Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Modul de calcul al onorariilor executorilor judecătoreşti, modificat


Modul de calcul al onorariilor executorilor judecătorești a fost modificat de câteva zile, iar odată cu aceste modificări, s-au adus și lămuriri în privința cheltuielilor ocazionate de executarea silită. Acestea vor rămâne doar în sarcina debitorului, cu excepția cazului în care creditorul a renunțat la executare, situație în care vor fi suportate de acesta, sau dacă prin lege se prevede altfel. Executorii spun că noutatea nu ar fi de fapt nici o noutate. „Sunt corecte noile reglementări, dar asta nu este o noutate. Așa a fost și până acum. Cheltuielile au fost dintotdeauna în sarcina debitorului. Noutatea este prin faptul că trebuie creditorul să avanseze toate cheltuielile, care cad în sarcina de-bitorului. Textul de lege vechi lăsa loc la intrepretări. Nu este vorba de o noutate, ci de o lămurire”, ne-a spus unul dintre executorii judecătorești din Focșani.
Pentru mulți justițiabili care ajung în situația de a fi executați silit, nu este tocmai o fericire faptul de a ști că pe lângă executare trebuie să plătești și toate cheltuielile, chiar și onorariul avocatului creditorului. Cu toate acestea, în cazul în care de-bitorul, somat să își îndeplinească obligația, a executat-o de îndată sau în termenul acordat de lege, el nu va fi obligat să suporte decât cheltuielile pentru actele de executare efectiv îndeplinite, precum și onorariul executorului judecătoresc și, dacă este cazul, al avocatului creditorului, proporțional cu activitatea depusă de aceștia.
O altă reglemendare la Legea executorilor, recent intrată în vigoare, este  legată de modul de calcul al onorariilor maximale ale executorilor judecătorești. Astfel, pentru creanțele în valoare de până la 50.000 lei inclusiv, se mențin neschimbate dispozițiile care prevăd că onorariul maxim este de 10% din suma reprezentând valoarea creanței. Pentru creanțele ce depășesc suma de 50.000 de lei, dar sunt mai mici de 80.000 de lei, onorariul maxim este de 5.000 lei plus un procent de până la 3% din suma ce depășește 50.000 lei din va-loarea creanței ce face obiectul executării silite. Pentru valorile mai mari de 80.000 de lei și până la 100.000 de lei onorariul maxim este de 5.900 lei plus un procent de până la 2% din suma ce depășește 80.000 lei. Pentru toate acele creanțe în valoare de peste 100.000 de lei, onorariul se calculează astfel: 6.300 de lei plus un procent de până la 1% din suma ce depășește 100.000 de lei.
Actul normativ definește drept cheltuieli de executare taxele de timbru necesare declanșării executării silite, onorariul executorului judecătoresc, stabilit potrivit legii, onorariul avocatului, în faza de executare silită, dar și cheltuielile efectuate cu ocazia publicității procedurii de executare silită și cu efectuarea altor acte de executare și cheltuielile de transport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?