Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Restricţii la plăţile în numerar pentru firme şi PFA-uri


Finanțiștii avertizează patronii vrânceni asupra noilor restricții la folosirea numerarului pentru plățile către furnizorii de bunuri sau servicii. Din 9 mai, au fost introduse noi limite la operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate de „persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesioniști, persoane fizice care desfășoară activități în mod independent, asocieri și alte entități cu sau fără personalitate juridică de la/către oricare dintre aceste categorii de persoane”. Plățile între aceste categorii trebuie să fie realizate prin instrumente de plată fără numerar.
    Finanțiștii arată că, prin excepție, persoanele obligate să aplice legea pot achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 5.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv 10.000 lei, către magazinele de tip cash and carry, astfel: 5.000 lei / 10.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.
„Sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei și, respectiv, de 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv 10.000 lei. Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru  facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei și, respectiv, de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry”, se arată într-o informare a Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați.
    Finanțiștii mai spun că operațiunile de încasări în numerar de la persoane fizice, reprezentînd cesiuni de creanțe, primiri de împrumuturi sau alte finanțări, precum și contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii pot fi efectuate în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană. Aceste prevederi nu se aplică însă și în cazul livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii care se efectuează cu plata în rate. Bineînțeles cu condiția ca între persoanele obligate să aplice legea și persoanele fizice să fie încheiate contracte de vânzare – cumpărare cu plata în rate, conform legii. „Sunt interzise încasările fragmentate de la o persoană pentru operațiunile de încasări în numerar prevăzute mai sus, cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum și fragmentarea tranzacțiilor reprezentând cesiunile de creanțe, primiri de împrumuturi sau alte finanțări, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu valoare mai mare de 10.000 lei”, precizează DGRFP Galați. De asemenea, plățile în numerar către persoane fizice reprezentând contravaloarea unor achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și restituiri de împrumuturi sau alte finanțări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către o persoană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?