Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Focșani. Ceremonie militară de Ziua Independenței Naționale a României

Comunicat de presă:
            Primăria Municipiului Focșani vă invită să participați la ceremonia militară care va fi organizată cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenței Naționale a României pe data de 10 mai, de la ora 11.00.
Evenimentul, organizat de  Garnizoana Focșani în cooperare cu autoritățile publice locale, va avea loc pe strada Cuza Vodă în fața Monumentului Independenței. Statuia este un omagiu adus eroilor care și-au dat viața în Războiul de Independență. Monumentul amintește jertfa de sânge a militarilor din Regimentul 10 Dorobanţi „Putna” și are înscrise numele a 245 de ostaşi, în frunte cu maiorul Gheorghe Şonţu, erou al luptelor de la Grivița, căpitanul Leon Cracalia dar şi sublocotenentul George Botescu, vărul maiorului Gheorghe Pastia, ctitorul ”Teatrului Municipal” şi ”Ateneului Popular”.
Ceremonia se va încheia cu defilarea militarilor din cadrul Garnizoanei Focșani.
            Ziua Independenţei Naţionale a României este sărbătorită, începând din 2022, la data de 10 mai, în urma adoptării Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, fiind zi de sărbătoare naţională, lucrătoare. S-a revenit astfel la tradiția istorică din anii 1866-1947, când ziua de 10 mai era sărbătorită drept Zi Naţională a României.  În urmă cu 147 de ani, la 10 Mai 1877, Senatul proclama Independenţa statului român iar conducătorul statului român de la acea vreme, principele Carol I, a semnat proclamaţia „Independenţa absolută a României”, conferindu-i astfel putere de lege. Cu o zi înainte, actul fusese citit în Parlament de Mihail Kogălniceanu şi votat de reprezentanţii celor două Camere.
            Vă informăm că, în data de 10 mai 2024, între orele 10.00-12.00, pe perioada desfășurării ceremonialului militar, vor fi restricții de circulație pe străzile Cuza Vodă, tronsonul cuprins între intersecțiile cu străzile Republicii și Maior Gh. Pastia.

Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?