Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

Porți deschise, ceremonie militară și exerciții demonstrative de Ziua Pompierilor din România


Pe data de 13 septembrie se sărbătorește „Ziua Pompierilor din România”. La ISU Vrancea se va organiza o ceremonie militară, ocazie cu care va fi și „Ziua Porților Deschise”, cei interesați putând să meargă în vizită la sediul Detașamentului de Pompieri Focșani în intervalul orar 10.00-13.00. În acest context, reprezentanții ISU Vrancea au întocmit și o situație a intervențiilor pe care le-au avut în primele 8 luni ale anului. Conform documentului, mii de oameni au avut nevoie de ajutorul lor, unii pentru stingerea unor incendii, alți pentru îngrijiri medicale.

    În data de 13 septembrie se împlinesc 167 de ani de la memorabila Bătălie din Dealul Spirii, o luptă eroică a celor 166 de ostași pompieri conduși de căpitanul Pavel Zăgănescu, împotriva celor aproape 6000 de soldați ai oștirii otomane, veniți pe pământ românesc să suprime idealurile Revoluției de la 1848. Ducând mai departe tradiția predecesorilor, pompierii români continuă să își onoreze cu același curaj și abnegație misiunea de apărare a vieții și bunurilor, în confruntarea cu incendii ori alte situații de urgență, făcând uneori sacrificiul suprem, punându-și adeseori viața în pericol pentru a o salva pe a semenilor. „Instituția pompierilor s-a dezvoltat continuu, adaptându-se contextului contemporan, la clasica misiune de stingere a incendiilor adăugându-se operațiunile de salvare a persoanelor de la înălțime, de la înec, de sub dărâmături și din alte situații critice, intervențiile pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere și pentru acordarea primului ajutor calificat, misiunile de salvare a animalelor, de asanare a teritoriului de muniția rămasă neexplodată ori de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase, intervențiile la accidente tehnologice, radiologice, biologice și alte calamități antropice sau naturale, precum și alte misiuni care pun în pericol viața și bunurile oamenilor”, se arată într-o informare a ISU Vrancea.
    Diversitatea și complexitatea misiunilor desfășurate de pompierii militari reclamă o pregătire constantă, implicare și profesionalism, atribute regăsite în rezultatele muncii lor, materializate în vieți și bunuri salvate.

   Aproape 4 mii de intervenții în 8 luni

    În primele opt luni ale acestui an, personalul Inspecției de prevenire a ISU  Vrancea a desfășurat 1.570 de controale și peste 2.000 activități de informare preventivă și pregătire a populației, efectele acestora fiind concretizate în reducerea considerabilă a factorilor de risc și creșterea nivelului de protecție a obiectivelor sursă de risc, precum și în îmbunătățirea modului de comportare a cetățenilor în diferite situații.
    În perioada menționată, pe teritoriul județului Vrancea s-au produs 3.883 situații de urgență, care au implicat intervenția operativă a subunităților de pompieri militari și a echipajelor SMURD din cadrul acestora. Din totalul misiunilor desfășurate, 393 au fost operațiuni de stingere a incendiilor (218 incendii și 175 incendii de vegetație uscată și altele), 357 alte situații de urgență (asistență persoane, salvări de animale, alunecări de teren, protecția mediului, misiuni pirotehnice, evenimente publice de amploare, intervenții la descarcerare etc.) și 2.978 intervenții ale echipajelor SMURD.
    „La împlinirea a 167 de ani de la glorioasa luptă din Dealul Spirii, aniversăm duminică, 13 Septembrie a.c. – «Ziua Pompierilor din România» prin organizarea unei ceremonii militare la sediul inspectoratului și a Zilei Porților Deschise, în intervalul 10.00-13.00. Pompierii militari vor prezenta pentru cei care vor dori să le fie alături exerciții demonstrative specifice (de stingere a incendiilor, de acordare a primului ajutor calificat, de descarcerare etc.), prezentându-le, totodată, autospecialele de intervenție, echipamentele, accesoriile din dotare și aspecte din activitatea pompierilor vrânceni”, se mai arată în informarea pompierilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?