Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Salată de roșii cu felioare de ouă și Prăjitură cu fragi


În cadrul acestei rubrici vă vom prezenta rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Meniul cuprinde ”Salată de roșii cu felioare de ouă” și ”Prăjitură cu fragi”, ambele publicate în ”Bufet rece și cofetărie” (1936) de Lucreția Dr. Opreanu, prof. de gospodărie la Liceul ”Regina Maria” Cluj, licențiată în științe.

Salată de roșii cu felioare de ouă
Cantități: 2-3 ouă răscoapte curățite de coaje și tăiate în felii rotunde, 3-4 roșii bine coapte și tăiate în felii rotunde, 2 ardei grași tăiați tot în felii rotunde, 10-12 măsline, sare, oțet de vin, untdelemn, iar cine vrea și piper.
Roșiile se așează pe salatieră în formă de stea având grijă, ca feliile să fie până la jumătate suprapuse unele peste altele. Deasupra roșiilor, ici-colea însă la distanțe egale punem feliile de ouă. Între rândurile steluțelor de roșii căci avem distanțe libere, punem feliile subțiri de ardei grași și le garnisim cu măsline. Sarea, oțetul și untdelemnul se amestecă, se toarnă peste salată și după jumătate de ceas se servește. Cine dorește, deasupra ei pune piper pisat.

Prăjitură cu fragi

Cantități: 140 gr. unt, 280 gr. făină, 100 gr. zahăr praf, 1 lingură rom, 2 gălbenușe, 6 albușe de ou bătute spumă tare, 4 linguri zahăr, o jumătate kg fragi, 2-3 linguri marmeladă.
Din unt, făină, 100 gr zahăr și 2 gălbenușe, rom, puse pe planșetă, frământate bine, facem un aluat. Îl întindem de grosimea degetului mic, îl punem în tavă și-l coacem. Când e copt îl ungem cu marmeladă. Peste ea, turnăm albușele bătute tare amestecate cu zahăr praf și cu fragile. Dăm din nou la cuptor să se coacă și partea aceasta de deasupra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?