Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” din Focşani, la o nouă aniversare


Acest octombrie cu soare blând, cu unduioase covoare de frunze are, pentru elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Focșani, o semnificație aparte, căci prilejuiește sărbătorirea a 35 de ani de când prestigioasa instituție de învățământ și-a deschis porțile. Din 1980, scrie o poveste de succes, prin manageri vizionari, dascăli cu har, discipoli talentați și părinți care susțin performanța.
    Școala „Ștefan cel Mare” este dovada vie a eternei prefaceri pe care o presupune domeniul educației. Cizelându-și permanent oferta didactică, înnoindu-și corpul profesoral, întrunind exigențele modernității, ca aspect și dotare materială, primind anual boboci șovăitori și trimițând „pe mare” adolescenți cu pași siguri, confirmă nobila idee că „scopul educației este să transforme oglinzile în ferestre.”
    Pe de altă parte, această școală se sprijină pe câteva coordonate constante, devenite tradiție: competitivitatea, valoarea, rafinamentul, eficienta organizare. Situată anual, ca rezultate, pe treptele înalte ale concursurilor, examenelor și ale altor manifestări specifice mediului educațional, își menține locul privilegiat în rândul elitelor vrâncene.
    Onorând trecutul și privind cu încredere spre următoarele file ale vremii, cei care definesc azi spiritul Școlii „Ștefan cel Mare” dedică săptămâna 26-30 octombrie 2015 aniversării unei vârste tinere, dar suficiente pentru a simți că au rădăcini solide. Fiecare zi a acestui interval va fi încărcată de bucuria unor activități inedite. Programul lor complet poate fi consultat pe site-ul instituției (www.scoalastefancelmarefocsani.ro), unde vor apărea și imagini relevante, pe parcursul manifestărilor anunțate.
    Din oferta organizatorilor, menționăm câteva indicii. La clasele primare, elevii vor audia povești cu tâlc, vor recrea însăși povestea școlii, vor etala costume aniversare, vor recita versuri închinate toamnei sărbătorești sau vor dezbate pe marginea unui documentar despre trecutul și prezentul orașului care le găzduiește formarea spirituală. Gimnaziștii vor susține ateliere de creație literară adecvate evenimentului și vor avea parada personajelor preferate, simțindu-se, pe alocuri, Feți-Frumoși sau Ilene-Cosânzene. Vor iniția jocuri logice sau vor lua interviuri, în cheie… matematică. Limbajul fizicii va fi transferat în domeniul filmului și al carnavalului, asezonat cu frânturi de referate și comunicări din domeniul chimiei. Interesantă va fi și activitatea interdisciplinară despre savanți și inventatori francezi. Întrecerile sportive, expozițiile florale, de pictură sau de elemente decorative vor fi completate cu materiale html despre „cea mai bună școală” și de acordurile imnului acesteia, intonat la orele de muzică. Cromatica autumnală se va regăsi în vestimentația copiilor care vor încerca, in corpore, în fiecare zi altă nuanță.
    Joi, 29 octombrie 2015, este momentul cel mai încărcat de emoție, întrucât elevii și cadrele didactice devin gazde pentru oamenii dragi, care onorează invitația la festivitatea dedicată aniversării. În Sala Multimedia din incinta școlii, sunt așteptați reprezentanți ai I.Ș.J. Vrancea și ai Primăriei, consilieri locali și părinți, învățători și profesori care, după o carieră în slujba acestui lăcaș, sunt rechemați să-i simtă pulsul, să primească prețuirea celor ce le-au continuat drumul.
    Să urăm, așadar, Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” un „La mulți ani!” sincer, echilibru și reușită în tot ceea ce va constitui identitatea sa, de acum înainte! 
     
                                     Prof. Mirela Dumitru

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?