Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

GALERIE FOTO : Cele mai frumoase mărțișoare, premiate la Panciu


Casa de Cultură din Panciu a găzduit, vineri, cea de-a VI-a ediție a Concursului Interjudețean de Mărțișoare „Firul alb și firul roșu – Între tradiție și inovație”, inițiat de profesoara Lenuța Panaete, de la Cercul de Artă Textilă din cadrul Clubului Copiilor Panciu, și organizat în parteneriat cu Primăria și Casa de Cultură Panciu, Palatul Copiilor Focșani, Școala Gimnazială Movilița și Inspectoratul Școlar Județean. Juriul,  prezidat de Camelia Gabriela Ciobotaru, directoarea Casei de Cultură, a evaluat 377 de lucrări, realizate de elevi proveniți din 30 de școli, cluburi și palate ale copiilor din județele Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Constanța, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Vâlcea și Vrancea. Secțiunile de concurs au fost: „Mărțișoare tradiționale”, „Mărțișoare neconvenționale” și „Mărțișoare din materiale reciclabile”. La fiecare secțiune, lucrările au fost jurizate pe categorii de vârstă: 7-10 ani, 11-14 ani, 15-18 ani.
Festivitatea de premiere a fost precedată de un program artistic, susținut de elevii Școlii Gimnaziale Movilița, coordonați de profesoarele Gherghina Blaj și Mihaela Burlacu, de elevii de clasa a IV-a B, pregătită de învățătoarea Anișoara Vizitiu, de la Liceul tehnologic „Al. I. Cuza”, și elevele Ilaria Popa și Anastasia Èšopa, de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici”. De asemenea, Grupul „Èšărăcuțele”, îndrumat de Maria Cristescu, de la Clubul Copiilor Panciu, a prezentat un colaj de cântece și dansuri populare.
Coordonatoarea concursului, Lenuța Panaete, a acordat diplome de excelență celor implicați în organizarea și susținerea evenimentului: primarul Iulian Nica, inspectorul școlar Aurora Lefter, directoarea Palatului Copiilor Focșani, Didina Mocanu, președinta juriului, Camelia Gabriela Ciobotaru, precum și profesorilor coordonatori. Primarul Iulian Nica i-a felicitat pe inițiatorii concursului, care promovează una dintre cele mai frumoase și îndrăgite tradiții românești – cea a Mărțișorului. „Mărțișorul reprezintă o străveche, frumoasă și foarte iubită tradiție a românilor. Tocmai de aceea, o felicit pe doamna Lenuța Panaete pentru inițierea acestui proiect prin intermediul căruia reușește să stimuleze interesul și imaginația copiilor pentru lucrări cu totul și cu totul deosebite, așa cum sunt și cele pe care le-am putut admira cu toții astăzi (vineri-n.r.)! Totodată, doresc să le felicit pe toate doamnele care își desfășoară activitatea în cadrul Clubului Copiilor din Panciu – doamna Maria Cristescu și doamna Adriana Chelaru – colaboratoare permanente ale Primăriei și ale Casei de Cultură Panciu la toate evenimentele pe care le organizăm la nivelul comunității locale și care au ca scop promovarea și valorificarea tradițiilor populare românești! De asemenea, îmi reafirm sprijinul pentru acest concurs, care și în acest an s-a bucurat de o participare numeroasă  De asemenea, sper ca în viitorul apropiat să onorăm și o mai veche promisiune și o dorință comună, aceea ca «Firul alb și firul roșu» să devină un concurs național!”, a declarat primarul Iulian Nica.
Și în 2016, concursul „Firul alb și firul roșu – Între tradiție și inovație” a fost inclus în programul activităților de sustenabilitate ale proiectului cu finanțare europeană „Tradiție și spiritualitate pănceană – proiect pentru promovarea obiectivelor turistice cu valoare identitară din Orașul Panciu, Județul Vrancea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?