În cadrul acestei rubrici, vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta vă propunem ”Jumări cu brânză de Brăila” și ”Pătlăgele roșii gratinate”, ambele rețete fiind publicate în ”Carte de bucătărie â 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.
Jumări cu brânză de Brăila
Bați ouăle în unt proaspăt fierbinte; când ouăle încep să se prindă adaogi altă cantitate de unt cât și brânză de Brăila sfărâmată mărunt și bați mereu cu lingura de lemn. Dai la masă repede de îndată ce brânza s’a încorporat și jumările sunt tot moi.
Pătlăgele roșii gratinate
Taie câte tomate vrei în două exact în lățimea lor. Într’o cratiță pune 1-2 linguri de untdelemn și când e fierbinte, adaogă pătrunjel, ceapă, cățel de usturoi, toate tocate, miez de praf sau pesmete pisat. Peste această tocătură așază pătlăgelele, pune sare, pune piper și presară deasupra pezmetele. Stropești cu untdelemn și așezi la coptor fierbinte. În trei sferturi de oră e gata.