Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Direcţia Silvică a încheiat pe profit anul 2012


   Pădurarii vrânceni au încheiat pe profit anul trecut și se estimează că și acest an va fi unul profitabil. Conducerea Direcției Silvice Vrancea spune că, dincolo de datele economice, probabil că cel mai important lucru este reducerea cu 60% față de anul 2011 a contravențiilor și volumului de masă lemnoasă tăiat ilegal în pădurile administrate de pădurarii statului. În același timp, au crescut suprafețele pe care s-au executat lucrări de împădurire și regenerări naturale. Astfel, față de o suprafață programată de 330 hectare, silvicultorii au efectuat lucrări de împădurire și regenerări pe o suprafață de 360 hectare. De asemenea, au fost executate lucrări de îngrijire a arboretului pe o suprafață de 1.722 hectare, comparativ cu programul de 1.494 hectare. „Majoritatea criteriilor de performanță au fost îndeplinite. Ne-am încadrat în marja de profit și de rentabilitate”, a precizat directorul Lucian Zanfir.
   Depășiri de plan au fost și în ceea ce privește colectarea de fructe de pădure și de plante medicinale. În schimb, silvicultorii nu au realizat programul la păstrăv și carne de vânat. La păstrăv au fost obținute 8,5 tone, comparativ cu programul de 9. Chiar și așa, recolta de păstrăv este considerată una foarte bună, ținând cont de seceta de anul trecut. De asemenea, în ceea ce privește vânatul, anul trecut nu a fost împușcat niciun urs și niciun cerb. „Am avut cotă alocată însă nu am avut solicitări”, a explicat directorul Lucian Zanfir.
   Principalele provocări ale anului 2013 sunt posibilele retrocedări de păduri și o reorganizare a instituțiilor din silvicultură. În ceea ce privește retrocedările, acest lucru ar putea avea ca rezultat o diminuare a celor circa 52 mii hectare de pădure, de stat și private, pe care le administrează acum DS Vrancea. Directorul Lucian Zanfir spune, referitor la restructurările și implicit concedierile anunțate pentru Romsilva, că acestea se pare că nu vor afecta personalul instituției. La acest moment, în cadrul instituției, inclusiv cele patru ocoale silvice, lucrează 246 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?