Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO: Supermarketul Zanfir din Piaţa Unirii a fost SPART. Oamenii sunt nemulţumiţi că poliţia nu prinde infractorii


S-au înmulțit spargerile, inclusiv în centrul orașului, iar oamenii se simt tot mai în nesiguranță, după cum reiese din comentariile pe care le postează pe pagina web a cotidianului Monitorul de Vrancea, dar și pe pagina de facebook.  Ultimul atac a fost dat în noaptea de joi spre vineri, la magazinul Zanfir din Piața Unirii. Persoane necunoscute au pătruns în interior, după ce au tăiat cablul  de alimentare al sistemului de supraveghere și alarmă, și și-au făcut treaba în voie. Nu au furat bani, pentru că nu au putut, aceștia fiind în casa de bani, după cum ne-au spus surse oficiale, dar au plecat cu foarte multe pachete cu țigări, sticle cu băuturi alcoolice și parfumuri. Modul de operare este același ca în cazul spargerii de la magazinul Fortuna, ceea ce îi face să creadă pe anchetatori că autorii sunt aceiași. Mai mult, tot surse oficiale ne-au precizat că cel mai probabil, autorii nu sunt din Vrancea. Reamintim că în ultima vreme faptele de acest gen s-au înmulțit, mai ales în centrul orașului. Astfel, a fost spart chioșcul de presă al Monitorul de Vrancea, din apropierea Restaurantului Central, dar și plafarul de la parterul restaurantului. Nu trebuie uitate cazul ATM-ului din Sud și spargerea de la Fortuna. Jaful de la Raiffeisen este în continuare în atenția opiniei publice, autorul nefiind identificat. De altfel, în niciunul dintre cazurile menționate, autorii nu au fost identificați.

    Spargere în buricul târgului în noaptea de joi spre vineri. De această dată, ținta hoților a fost magazinul Zanfir, din Piața Unirii din Focșani. Înainte de a ajunge în interior, pentru a se asigura că nu li se vor vedea chipurile pe vreo cameră de supraveghere, hoții au tăiat cablul care alimenta sistemul de alarmă și supraveghere, după care au pătruns în interior. Primele informații indicau faptul că s-a intrat în magazin pe ușa din spate, după ce a fost forțată cu o rangă. A existat și informația conform căreia hoții au pătruns în magazin pe un geam din termopan situat în lateralul magazinului, care vineri dimineață era deschis.
    După ce s-au asigurat că pot acționa în voie, hoții au pătruns în interior și au început să cotrobăie după bani și alte bunuri. Potrivit unor surse oficiale, bani nu ar fi furat pentru că aceștia s-ar fi aflat în casa de bani pe care hoții nu ar fi putut-o deschide. În schimb au plecat cu foarte multe pachete cu țigări, aproximativ 300 de cartușe, mai multe sticle cu băuturi alcoolice, dar și cu parfumuri.
    La poliție s-a sunat vineri dimineață, puțin după ora 7.00, atunci când angajații au ajuns la serviciu și au văzut că nimic nu mai era așa cum fusese lăsat cu o seară în urmă. După sesizare, la locul faptei au ajuns mai mulți polițiști de la Poliția municipiului Focșani, dar și de la Serviciul de Investigații Criminale și criminaliști, pentru a efectua cercetarea la fața locului.

    Modul de operare, asemănător cu cel de la magazinul Fortuna

    După cum reiese din primele verificări, modul de operare al hoților de la Zanfir este asemănător cu cel al hoților de la magazinul Fortuna, ceea ce înseamnă că nu este exclus ca autorii să fie aceiași.
    Reamintim că în noaptea de 29 spre 30 ianuarie a.c., magazinul Fortuna, situat pe strada Cuza Vodă, nu departe de magazinul Zanfir, a fost călcat de hoți. Culmea este că și atunci, ca și acum, fapta a fost comisă tot în noaptea de joi spre vineri. Asemănările sunt izbitoare și în ceea ce privește modul în care s-a pătruns în magazin. Și atunci, hoții au forțat tot ușa din spate, au tăiat cablurile de la sistemul de alarmă și supraveghere, asigurându-se astfel că la firma de pază nu se va da alarma și că nu vor fi surprinși nici de camerele de supraveghere, după care au început să cotrobăie prin magazin. Potrivit unor surse oficiale, hoții, care par a fi unii cu experiență, au luat casa de bani, în care se afla suma de 5.000 lei, 500 de baxuri de țigări, produse alimentare și nealimentare, apoi s-au făcut nevăzuți. De spargere s-a aflat tot când angajații unității au ajuns la serviciu.
 
