Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Preotul Vatră începe canonul la mănăstire, enoriașii s-au revoltat la biserică

 

Preotul parohiei „Sfântul Andrei” din Focșani, Giorgică Vatră, a fost trimis la mănăstire. Părintele va rămâne la Mănăstirea „Mușunoaiele” timp de 30 de zile, începând cu data de astăzi, după cum anunță credincioștii pe pagina de facebook „Comunitatea Sf Andrei Nectarie”. „Anunțăm faptul că începând cu data de 9 mai, vom fi privați de părintele și duhovnicul nostru – preot Vatră Giorgică. Domnia sa va face canon de 30 de zile la o mănăstire”, au transmis credincioșii. Aceștia sunt nemulțumiți de decizie și cred că este posibil ca preotul să nu revină la biserică după cele 30 de zile de canon.
Părintele a primit canon după ce a fost găsit vinovat de Consistoriul eparhial (tribunalul bisericesc) al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, el primind drept pedeapsă „canonisirea timp de o lună la o mănăstire”, după cum a precizat la finele anului trecut Dragoș Olteanu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei.
La momentul luării acestei decizii, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a explicat pentru „Monitorul de Vrancea” de ce trebuie să plece preotul Vatră la mănăstire. Potrivit ÎPS Ciprian, acesta ar fi refuzat un audit extern la magazinul cu obiecte și cărți bisericești pe care îl deține, contrar legilor Bisericii. „Dacă nu ai de ce te teme, de ce refuzi auditul? Din declarațiile sale date la consistoriul bisericesc, și acum am dorit să mă conving printr-un audit extern, știu că nicio donație nu a făcut la biserica aflată în construcție, din veniturile înregistrate la magazinul său. A fost o afacere particulară, de familie, cu scopuri vădite de câștiguri, nu pentru a construi biserica. Biserica s-a construit cu ajutorul oamenilor”, a precizat atunci ÎPS Ciprian, care a adăugat că „i-am propus într-o permanență lărgită să preluăm magazinul, chiar și personalul. Sunt 25 de martori că părintele Vatră m-a înfruntat ostentativ, obraznic, sfidător. I-am lăsat posibilitatea să reflecteze. A trecut un an, dar părintele nu s-a îndreptat, iar cazul său este cunoscut la nivelul Sfântului Sinod. Însuși Prea Fericitul mi-a atras atenția asupra cazurilor de indisciplină. Le-am spus preoților la conferințe că nu mă deranjează să aibă altă preocupare. Să se ocupe de albine, să aibă o farmacie, el, soția, nu mă deranjează, dar să nu fie preocupări contrare centrului eparhial. Părintele și-a făcut biserică privată și exploatează sensibilitatea și mărinimia credincioșilor. Cu toate acestea, după trimiterea în judecata Consistoriului a primit pedeapsa cea mai mică, respectiv canonisirea timp de o lună la o mănăstire. E prilej să se roage mai mult, să reflecteze, să se îndrepte. Dacă nu se va întâmpla asta, riscă caterisirea”, a precizat ÎPS Ciprian.
Credincioșii au și protestat față de această măsură, dar până la urmă preotul Vatră tot a primit canon. De ceva timp, la Biserica „Sfântul Andrei” din Focșani este un alt preot titular, părintele Vatră fiind trecut pe locul doi. Vineri după-amiază, la biserică au fost tensiuni, enoriașii susținători ai preotului Vatră afirmând că preotul paroh Valentin Mirică i-ar fi dat afară din biserică. La fața locului au ajuns inclusiv polițiștii și jandarmii pentru a se asigura că lucrurile nu degenerează.

 

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?