Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Profesorii care predau șahul se plâng că nu sunt plătiți


Președintele Federației Române de Șah, Sorin Avram Iacoban, a fost prezent ieri la Focșani, ocazie cu care a discutat cu profesorii de educație fizică și sport din județ despre problemele pe care le întâmpină în predarea acestei discipline. La întâlnire, care a avut loc la sediul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea, au participat Ionel Ambrosie, inspector de educație fizică și sport, membrii consiliului consultativ al disciplinei, dar și profesori de specialitate, care au fost nominalizați să predea șahul în școli ca disciplină opțională, în anul școlar 2014-2015. „Eu doresc ca într-un interval de doi ani de zile, să se introducă șahul ca opțional la clasele I-IV și la clasele de  gimnaziu, respectiv clasa a V-a și a VI-a. În acest fel, le oferă posibilitatea cadrelor didactice nu doar din municipiu, ci și din mediul rural, să îndrume și să practice acest joc de șah cu copiii. Pentru a se preda acest șah în viitor în școli, va trebui să fie făcută o programă națională, în așa fel încât el să devină peste câțiva ani obligatoriu. Mă bucur că federația de șah este prima care a încercat să facă în așa fel încât șahul să fie implementat la început ca opțional. Prin aportul dumneavoastră, s-a repartizat județului Vrancea un număr de 8 școli, 4 din rural și 4 din urban„, a spus Ionel Ambrosie.
Profesorii s-au plâns, inspectorului Ambrosie și lui Sorin Avram Iacoban, de faptul că cei din conducerea unităților de învățământ, ba chiar și reprezentanți ai ISJ găsesc tot felul de scuze pentru a nu-i plăti pentru orele de șah opționale. Ambrosie le-a dat dreptate și a precizat că toți trebuie să înțeleagă importanța acestei discipline sportive.
Iacoban a declarat că dacă se vrea, se poate face ceva în privința predării șahului în școli. „Să știți că această caravană «educație prin șah» o fac în toate județele din țară. Peste tot pe unde am fost, șahul este foarte iubit de cei care sunt în domeniul învățământului. Ca vicepreședinte al comisiei de învățământ din Camera Deputaților, vă pot spune că suntem printre primii care am reușit, cam după 30 de ani, să introducem șahul ca materie opțională. Omul sfințește locul. Dacă se vrea să se facă ceva, se face. Juridicul trebuie să respecte niște acte normative. Ordinul ministrului educației este un act normativ, trebuie respectat de juridic, cum scrie acolo„, a spus Sorin Avram Iacoban.
Au fost puse pe tapet și problemele referitoate la cursuri de formare și pregătire a profesorilor care vor preda această disciplină la nivel de școală. Sorin Avram Iacoban a înmânat profesorilor angrenați în această activitate trusele necesare, formate din garnituri de piese, table pliabile de șah și manualele specifice.
La nivelul județului Vrancea, la începutul acestui an școlar, inspectorul Ionel Ambrosie a dorit să implementeze experiemental șahul în școli ca opțional. În Vrancea sunt patru școli din mediul urban unde se joacă șah, respectiv Școala 2 Focșani – profesor Marian Drăgan, Școala 2 Adjud – profesor Florica Dulgheru, Școala Nicolae Iorga Focșani – profesor Nucu Laurențiu, Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Panciu – profesor Raul Cioran. Din mediul rural sunt implicate următoarele instituții de învățământ: Școala Pufești – profesor Adrian Lovin, Școala Gologanu – profesor Constantin Iarca, Școala Golești – profesor Petrică Damian și Școala Popești – profesor Dan Perișan. „Șahul la mine la școală s-a făcut chiar dacă noi, profesorii, nu am fost plătiți pentru această activitate„, a spus Marian Drăgan, profesor de educație fizică la Școala nr. 2 Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?