a Certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinului varietal, emise de către O.N.V.P.V.”, arată proiectul normelor pentru vinul varietal.
Au fost stabilite și reguli pentru randamentul la hectar și tăria alcoolică totală. Astfel, vinul varietal trebuie să aibă tăria alcoolică naturală minimă conform încadrării arealului în zonele viticole B, CI și CII și să nu depășească 15 % vol. În cazul randamentului la hectar, acesta nu poate depăși cu mai mult de 10% limita maximă admisă în caietul de sarcini aferent indicației geografice reprezentativă pentru arealul viticol în care sunt produși strugurii. Aceste reguli au fost introduse cu un dublu scop. În primul rând sunt eliminate situațiile din anii trecuți când unii producători au raportat, cel puțin pe hârtie, recolte foarte mari, chiar și cu 50% mai mari decât randamentul unor soiuri de struguri. În al doilea rând, recoltele mai mici înseamnă struguri de calitate și un vin mai bun. Cei care nu respectă regulile riscă declasarea vinurilor în categoria vin fără denumire de soi.

Plantațiile și vinurile varietale vor fi controlate de ONVPV
 
Autorizarea plantațiilor de struguri, evaluarea și certificarea vinurilor varietale sunt realizate de către specialiștii ONVPV. Pentru aceste activități vor fi plătite taxe modice, respectiv 20 lei/hectar pentru autorizarea și controlul plantațiilor furnizoare de struguri destinați obținerii de vinuri varietale, dar și 12 lei/hectolitru pentru certificarea și controlul vinurilor varietale. Verificările sunt necesare pentru a defini trasabilitatea vinurilor, să nu fie amestecturi cu vinuri importate, de exemplu.
ONVPV verifică dacă suprafețele de vie sunt în arealele viticole stabilite la nivelul României și fac verificări în vie. „Controlul tehnic de specialitate în perioada de vegetație, urmărește: puritatea de soi, sortimentul viticol conform prezentelor Norme, încărcătura de rod corelată cu potențialul de producție al soiului și randamentele maxime de producție pentru vinurile varietale, bunele practici agricole și de mediu, starea de sănătate a plantației și a recoltei (în funcție de data controlului) și în mod particular, în fenofaza intrării în pârgă a strugurilor, se pot efectua, prin sondaj, estimări asupra nivelului producției în parcelele care au făcut obiectul autorizării în vederea producerii de struguri destinați obținerii de vinuri varietale”, precizează proiectul normelor pentru vinul varietal.
Altă condiție pentru producătorii de vin varietal este cea referitoare la obligativitatea îmbutelierii pentru comercializare. Nu în ultimul rând, vor fi reguli mai dure pentru producătorii de vinuri din alte podgorii care cumpără struguri și îi procesează în cramele din Vrancea. Aceștia trebuie să notifice ONVPV cu minim șapte zile înainte de efectuarea operațiunilor.

Cererile pentru producerea vinului varietal, în septembrie
 
Viticultorii care vor să producă vinuri varietale din recolta anului 2016 vor trebui să depună cererile de autorizare a plantațiilor producătoare de struguri până la 1 septembrie 2016. Ulterior, specialiștii ONVPV vor verifica tehnologia de cultivare a plantațiilor viticole înscrise în RPV cu destinația de producție a strugurilor pentru obținerea vinurilor varietale, instalațiile și capacitățile de vinificare.
Conform normelor, evaluarea vinurilor se face pe loturi, în faza anterioară îmbutelierii sau chiar și după îmbuteliere, dar obligatoriu înainte de faza de etichetare. „Caracteristicile fizico-chimice și organoleptice specifice vinurilor varietale vor fi identice cu cele ale vinurilor din indicația geografică reprezentativă pentru arealul de proveniență a strugurilor destinați obținerii de vinuri varietale”, se arată în proiectul normelor pentru vinul varietal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?