   Oamenii nu se simt în siguranță

    Reacțiile la apariția unor astfel de informații sunt destul de dure, mai ales la adresa poliției. Asta deși și alte instituții, precum Poliția Locală sau Jandarmeria, au atribuții de patrulare, pază și ordine publică. În timp ce unii spun că oamenii legii nu-și fac treaba, alții sunt de părere că sărăcia îi determină pe oameni să fure. Cetățenii sunt de părere că pe străzi ar trebui să fie mai mulți polițiști. Vineri dimineață, după ce informația a apărut în premieră pe site-ul nostru, comentariile au început să curgă.
     „Ce se întâmplă în orașul ăsta”, s-a întrebat un cititor în timp ce un altul a scris „ziua și furtul…e jale. Dintr-un oraș liniștit în care rar auzeai de câte o grozăvie s-a ajuns la spargeri, crime și câte și mai câte…păcat”.
    Un alt cititor a scris că „după ce că autoritățile nu l-au găsit pe hoțul de la Raiffeisen, acum mai au pe listă și alții….să sperăm că nu-i prinde la anul și la mulți ani”. Într-un alt comentariu, un alt cititor spune „uffa în fiecare zi câte ceva. S-a înrăit lumea”.
    Sunt și persoane care spun că oamenii legii nu pot fi paznici la toate magazinele, băncile ori chioșcurile din Focșani. „Și poliția ce să facă…să stea paznic la fiecare bancă, magazin, chioșc. O patrulă de doi, trei oameni, are de patrulat câte un cartier așa că poliția nu poate fi peste tot”.
    Un alt cititor este de părere că „centrul e păzit bine, la fel și Piața Unirii. Problema e că hoții mai vin și la pont, urmăresc îndeaproape zona cu interes…și să spargi un magazin pentru ceva țigări și băutură….se cheamă foamea”.
    Într-un alt comentariu, un cititor scrie „băi nene, dar suntem praf, deci am ajuns să ne fie teamă de hoți în așa fel… Poliția doarme în bocanci ca de obicei, sistemele de supraveghere nu mai dau rezultate, jalnic e. Deci tot paza umană e mai bună, aviz amatorilor, patroni ce nu dau doi bani pe așa ceva. Ei bine, asteptați ca poliția să rezolve…”.
    Într-o altă postare, un cititor scrie: „Polițiști vrânceni treziți-vă și mai patrulați prin oraș. Culmea, la doi pași de primărie și prefectură”.

    Spargere după spargere în ultima vreme

    În ultima vreme, reclamațiile de acest gen au venit una după alta și, culmea, toate faptele au fost comise în zona centrală sau „la bulevard”. După spargerea de la Fortuna, au urmat spargerea de la Plafarul de la parterul Restaurantului Central, jaful de la Raifeisen, cazuri ce nu au fost soluționate deocamdată și apoi Zanfirul. De asemenea, nu a fost soluționat nici cazul de la bancomatul din Sud, când o tânără a fost la un pas de a rămâne fără banii pe care i-a scos de la ATM, după ce aceștia s-au lipit de improvizația amplasată de hoți la gura ATM-ului, dar nici spargerea de la chioșcul de presă al „Monitorul de Vrancea” situat tot în buricul târgului, în imediata apropiere a Restaurantului Central.
    Toate acestea, pe lângă reclamațiile curente de furturi din autoturisme, boxe, scări de blocuri, locuințe ori altele. Unii dintre autorii faptelor au fost prinși, alții sunt căutați, așa cum este cazul faptelor comise în ultima vreme, care au avut un impact negativ în rândul cetățenilor, respectiv plafarul, Fortuna, Raiffeisen, cazul de la ATM și Zanfirul.
    În ceea ce privește spargerea de la Zanfir, polițiștii au confirmat comiterea faptei, dar nu au oferit alte detalii cu privire la modul de acțiune ori bunurile sustrase. Aceștia s-au rezumat doar la a ne preciza că „se efectuează cercetări în vederea identificării și tragerii la răspundere a autorilor”. La fel a procedat și patroana magazinului, Liliana Zanfir, care nu a dorit să comenteze, spunând că așteaptă ca firma de pază și poliția să-i comunice cum a fost spart magazinul, dar și care este prejudiciul creat.
    Potrivit unor surse oficiale, ar exista ceva indicii cu privire la hoții de la Fortuna și Zanfir. Oamenii legii bănuiesc că aceștia vin din alt județ și dau asigurări că vor „pune mâna pe ei”. Când se va întâmpla acest lucru…rămâne de văzut!.

    Hoți din alte județe au mai creat probleme în Vrancea

    Nu este pentru prima dată când hoți din alte județe le dau bătăi de cap polițiștilor vrânceni. În urmă cu ceva timp, patru tineri din Galați au „terorizat” Vrancea, dând spargere după spargere, mai ales în Focșani și comuna Garoafa, în total fiind vorba de șase infracțiuni. Printre victimele lor s-au numărat primarul de la Garoafa, Gheorghe Maghiaru, dar și directorul de la Enet, Manole Merchea. Hoții intrau în casele oamenilor cu bani în special, fără nicio frică, chiar și când aceștia erau acasă. Silențioși, luau bunuri de valoare și dispăreau. După o anchetă serioasă, hoții au ajuns după gratii. Cei patru au și fost condamnați pentru faptele lor la închisoare cu executare. Unul a primit 3 ani și două luni de închisoare, iar ceilalți trei câte 2 ani și două luni de închisoare.

24 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?