Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Sute de indemnizaţii pentru creşterea copilului, suspendate


   Din cauza neplății impozitelor și taxelor locale către bugetele locale, 232 părinți din județul nostru s-au trezit cu indemnizațiile de creștere a copilului suspendate. În cazul în care cei în cauză își vor achita aceste datorii, plata acestor indemnizații va fi reluată. 
   Potrivit raportului prezentat de conducerea Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vrancea în cadrul ultimei ședințe a Colegiului Prefectural, la finele lunii iunie figurau în evidențele instituției 2.042 beneficiari de indemnizație pentru creșterea copilului, din care 909 primeau indemnizație pentru copil cu handicap. Suma plătită pentru această prestație a fost de 9.912.583 lei. Totodată, de stimulentul lunar pentru creștere copil bene-ficiau, tot la finele lunii iunie, 172 de vrânceni, suma plătită prin AJPIS fiind de 422.893 lei. „Indemnizația pentru creșterea copilului se acordă părintelui care în ultimul an anterior datei nașterii copilului, a realizat timp de 12 luni, venituri profesionale supuse impozitului pe venit, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap”, se precizează în raportul AJPIS Vrancea.
   Părinții au la dispoziție mai multe variante pentru care pot opta. Astfel, dacă părintele alege să rămână în concediu pentru creșterea copilului până când acesta împlinește un an, va primi o indemnizație lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 lei și nici mai mare de 3.400 lei. În cazul în care părintele se întoarce la serviciu până când copilul împlinește un an, va beneficia de un stimulent de inserție pe piața muncii de 500 de lei, până când copilul va împlini doi ani. „În situația în care părintele nu revine pe piața muncii, acesta va putea opta pentru acordarea unui concediu fără plată pentru îngrijirea copilului între un an și doi ani”, se precizează în raport.
   Cea de-a doua variantă pentru care pot opta părinții se referă la situația în care aceștia aleg să rămână în concediu pentru creșterea copilului până la data când acesta împlinește doi ani. Cei care optează pentru această variantă vor primi o indemnizație lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, de minim 600 lei și maxim 1200 lei. Pentru această opțiune, stimulentul de inserție nu se acordă. În schimb, în cazul copilului cu handicap, părintele acestuia are dreptul, până când acesta împlinește trei ani, la o indemnizație în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 de lei și mai mare de 3.400 lei. În cazul copilului cu handicap, acordarea stimulentului se poate realiza oricând, până la împlinirea de către copil a vârstei de trei ani.
   
Măsuri suplimentare ce se pot aplica

   Potrivit raportului AJPIS Vrancea, măsurile suplimentare aplicabile, conform legii, oricărei situații, sunt: suplimentarea cuantumului indemnizației cu 600 lei, începând cu cel de-al doilea copil, pentru sarcinile multiple; suplimentarea indemnizației tot cu 600 de lei pentru nașterile survenite în interiorul perioadei de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului; plata, în toată această perioadă, a contribuției de asigurări sociale de sănătate; constituirea perioadelor de concediu ca și perioade asimilate în sistemul asigurărilor de sănătate, în sistemul asigurărilor sociale și al asigurărilor pentru șomaj; perioadele menționate anterior constituie vechime în muncă și în serviciu.   
   Atât indemnizația pentru creșterea copilului cât și suplimentul lunar pentru creștere copil se pot obține pe baza unor cereri ce se depun la primăria de domiciliu. Stabilirea dreptului se face prin decizia directorului executiv al AJPIS Vrancea, iar plata se realizează prin aceeași instituție, de la bugetul de stat, prin mandat poștal,  prin cont curent personal sau card.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?