Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Comisia Europeană analizează trei proiecte ale Crucii Roșii vrânceano-germane


Trei propuneri de proiecte gândite, fundamentate și elaborate de Crucea Roșie Vrancea și subfilialele din Lauterbach și Hunfeld ale Crucii Roșii Frankfurt, se află în acest moment pe masa Comisiei Europene, fiind înscrise la o licitație de proiecte de către Crucea Roșie Berlin. Este vorba despre trei proiecte extrem de îndrăznețe, de mare anvergură, care s-au născut efectiv din nevoile și realitățile constatate pe teren pe parcursul tuturor vizitelor făcute de-a lungul anilor, de prietenii și partenerii germani ai instituției de caritate. Și din câte se pare, aceste proiectele depuse la Bruxelles de către Crucea Roșie Berlin sunt studiate cu interes, cei de acolo solicitând date suplimentare cu privire la toate aspectele pe care le implică posibila realizare a acestora.
    Obținerea finanțării europene pentru toate cele trei proiecte ar fi, pentru Crucea Roșie Vrancea, un vis devenit realitate, care ar putea schimba în bine viața vrâncenilor, pentru că ele se referă la: construirea a minim 100 de case pentru romii din cartierul Modruzeni, Mărășești, ce trăiesc într-o sărăcie inimaginabilă; construirea unui depozit zonal de intervenție în caz de dezastre al Crucii Roșii Vrancea; înlocuirea parcului auto al instituției vrâncene de caritate, acest lucru fiind o necesitate prioritară ținând cont de nevoia zilnică a deplasărilor în teren și de îmbătrânirea evidentă a mașinilor existente. „Alături de Crucea Roșie Germană din Berlin, care prezintă și susține aplicațiile noastre comune la Bruxelles, sperăm ca cel puțin o parte din acestea să se poată implementa! De fapt, este un «exercițiu» în care Crucea Roșie Vrancea se regăseste de cel puțin 18 ani – a gândi, a elabora, a spera și a lăsa mereu ceva în urmă în comunități, pentru oameni. Le mulțumim tuturor celor, mulți din județul nostru, care au ajutat ca proiectele noastre să rămână sustenabile!”, a declarat Rodica Davidean, directorul filialei vrâncene a Crucii Roșii.
    Pentru fundamentarea acestor proiecte, reprezentanții Crucii Roșii Vrancea și ai celei din Frankfurt au făcut vizite repetate în comunitatea romilor din Modruzeni. Totodată, s-au documentat temeinic cu privire la necesitatea înființării unui depozit zonal de intervenție în caz de dezastre. În acest sens, delegația germană, care a venit luna trecută cu un transport umanitar suplimentar, a vizitat Centrul Seismic Vrâncioaia și a studiat împreună cu reprezentanții Crucii Roșii Vrancea datele cu privire la activitatea seismică din ultimii 10 ani. Acestea au fost puse la dispoziția filialei vrâncene de către Institutul de Fizica Pământului care, de altfel, și-a exprimat și dorința de a deveni partener în acest proiect extrem de util, prin care s-ar putea salva efectiv, în caz de nevoie, viețile oamenilor. Toate aceste date au folosit pentru fundamentarea și elaborarea proiectului ce vizează înființarea depozitului zonal de intervenție în caz de dezastre al Crucii Roșii Vrancea. Acesta urmează să fie construit pe un teren de 300 metri pătrați deja identificat și va fi dotat după modelul german cu toate materialele necesare, inclusiv cu toalete.

