Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Medicii de familie nu vor să ajute la distribuirea cardurilor de sănătate



Medicii de familie refuză să ajute Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea în vederea distribuirii cardurilor naționale de sănătate. Instituția mai are de distribuit peste 7 mii de carduri de sănătate, ce aparțin vrâncenilor care nu au fost găsiți acasă de poștași.
Reprezentanții CAS au solicitat ajutorul medicilor de familie pentru a distribui aceste carduri, iar pacienții să nu mai fie puși pe drumuri. „Vreau să solicit celorlalți medici de familie să vină la Casa de Asigurări și să solicite cardurile, pentru simplul motiv că evităm deplasarea pacienților și așteptarea la nivelul CAS. Sunt localități îndepărtate și e greu pentru asigurați să se deplaseze la CAS pentru a-și lua cardul”, a spus Mihai Copaci.
O parte dintre medicii de familie au acceptat să distribuie cardurile, dar cei mai mulți au refuzat pe motiv că nu e datoria lor să o facă pe poștașii. „Eu nu distribui și nu voi distribui carduri, pentru că nu e activitate medicală și nu am competență de poștaș. Poștă română are contract încă 4 ani cu CNAS pentru această distribuire. 80% dintre cardurile returnate de poștă la CNAS se vor întoarce la casă pentru că destinatarii ori sunt în străinătate și deci nu sunt asigurați, ori sunt cu nume sau adrese greșite, ori sunt decedați. Bătrânii sigur au fost găsiți la domiciliu de poștaș și și-au primit cardul”, a declarat medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.
La nivel național, aproximativ 13,5 milioane de asigurați au intrat în posesia cardului de sănătate, fiind activate în sistem aproximativ 4,5 milioane de carduri. Cei peste 500.000 de asigurați care nu au primit documentul sunt așteptați la sediile CAS sau la medicii de familie pentru a-și ridica acest card. Asigurații care nu doresc să utilizeze cardul de sănătate, din motive religioase și de conștiință, au ca alternativă adeverința de înlocuire a cardului, eliberată la cerere de casele de asigurări de sănătate. Această adeverință are valabilitate trei luni.
Cardurile refuzate rămân la sediile CAS, astfel încât să poată fi predate acelor asigurați care revin asupra deciziei de a nu-l utiliza.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?