Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Bani puţini pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă şi Spitalul Vidra


   Spitalul Județean de Urgență Focșani și Spitalul Comunal Vidra nu au asigurată finanțarea până la sfârșitul anului. Președintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, Mihai Copaci, a anunțat ieri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, că situația celor două spitale este critică, existând riscul să nu mai poată funcționa din cauza lipsei banilor. „Finanțarea spitalelor din județ este deficitară din cauza clasificării. În condițiile în care până în acest moment tariful pe caz ponderat stabilit pentru anul 2012 a fost de 1.444 de lei, iar în acest an va fi de 1.380 de lei. Problema subfinanțării spitalelor din Vrancea s-a luat în discuție și la nivelul Ministerului Sănătății și CNAS și urmează să se stabilească dacă există posibilitatea unei suplimentări bugetare în semestrul al doilea. Ministerul Sănătății și-a propus o reformă profundă în sistemul sanitar, care să asigure în primul rând creșterea calității serviciilor medicale, îmbunătățirea indicatorilor specifici domeniului, cât și reechilibrarea economică a domeniului sănătății. Pentru asta, a fost gândită o reașezare a componentelor sistemului de sănătate. Astfel, pentru spitalele declarate strategice, respectiv spitale regionale de urgență și institutele oncologice, decontarea se realizează la un tarif pe caz ponderat de 1.800 de lei. Pentru institutele clinice și pentru spitalele de suport, tariful este de 1.600 de lei, pentru alte spitale de urgență tariful pe caz ponderat s-a stabilit la 1.444 de lei, iar pentru celelalte unități sanitare cu paturi, tariful pe caz ponderat este de 1.380 de lei. Acest model de finanțare va permite concentrarea resurselor pe spitalele cele mai performante, care rezolvă peste 70% dintre cazurile cele mai complexe”, a spus Mihai Copaci. 
Spitalul Județean este blocat de furnizori
   Managerul Spitalului Județean de Urgență Focșani, Constantin Mîndrilă, spune că banii alocați ajung până în luna septembrie, dar doar pentru plata drepturilor salariale, a dărilor către stat și a utilităților. „Banii ne ajung până în luna septembrie. Nu mai avem finanțare, dar așteptăm suplimentări bugetare. Se știe ce datorii avem. Acum avem un control de la Finanțe, care verifică dacă arieratele au fost înregistrate corect. Nu s-a mai putut plăti nici măcar un leu la furnizori, pentru că nu avem de unde. Furnizorii nu ne mai dau nici materiale sanitare, nici medicamente din cauza datoriilor. Suntem într-un proces de reorganizare în ceea ce privește personalul, pentru că avem foarte mulți angajați. Nu știu ce ne vom face”, a spus Constantin Mîndrilă. 
Managerul Spitalului Vidra, Mirela Cotea, spune că fondurile alocate ajung doar până în iunie. „Încă nu știm suma, o aflăm mâine (astăzi-n.r.), la contractare, dar din calculul făcut de noi din normele metodologice, ne iese o sumă care ne ajunge doar până în iunie. Din acest buget vom putea plăti doar drepturile salariaților, dările către stat și utilitățile. Noi sperăm în modificarea indicelui de complexitate a cazurilor, pentru că ni se ia în calcul cel din 2011 și nu cel din 2012”, a spus Mirela Cotea.
   Astăzi, reprezentanții CAS și managerii spitalelor din județ se vor întruni pentru a negocia noul Contract Cadru. Tot astăzi, se va ști ce buget va fi alocat fiecărei unități în parte. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?