Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

VIDEO și GALERIE FOTO : Militari francezi, impresionați de modul în care vrâncenii au sărbătorit „Mica Unire”


Doi cadeți de la Åžcoala Interarme Saint – Cyr, Franța, s-au pregătit aproape o lună alături de militarii Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focșani. Înainte să plece spre Franța, sublocotenent Mathieu Gounon și sublocotenent Johannik Viller, însoțiți fiind de lt.col Vasile Roman și de slt. Ciprian Năstase, au vizitat Muzeul Unirii din Focșani, ocazie cu care ne-au împărtășit câteva din experiențele trăite în Vrancea.
    Pe lângă instrucție, care este la fel ca în țara lor, francezii și-au umplut și tipul liber, ieșind în pub-uri, restaurante și cluburi și gustând din produsele tradiționale românești, care le-au plăcut. La început au crezut că Focșaniul este un oraș mic, apoi au realizat că s-au înșelat. „Prima impresie a fost aceea că Focșaniul este un oraș mic, dar apoi ne-am dat seama că nu este așa. Ni s-a părut că este un oraș destul de mare și am fost impresionați de tot ceea ce am văzut aici, de multitudinea de localuri pe care le-am putut vizita după terminarea programului de instrucție”, a spus Johannik Viller. 
    La rându-i, Mathieu Gounon a vorbit despre relația de colaborare pe care a avut-o cu militarii vrânceni, despre instrucție, dar și despre diferențele dintre modul de instrucție din Franța și cel al militarilor români. „Am avut o foarte bună relație cu militarii de aici. Ne-am înțeles foarte bine și am avut oportunitatea de a vizita toate Batalioanele subordonate Brigăzii 282, atât cele care se află în Vrancea, cât și cele din județele Galați și Brăila. Nu sunt diferențe mari cu privire la instrucție, sigurele diferențe sunt cele cu privire la armamentul pe care noi îl folosim. Aici este diferența. Din punct de vedere al procedurilor de instrucție sunt asemănări”, a spus sublocotenent Gounon.
   

Impresionați de ceremonia din Piața Unirii

    Întrebați ce i-a impresionat cel mai mult din ceea ce au văzut și făcut în perioada în care au stat în Vrancea, cadeții au spus că au rămas impresionați de ceremonia organizată în Piața Unirii din Focșani cu ocazia zilei de 24 ianuarie. Au fost impresionați de numărul mare de oameni care au participat la manifestări, mai ales că afară era foarte frig, și de solemnitatea momentului. „Cel mai mult ne-a plăcut ceremonia organizată pe data de 24 ianuarie. Deși a fost foarte frig, oamenii nu au mai ținut cont de nimic și într-un moment cheie, au îndurat gerul pentru a participa la o manifestare atât de importantă”, a spus Viller, aprobat fiind de Gounon.
    Atunci când au avut timp, cadeții s-au și distrat. Au gustat bucatele românești și au mers în restaurante și cluburi, însoțiți fiind de militari vrânceni. „Am vizitat pub-urile, restaurantele, dar și cluburile. Am vrut să vedem și ce fel este mâncarea și am încercat multe produse tradiționale românești”, a adăugat Viller. Au încercat și vinul, mai ales că Vrancea este vestită la acest capitol. Prin urmare, și-au luat câteva sticle și la pachet. „Vinul este foarte bun și voi lua acasă 3-4 sticle”, a dat asigurări Gounon.
    Cei doi cadeți francezi au stat în Vrancea aproape o lună, mare parte din timp instruindu-se alături de infanteriștii, tanchiștii, artileriștii, cercetașii și militarii de la Batalionul 280 Apărare Antiaeriană „Milcov”, din cadrul Brigăzii 282. Ei pleacă astăzi către Franța cu impresii bune și cu gândul că la un moment dat vor reveni în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?