    Case pentru romi, vis îndrăzneț care le-ar putea schimba viața cu adevărat

    Ideea construirii a cel puțin 100 de locuințe pentru romii din Modruzeni s-a născut din cele constatate direct din mijlocul lor. De ani de zile, ei își duc viața într-o sărăcie și o lipsă de alternative pe care doar cei care au trecut pe acolo și au stat de vorbă cu ei, față în față, le pot înțelege. Totuși, în cazul celor câtorva familii care au beneficiat deja de construirea unor case, tot prin grija Crucii Roșii Vrancea, s-a observat o îmbunătățire a calității vieții, o responsabilizare evidentă pentru îngrijirea și dezvoltarea, de ce nu, a propriilor gospodării.
    Impresionați de situațiile dramatice cu care s-au tot întâlnit la Modruzeni cei de la subfilialele Lauterbach și Hunfeld ale Crucii Roșii Frankfurt, aceștia s-au alăturat Crucii Roșii Vrancea într-un demers comun ce are ca obiectiv schimbarea efectivă a vieții acestor oameni. Astfel, nu doar că au muncit cot la cot cu echipa vrâceană a instituției de caritate la fundamentarea și elaborarea proiectului, ci l-au trimis și la Crucea Roșie Berlin, împreună cu sute de fotografii care să dovedească crunta realitate a vieții comunității rome, cu următorul apel: „Noi solicităm prin prezenta, în calitate de reprezentanți ai asociațiilor germane raionale Crucea Roșie Lauterbach și Hunfeld, în numele Crucii Roșii Române Vrancea, un suport în timpul aplicării de sprijin din partea Uniunii Europene. După cum veți vedea cu ușurință în următoarele rapoarte și propuneri, Crucea Roșie Vrancea a încercat să lupte împotriva foametei și a sărăciei. Noi, care provenim dintr-o țară bogată, am intrat aici într-o lume pe care poate nu o putem înțelege. Vedem aici oameni încercând în mod voluntar și cu mult entuziasm să îi ajute în mediul lor, pe semenii lor. Ei încearcă să le dea oamenilor speranță pentru un viitor mai bun. Veți vedea în rapoartele următoare, de asemenea, că aici în Vrancea s-au schimbat mult și în bine, multe lucruri. Pentru ca aceste schimbări să rămână permanente și, de asemenea, să poată fi un exemplu pentru alte ajutoare, au nevoie de sprijin financiar urgent. Există în țară probleme economice majore și șomaj ridicat. Tinerii merg în orașe, în speranța că acolo vor avea un viitor mai bun. Adesea, ei lasă totul în urmă, pentru că agricultura primitivă, cu cal și căruță, nu are nicio șansă în competiția europeană dură. Romii din Europa trăiesc ca neiubiți, în case dărăpănate, și sunt tratați discriminativ de multe populații. Sunt un grup de persoane nepopulare, pe care nimeni nu le vrea. Mai ales pentru aceste persoane Crucea Roșie Vrancea este un exemplu”.
    Proiectul Crucii Roșii Vrancea și al celei din Frankfurt a convins Crucea Roșie Berlin că poate fi câștigător în dura competiție a obținerii finanțărilor europene, astfel încât organizația națională germană l-a înscris, la fel ca și pe celelalte două, la licitația de proiecte de la Bruxelles. Dacă va fi câștigător, prin acest proiect se vor construi cel puțin 100 de case pentru cele mai sărace dintre familiile din Modruzeni. Casele vor avea 45 de metri pătrați, iar macheta unei astfel de locuințe a fost deja realizată de fiul lui Thomas Muller, unul dintre voluntarii Crucii Roșii germane. 

    Auto-parc pentru toate proiectele Crucii Roșii Vrancea

    În ceea ce privește cel de-al treilea proiect aflat în analiza Comisiei Europene, Thomas Muller a relatat, în timpul recentei sale vizite în Vrancea, că este la fel de important ca celelalte două. El a constatat cu ochii lui cât de deteriorate și îmbătrânite sunt mașinile Crucii Roșii Vrancea, ba chiar la plecarea în Germania a luat una dintre ele pe platformă, un microbuz Wolksvagen, să fie reparat și adus înapoi la următoarea vizită din septembrie. „Prin acest proiect intenționăm să facem un auto-parc nou pentru Crucea Roșie Vrancea, pentru că sunt foarte multe proiecte aici care trebuie dotate cu mașini. Astfel, am propus prin acest proiect achiziționarea a șapte Mercedes Sprinter cu 9 locuri, un Mercedes camion, cinci autoturisme Dacia Duster și o Dacia Pickup. Desigur că ne dorim foarte mult ca toate trei proiectele să fie câștigătoare, nu ne rămâne decât să sperăm și vom vedea la toamnă”, a detaliat Thomas Muller.
    Totodată, în încheierea prezentării celor trei proiecte înaintate Crucii Roșii Berlin, care la rândul ei le-a trimis la Bruxelles, Thomas și colegii lui de organizație, parteneri ai filialei vrâncene, au arătat că: „Crucea Roșie Vrancea are nevoie de parteneri care să se angajeze să o susțină și să-i ofere asistență în realizarea proiectelor sale. Desigur, acestea necesită o sumă mare de bani (aprox. 2,5 milioane euro – n.r.), dar gândiți-vă cât de mulți oameni putem ajuta! Casele pentru romi sunt o nevoie neîncetată pentru ca și acest grup marginalizat să ducă o viață demnă. Și ei sunt europeni, și ei trăiesc în UE, și au o cerere: să fie ajutați pentru că au nevoie. Casele sociale sunt o garanție pentru îngrijire, educație și speranță, acestea trebuie să fie în mod permanent menținute și extinse. De noile vehicule are nevoie de Crucea Roșie Vrancea pentru a ajunge la oameni și la toate locațiile din județ unde au case, care de asemenea au nevoie de vehicule. Depozitul de protecție civilă, de intervenție în caz de dezastre, este o altă nevoie a Crucii Roșii pentru a putea stoca materiale, pentru a putea ajuta astfel o mulțime de oameni în cazul unui risc seismic, care în Vrancea este printre cele mai mari din Europa, iar în cazul unui dezastru, pentru a le putea oferi un acoperiș securizat deasupra capului”.   
    Așadar, dacă cele trei proiecte ale Crucii Roșii Vrancea vor obține undă verde de la Comisia Europeană și vor fi finanțate, în județul nostru se vor dezvolta, în premieră națională, cel puțin două obiective: un depozit atât de necesar în caz de dezastre, și care actualmente nu există nici la noi în județ și nici în județele limitrofe, și un adevărat cartier de case decente pentru ca și familiile ce trăiesc sub limita sărăciei acolo, în Modruzeni, să poată duce o viață demnă, în rând cu lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?