Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Fost consilier local judecat pentru moartea unui ofițer MApN, la un pas de libertate


Fostul consilier local PP-DD de la Urechești, Năstase Chivu, și cel care trebuia să-i fie fin, Tache Alin Bogdan, judecați pentru „loviri sau vătămări cauzatoare de moarte”, sunt la un pas de libertate. Victima lor este fostul ofițer MApN Costel Cucută.
Vinerea trecută, magistrații Tribunalului Vrancea au admis cererile de înlocuire a măsurii arestării preventive formulate de cei doi și au dispus măsura controlului judiciar. Procurorii au făcut deja contestație, care se va judeca în zilele următoare la Curtea de Apel Galați. În cazul în care contestația va fi respinsă, cei doi vor putea pleca din Penitenciarul Focșani.
    Instanța le-a impus o serie de reguli, printre acestea și aceea de a nu se apropia de membrii familiei victimei. „Admite cererea de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu măsura preventivă a controlului judiciar formulată de inculpatul Tache Bogdan Alin, în prezent în stare de arest preventiv în Penitenciarul Focșani. (…) dispune înlocuirea măsurii arestării preventive luată față de inculpatul Tache Bogdan Alin cu măsura preventivă a controlului judiciar. (…) impune inculpatului Tache Bogdan Alin, să respecte următoarele obligații: – să se prezinte la instanța de judecată ori de câte ori este chemat; – să informeze de îndată instanța cu privire la schimbarea locuinței; – să se prezinte la Poliția com. Urechești, jud. Vrancea, organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat; – să nu depășească limita teritorială a județului Vrancea decât cu încuviințarea prealabilă a instanței; – să nu se apropie de pers.văt./p.civ. Cucută Luminița și Cucută Maria Izabela sau de membrii familiilor acestora; – să comunice periodic, respectiv lunar, informații relevante despre mijloacele sale de existență. – să nu participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice; – să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme. (…) Dispune punerea în libertate, la rămânerea definitivă a prezentei încheieri, a inculpatului Tache Bogdan Alin de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 29/UP/05.08.2014, emis de Tribunalul Vrancea, dacă nu este reținut sau arestat în altă cauză”, a decis instanța de fond.
    Aceeași decizie s-a luat și în cazul lui Năstase Chivu. Și el are obligația să se prezinte la instanța de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată instanța cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la Poliția com. Urechești, jud. Vrancea, organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat; să nu depășească limita teritorială a județului Vrancea decât cu încuviințarea prealabilă a instanței; să nu se apropie de pers.văt./p.civ. Cucută Luminița și Cucută Maria Izabela sau de membrii familiilor acestora; să comunice periodic, respectiv lunar, informații relevante despre mijloacele sale de existență; să nu participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice; – să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme. „(…). Dispune punerea în libertate, la rămânerea definitivă a prezentei încheieri, a inculpatului Chivu Năstase de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 28/UP/05.08.2014, emis de Tribunalul Vrancea, dacă nu este reținut sau arestat în altă cauză”, a mai decis instanța.
    Cei doi au fost trimiși în judecată la începutul acestui an, fiind acuzați de  „lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte”. Anchetatorii au stabilit că la data de 22 iulie 2014, în jurul orei 16.30, Chivu și Tache au consumat împreună băuturi alcoolice, acasă la primul. În jurul orei 18.00, soacra lui Chivu a mers la un magazin și a trecut prin fața porții victimei, Costel Cucută, cu care s-ar fi certat, femeia reproșându-i că a jignit-o. La întoarcerea de la magazin, cei doi s-au mai „încolțit” o dată, iar când a ajuns acasă, femeia i-a povestit ginerelui și invitatului acestuia ce i s-a întâmplat.
    Tache l-ar fi sunat de mai multe ori pe Cucută și i-ar fi spus să vină acasă la Chivu. Cucută s-a dus, iar pe drum s-ar fi întâlnit cu un martor, care i-ar fi sugerat să se întoarcă acasă, lucru pe care nu l-a făcut. După cum au declarat inculpații, Cucută ar fi băut cu Chivu și Tache, iar la un moment dat ar fi văzut-o prin curte pe soacra celui dintâi și s-ar fi luat de ea. Atunci, Chivu i-ar fi dat lui Cucută o palmă peste față, victima ar fi căzut, iar cei doi ar fi început să o lovească cu pumnii și picioarele. În rechizitoriu se mai arată că, ulterior, Cucută ar fi fost stropit cu apă de fiul lui Chivu, iar victima și-ar fi revenit. Între timp, victima și-a sunat soția, căreia i-a povestit ce a pățit. Apoi, Cucută a fost scos la poartă, de unde a fost luat de soția și fiica sa și dus acasă, după care s-a sunat la salvare. Cucută a murit câteva zile la târziu la spital.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?