Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

GALERIE FOTO: Sfaturi de la polițiști pentru o vacanţă în siguranţă; ce trebuie să facă părinții și copiii pentru reducerea riscului de victimizare


Vineri, 6 iulie a.c., polițiștii Compartimentului Analiză și Prevenirea Criminalității au realizat o activitate informativ-preventivă la Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” – Secția pentru Copii și Tineret „Oana Diana Renea”, în scopul creșterii gradului de informare al elevilor și pentru reducerea riscului de victimizare pe perioada vacanței de vară.
Astfel, prin jocuri și dezbateri, polițiștii au fost în mijlocul a 25 de școlari și preșcolari din municipiul Focșani pentru a le reaminti o serie de sfaturi preventive cu privire la modalitățile de protecție personală, în special prin prisma adoptării unei atitudini preventive în diverse situații.
Pentru a preveni accidentele de orice fel care ar putea să umbrească frumusețea vacanței, polițiștii recomandă copiilor să respecte câteva reguli de bună conduită:
– În calitate de pietoni sau bicicliști, respectați în toate împrejurările semnificația indicatoarelor rutiere.
– Nu vă angajați în traversarea străzilor prin locuri nemarcate, în fugă și fără asigurare;
– Nu uitați că strada nu e un loc de joacă! Evitați jocurile pe carosabil și trotuare care pot deveni periculoase pentru voi sau pentru ceilalți participanți la traficul rutier și pietonal.
– Utilizarea internetului trebuie să fie limitată și sub supravegherea părinților, pentru a nu vă expune riscurilor reale din lumea virtuală!
– Nu uitați: în spatele unui profil prietenos, pot fi persoane periculoase! Nu acceptați cereri de la necunoscuți!
– O deosebită grijă trebuie avută față de lucrurile personale! Nu țineți telefonul mobil la vedere, cheia, banii de buzunar precum și alte obiecte de valoare, deoarece toate acestea sunt tentante pentru răufăcători.
– Evitați persoanele străine care vă abordează și vă pot determina să spuneți ce bunuri deține familia.

Părinților:
– Discutați deschis cu copilul dumneavoastră, învățați-l cum să reacționeze în situația în care se rătăcește, asigurați-vă că acesta vă cunoaște numele complet, numărul de telefon precum și adresa!
– Învățați-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră și că trebuie să spună întotdeauna unde și cu cine pleacă!
– Când plecați în vacanță, pe litoral, la munte, sau în alte zone turistice, nu lăsați copilul să se joace nesupravegheat, mai ales în zonele aglomerate!
Stabiliți un program de joacă pentru copii încât să nu depășească ore târzii și verificați anturajul în care își petrec timpul liber.
      
Activitățile informativ – preventive, pe diverse paliere, precum: siguranța rutieră, disparițiile de minori, delincvență juvenilă, modalități de autoprotecție în diverse situații, siguranța pe internet, comportamente antisociale pentru evitarea situațiilor nedorite, atât pentru copii cât și pentru părinți, vor continua pe toată perioada vacanței. În caz de nevoie, nu ezitați să ne cereți ajutorul apelând 112!
În speranța că acest minim set de reguli preventive vor fi însușite și adoptate în comportamentul vostru, nu ne rămâne decât să vă dorim să aveți parte de o vacanță plăcută și nu uitați că orice secundă de neatenție contează!

Biroul de presă al IPJ Vrancea, 9 iulie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?