Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611
Ediția: Miercuri 24 aprilie 2024 Nr. 6611

Nivelul optimismului, cel mai scăzut din 1990


Românii resimt o înrăutățire a condițiilor de viață față anul 2009, iar nivelul optimismului înregistrează cele mai scăzute valori din 1990 și până în prezent, rezultă dintr-un raport preliminar privind cercetarea „Calitatea vieții 2010” realizată de Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV).
Cercetarea include teme ce surprind aspecte importante ale vieții oamenilor, precum condițiile de viață, mediul social, mediul politic, viața profesională, viața personală, șansele de acces social, comportamentele de timp liber, starea de spirit a populației. Valorile înregistrate de indicatori în anul 2010 sunt, în general, similare cu cele ale anilor 1998-1999, o altă perioadă de criză în istoria tranziției postcomuniste, arată autorii raportului. „Marea majoritate a populației (72 la sută) apreciază că, în prezent, condițiile de viață sunt «mai proaste» și «mult mai proaste» comparativ cu anul trecut. Datele arată o creștere dramatică a proporției de populație care resimte înrăutățirea condițiilor de viață. S-a produs astfel o revenire a evaluărilor la nivelul celor înregistrate în 1999, un alt an de declin al valorilor calității vieții. Veniturile familiei se situează cel mult la limita strictului necesar”, rezultă din raportul preliminar.
Inițiatorii cercetării subliniază că prăbușiri asemănătoare ale optimismului s-au mai produs în perioada 1996-1999, însă nivelurile joase înregistrate în prezent nu au mai fost niciodată atinse. „Dominanta temerilor populației rămâne creșterea prețurilor. Toate temerile înregistrează creșteri în anul 2010 comparativ cu 2006. Fără a atinge nivelul maxim de anxietate, înregistrat în anul 1999, temerile se mențin la niveluri înalte (…). Un șoc al scăderii veniturilor nu este încă vizibil în aceste date, pe de o parte pentru că valul de reducere a veniturilor se află în derulare, iar pe de altă parte pentru că oamenii încearcă să se adapteze la condiții de criză printr-o scădere a aspirațiilor și o mai puternică valorizare a ceea ce posedă”, se mai arată în document.
Cele mai abrupte deteriorări se înregistrează în cazul evaluărilor vieții politice, atât în aprecierea modului în care este condusă țara, cât și în ce privește satisfacția față de viața politică, care au scăzut semnificativ în timp.
„În 2010 se înregistrează cel mai înalt nivel al nemulțumirii față de viața politică din 1990 până în prezent. Proporția persoanelor nemulțumite și foarte nemulțumite față de viața politică din țară este în anul 2010 de 87 la sută. Ca tendință, creșterea proporției nemulțumiților față de viața politică este asemănătoare cu cea înregistrată în perioada 1996-1999. Marea majoritate a populației apreciază negativ modul în care este condusă țara”, mai rezultă din cercetarea ICCV.
De asemenea, un procent însemnat al populației apreciază ca „scăzută” sau „foarte scăzută” posibilitatea de a obține un loc de muncă. Majoritatea populației evaluează negativ în 2010 atât sistemul de sănătate, cât și cel de pensii. Un sfert din populație își evaluează starea de sănătate ca fiind „proastă” și „foarte proastă”, aprecierea deteriorându-se în timp față de primii ani ’90.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?