Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO şi GALERIE FOTO: Apartamentul GROAZEI din cartierul Sud


Locatarii scării nr. 1 a blocului I 20 de pe strada Constructorului nr. 17, din cartierul Sud, din Focșani, au ajuns la limita răbdării din cauza unui vecin ce locuiește la etajul IV: un tânăr în vârstă de aproximativ 30 de ani, bolnav psihic. Rămas să-și ducă singur de grijă după ce părinții și frații lui au plecat prin Italia, tânărul a demolat pur și simplu tot ce se poate demola într-un apartament, a vândut mobila, a scos ușile și ferestrele cu tot cu rame, a spart ușa de la intrare cu toporul, a smuls firele de curent electric, a spart țeava pluvială, a tăiat toate țevile și a ajuns să doarmă cuibărit pe o saltea răpciugoasă, alături de puiul de mâță pe care l-a luat să-i țină de urât. După ce i-a inundat în repetate rânduri, după ce i-a chinuit bocănind zi și noapte în pereți, după ce i-a speriat cu urlete și scandaluri, vecinii au făcut petiții pe la toate autoritățile, însă nu s-a rezolvat nimic. Conștienți că tânărul face tot ce face pentru că e grav bolnav, vecinii acestuia, oameni cu frica lui Dumnezeu, nu vor altceva decât ca acesta să fie dus într-un spital, să i se dea tratamentul necesar și cineva din familie să-și asume răspunderea îngrijirii lui astfel încât să fie din nou liniște și siguranță în blocul lor. Din păcate, situația acestui băiat este destul de gravă, el neavând, în momentul de față, din spusele vecinilor, nici vreun act de identitate.

    După ce au adresat mai multe plângeri autorităților despre care credeau că o să le rezolve problema, și care nu le-au dat niciun răspuns, locatarii scării nr. 1 a blocului I 20 din cartierul Sud au ajuns la concluzia că trebuie să-și facă public necazul, în speranța că astfel, cineva îi va auzi totuși, și îi va ajuta. Și pe ei, dar și pe cel care, fără voia lui, le-a creat toate aceste necazuri și care se pare că are mare nevoie de sprijin, de servicii de asistență socială și nu numai… 
    Pur și simplu, oamenii spun că au toată compasiunea pentru tânărul presupus cu afecțiuni psihice ce locuiește într-un apartament la ultimul etaj al blocului, însă se gândesc cu îngrijorare și la faptul că va veni iarna iar siguranța și confortul propriilor apartamente le sunt periclitate de acesta. De ce? Pentru că apartamentul respectiv se poate spune că… nu mai există! În el nu mai sunt uși, ferestre, țevi, cadă, chiuvetă, calorifere, nu mai există apă curentă, și nici gaz și curent electric. Au fost sparte, smulse sau vândute, zic vecinii, de tânărul locatar. Pereții sunt rașchetați în unele locuri până la cărămidă, ușa de la intrare, care e spartă cu toporul, nu mai are clanță, nici butuc și yală. Stă veșnic deschisă iar dincolo de ea, într-una din „camere”, într-un colț, se poate vedea doar o saltea pe care, spun vecinii, își petrece nopțile sărmanul. „A spart tot. A retezat țevile de la podea. A vândut calorifere, mobilă, tot ce a avut. A bocănit nopți întregi, a dărâmat tot ce se putea dărâma. Administratora și-a făcut milă și a adus pe cineva care a cărat din apartament toată mizeria, tot molozul, că erau mormane, nu se mai putea. Avea și doi câini pe care-i ținea în casă, acum are un pui de pisică. M-a inundat de nenumărate ori, țipă de la balcon, înjură, are momente din astea… A fost internat la psihiatrie de câteva ori, am făcut sesizări la primărie, la Poliție, la Inspectoratul în construcții, dar degeaba… L-am tolerat, dar nu se mai poate. O să vină iarna și apartamentul e chiar deasupra mea, o să intre ploaia, zăpada, o să înghețe chiar și el de frig, trebuie ca cineva din autorități să vină și să facă ceva, că familiei lui văd că nu-i pasă. Nici măcar nu mai are acte, buletin, certificat de naștere, niciun act!”, a spus Aurel Dumitrașcu, cel care locuiește sub apartamentul cu pricina.

    „Totul a început anul trecut, prin luna octombrie…”

