Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Teste ANUALE de şpagă pentru personalul Gărzilor Forestiere


Angajații Gărzilor Forestiere vor fi testați anual de specialiști în integritate din cadrul Ministerului Mediului pentru a vedea dacă sunt tentați să ia șpagă. Noile reguli au fost prevăzute în Hotărârea de Guvern prin care au fost desființate, practic, comisariatele de regim silvic și cinegetic ale căror atribuții sunt preluate de Gărzile Forestiere.
    Evaluarea de integritate a angajaților noilor Gărzi Forestiere va presupune două etape, arată Hotărârea privind organizarea și funcționarea noilor instituții. În prima etapă, în termen de 90 de zile, angajații fostului Comisariat de Regim Silvic și Cinegetic Focșani vor trebui să facă o evaluare psihologică la un cabinet psihologic autorizat sau la o unitate de specialitate din cadrul instituțiilor publice. Este un aviz obligatoriu pentru ca angajații să fie preluați la noile Gărzi Forestiere. Ulterior, periodic, direcția cu atribuții pe linie de integritate din cadrul Ministerului Mediului va realiza evaluări la personalul Gărzilor. Aceste evaluări vor presupune „crearea de situații virtuale, similare celor cu care se confruntă personalul în exercitarea atribuțiilor de serviciu, materializate prin operațiuni disimulate, circumstanțiate de comportamentul acestuia, în vederea stabilirii reacției și conduitei adoptate”. Rezultatele evaluărilor se depun la dosarul profesional și li se transmit persoanelor verificate și inspectorului șef abia după ce sunt prezentate șefilor din conducerea centrală de la București.
    O altă noutate este realizarea de angajări la nivelul structurii teritoriale. Garda Forestieră Focșani funcționează tot pentru cele șase județe ale Comisariatului de Regim Silvic și Cinegetic însă va fi un număr dublu de personal. Dacă până acum erau 34 de angajați la CRSC Focșani, în noua Garda Forestieră vor fi 67, din care 59 reprezintă personalul cu studii de specialitate silvică. Aceasta înseamnă că în următoarele trei luni vor trebui angajate 33 de persoane la nivelul Gărzii Forestiere Focșani. Urmează ca în perioada următoare să fie emise două ordine de ministru referitoare la înființarea și funcționarea Gărzii Forestiere.

Uniforme și însemne de grad pentru angajații Gărzilor Forestiere

    Personalul Gărzii Forestiere care are atribuții de implementare, monitorizare și control va purta uniformă de serviciu, însemne și ecusoane distinctive. „Este interzis portul uniformei, cu însemnele și ecusoanele distinctive, în locuri și în condiții care ar putea afecta prestigiul funcției și interesele Gărzii”, se arată în actul normativ. Aceste uniforme vor fi asigurate treptat, în limita fondurilor bugetare aprobate anual, prin legea bugetului de stat.
    Însemnele de grad vor începe de la o tresă aurie, pentru fuuncționarii publici debutanți la patru trese pentru funcționarii publici principali. Åžefii de serviciu și șefii de birou vor avea însemne de grad cu o stea, două stele pentru directori și trei stele aurii pentru inspectorii șefi.
    Uniforma de reprezentare va conține elemente diferite, pentru bărbați sau femei, respectiv pantaloni, vestă, bluză, scurtă de primăvară-iarnă, scurtă de iarnă, cămăși, pantofi din piele, ghete căptușite, geantă de serviciu, mănuși, curea pentru pantaloni, pălărie de tip vânătoresc, căciulă, cinci perechi de șosete, ciorapi, fular. Pentru uniformele de teren angajații vor primi același tip de uniforme, respectiv costum de vară, de primăvară-toamnă, de iarnă, scurtă de iarnă, cămăși, pantofi, bocanci sau cizme scurte, cizme de cauciuc, pălărie, căciulă, șosete, ciorapi, fular.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?