Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Apa rece și transportul public în Focșani, printre cele mai ieftine din țară


Investițiile realizate la rețeaua de apă rece și canalizare în Focșani se regăsesc în tarifele mici practicate de operatorul regional Compania de Utilități Publice. O hartă realizată de Institutul de Politici Publice prezintă informații relevante despre calitatea și costurile asociate serviciilor de utilități publice furnizate de autoritatea locală, precum alimentare cu apă și canalizare, salubrizare, termoficare, iluminat public și transport public, la nivelul României. Focșaniul este pe primele locuri la calitatea serviciilor publice de alimentare cu apă potabilă și canalizare, transport public local. Raportul mai prezintă informații despre serviciile de salubrizare, termoficare, iluminat public.
Potrivit hărții publicate de IPP, municipiul Focșani are printre cele mai mici prețuri la apă potabilă din țară cu 2,85 lei/metru cub apă rece. Harta menționează că cel mai mic preț este de la Târgu Jiu, de 2,42 lei/mc, iar cel mai mare preț este la Miercurea Ciuc, cu 21 lei/mc. De asemenea, pierderile de apă în rețea sunt printre cele mai mici din țară, cu 10%, adică de șase ori mai mici decât la Piatra Neamț sau Brașov. Acesta este rezultatul proiectelor cu fonduri europene implementate în ultimii ani la Focșani de CUP, proiecte care au vizat calitatea serviciilor. Directorul CUP Focșani, Gheorghe Vasilescu, menționează că aceste pierderi au mai multe cauze. „Este un procent foarte bun. Aceste pierderi pot avea mai multe cauze: avarii, consum ilegal, erori de măsurare”, a explicat directorul Vasilescu.
Un alt serviciu public la care Focșaniul se află pe primele locuri din țară este cel de Transport Public. La un preț de 1,8 lei biletul de călătorie, transportul public din Focșani este printre cele mai ieftine din România.
La salubrizare, serviciile sunt asigurate de compania Cup Salubritate. Raportul menționează că ponderea colectării selective a deșeurilor este de 1,2%, care situează Focșaniul la mijlocul clasamentului, însă mult mai mic față de orașe precum Târgu Mureș, unde colectarea selectivă este de 35%. În Focșani se colectează peste 40 mii tone de deșeuri municipale, ceea ce situează municipiul pe un loc 24 la nivel național. Tariful lunar este de 9 lei/persoană, ceea ce situează Focșaniul pe locul 28 la nivel național. 
La Termoficare, raportul arată că sunt conectate la ENET jumătate din apartamentele din Focșani. Ponderea pierderilor de energie termică din sistem este de 37%, ceea ce clasează Focșaniul pe locul 13 din țară. Prețul este destul de mare, cu 240 lei gigacaloria. Acest tarif pentru consumatorii casnici situează Focșaniul pe locul 16 la nivel național, aceeași poziție fiind și la categoria subvenție pentru consumatorii casnici. Subvenția este de 145,82 lei/gigacalorie la Focșani. Clasamentul IPP menționează că cea mai mare subvenție este la Suceava, cu 741,2 lei/gigacalorie, iar cea mai mică este la Arad, cu 17,42 lei.
Iluminatul public este asigurat prin Direcția de Dezvoltare și Servicii Publice, iar raportul menționează că 71% străzi au iluminat public. Costurile întreținerii acestora sunt destul de mari, respectiv 5,7 lei/locuitor/an.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?