    Locatarii scării respective au povestit că totul a început anul trecut, prin luna octombrie, când tânărul, care plecase inițial cu toată familia în Italia, s-a întors singur acasă. Și a venit, din câte s-a văzut, pus pe fapte mari! „S-a apucat de… „renovat” apartamentul! Adică să-l dărâme, la propriu! A fost dezastru, luni de zile a spart, a bocănit, a izbit, a fost nenorocire… Din câte știu de la mama lui, care este în Italia, ar avea schizofrenie paranoidă. În plus, în acea perioadă făcea scandal, țipa. Înspre Anul Nou și chiar și după a venit aici și poliția… Ce să vă spun, a dărâmat tot, pereți, instalație electrică, instalație sanitară, nu are lumină, apă, gaz… Așa stă de câteva luni. A rupt țevile de la nivelul pardoselii, mă inunda mereu… Urina în baie la sifonul din pardoseală și mirosea îngrozitor. Am fost nevoit să îmi fac robinet, i-am spus și lui că închid apa la baie de la mine, a fost de acord, că nu mai avea nimic în baie, nici peretele despărțitor care dă spre hol! I-am zis că-i las apa în bucătărie, să poată bea, să toarne în WC… Dar a smuls țevile și de acolo. S-a înfundat și WC-ul, a venit vidanja, nu vă spun ce a fost aici! A spart până și pluviala blocului, dacă plouă ce facem?”, a povestit Aurel Dumitrașcu.
    La rândul său, vecinul acestuia, Dan Zglimbea a relatat că locatarii au chemat și salvarea de două ori, și tot de atâtea ori tânărul respectiv a fost dus și internat la secția de psihiatrie. „A treia oară am chemat eu personal poliția și salvarea, poliția a venit dar salvarea nu a mai venit. Nu au mai vrut să-l ia, probabil pentru că nu are acte. Situația acestui băiat ar trebui rezolvată, el e bolnav săracu și n-are nimeni grijă de el… Dar trebuie făcut ceva. Ne-a spart ușa, interfonul, a spart țevi, a inundat, a rupt tot… A făcut acolo un dezastru! A avut chiar și un autoturism pe care l-a abandonat pe un drum, și au furat țiganii din el tot, l-au dus la fier vechi”, a spus Dan Zglimbea.

   Petiții peste petiții

    Potrivit celor spuse de vecini, apartamentul în care locuiește tânărul nu îi aparține. Este al mamei lui care a plecat de ceva vreme în Italia și căreia i s-ar fi transmis despre situația fiului ei și a apartamentului. Ei spun că femeia a venit, însă pentru scurt timp, și a plecat fără să rezolve ceva. De asemenea, la apartament ar fi venit și tatăl tânărului, care ar fi divorțat între timp de mama acestuia, și când a văzut ce a rămas din apartament a plecat imediat. Așa că vecinii au adresat petiții către instituțiile care credeau că-i pot ajuta. „Am trimis o cerere la Primăria Focșani unde am sesizat ce se întâmplă. Ne-au direcționat la Inspectoratul de Stat în Construcții, care poate constata modificările făcute în apartament. De acolo ne-au trimis înapoi la Primărie, zicându-ne că nu e de competența lor. Și la Poliție am făcut sesizare, au venit de câte ori i-am chemat dar mai mult decât atât nu pot face. Când a început să urineze în sifonul de la baie și când s-a mai înfundat și WC-ul, am zis să mă duc să fac reclamație și la Sanepid, că el (tânărul – n.r.) a făcut și o spărtură în zidul de la baie care dă înspre scară, plus că ușa e mereu deschisă și pute, se adună muște… Nu știu ce să mai facem, sincer… La instituții am fost, am spus ce se întâmplă, dar… A rămas, după părerea mea, că tre să ne descurcăm singuri în țara asta!”, a spus Aurel Dumitrașcu.

   Tânărul are nevoie de ajutor!

    Dacă pereții se pot repara, ferestrele, ușile și obiectele sanitare se pot înlocui, țevile și caloriferele se pot racorda înapoi la rețeaua blocului și apartamentul se poate remobila, nu la fel de simplu sunt de reparat sufletul și mintea nefericitului tânăr. Singur, mult prea singur ca să poată să-și rezolve problemele, el trăiește cum poate, dormind pe o simplă saltea pusă direct pe jos într-una din camerele apartamentului devastat. Vecinii lui, oameni cu frica lui Dumnezeu, mărturisesc că au toată compasiunea pentru el și consideră că cineva din familie ar trebui să-și asume îngrijirea acestuia. „E un copil lăsat de izbeliște, lăsat singur. Ar trebui ca familia să vină să-l ducă pe la doctori, să i se prescrie un tratament pe care să-l ia constant. Că acum n-are nimeni grijă de el. Nici documente n-are, n-are buletin, nu vrea nimeni să-l ia în spațiu”, a spus Dan Zglimbea.
    Oamenii spun că tânărul nu este violent, însă, cred ei, fără tratament lucrurile ar putea evolua într-o direcție nedorită. „Înțeleg că este bolnav, nu este agresiv, se poate discuta cu el, dar pe moment, că în momentul următor nu știi ce poate face. El ar trebui însoțit, ar trebui să se ocupe cineva să i se facă acte… La început i-am mai dat noi mâncare, apoi am renunțat. Am auzit că îi mai trimite mama lui câte un pachet la un vecin din alt bloc, că el n-are buletin. Și băiatul se duce și-l ia de la el. Dar este inuman să trăiești așa cum trăiește el. Ar trebui ca familia să vină și să se implice, că dacă este bolnav, boala netratată evoluează”, a spus Aurel Dumitrașcu.

   Se implică cineva cu adevărat?

    Tocmai pentru a-i proteja identitatea din pricina problemelor pe care vecinii spun că le are, am decis să nu amintim în acest articol, numele tânărului. Și, cu toate că am dorit să-l găsim și să-i vorbim, acest lucru nu a fost posibil. Dar… Fără îndoială că el are nevoie de ajutor! De ajutor specializat! Așa că, dacă specialiștii din instituțiile statului cred că îl pot ajuta, pot lua legătura cu cei ce locuiesc în blocul respectiv. Iar rudele acestui tânăr poate vor afla din ediția online a cotidianului nostru cât de singur este acesta și în ce condiții a ajuns să trăiască…

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?