Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Află cine are voie să postească și cine nu



Spre deosebire de posturile de Crăciun și de Paști, postul Sfintei Marii durează doar două săptămâni, fiind o ocazie potrivită pentru detoxifierea organismului, mai ales că avem la îndemână fructe și legume mereu proaspete. Specialiștii avertizează, însă, că în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni, două săptămâni de post le pot agrava starea de sănătate.
Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Vrancea avertizează că lipsa proteinelor nu trebuie neglijată în cazul pacienților cu anemie, a celor care suferă de boli hepatice, digestive sau de nutriție. „De exemplu, diabeticilor nu li se recomandă să țină post. Aceștia au un regim recomandat de medic pe care trebuie să îl respecte, iar modificarea valorilor zahărului din sânge poate produce grave dezechilibre în organism. Pacienții pot ajunge chiar la comă diabetică, fapt care le-ar pune viața în pericol. Nici pacienții cu boli digestive nu sunt feriți de probleme în momentul în care aleg să țină post, deoarece aportul crescut de vegetale poate influența tranzitul intestinal”, spun specialiștii DSP.
Aceștia mai atrag atenția asupra faptului că nici gravidele și nici copiii nu trebuie să țină post. „Nu este indicat să țină post gravidele, lehuzele, copiii, bolnavii cu sindrom nefrotic, cei cu afecțiuni cronice, cu cancer sau afecțiuni autoimune și boli de colagen. Dacă aceștia vor neapărat să postească, trebuie să înștiințeze medicul curant”.

Specialiștii au o serie de recomandări și pentru cei care țin post. Ei le recomandă acestora să fie atenți la preparatele de post care se găsesc din belșug pe rafturile magazinelor, deoarece astfel de alimente pot avea un efect negativ asupra sănătății. „Dincolo de valențele purificării fizice și spirituale ale postului, produsele de post pot avea influențe negative asupra organismului. Cei care țin post trebuie să citească etichetele produselor, deoarece aceste alimente conțin acele E-uri concentrate în coloranți, arome și îndulcitori, care pot avea efect toxic asupra organismului. Mai exact, E20 roșu carmin cu efect toxic sau fosfații, nitriții cu efect toxic asupra funcției renale sau substanțele aromate, îndulcitorii chimici și substanțele conservate care produc dezechilibrul florei colonice. Produsele din carne pot fi înlocuite cu pâine integrală, cartofi, orez, spanac, alune, mazăre, tofu, nuci și migdale. Cel mai indicat în această perioadă este să se gătească în casă sau să se consume fructe și legume, fiind și un sezon bogat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?