Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

ISTORIA FOTBALULUI VRÂNCEAN ÎN IMAGINI Vrancart Adjud, eliminată de Steaua Bucureşti în „16-mile“ Cupei României


Se spune că, uneori, o fotografie reușită face mai mult decât o mie de cuvinte! Fotbalul vrâncean are multe astfel de instantanee, câteva dintre ele fiind găsite în arhiva „fotografiilor pe carton”. Cotidianul Monitorul de Vrancea prezintă săptămânal câte două fotografii, însoțite de scurte considerații. Unele dintre ele sunt fotografii eveniment, deși reprezintă doar o simplă „frântură” dintr-un fenomen foarte complex.
O remarcă interesantă este aceea că, în general, emoțiile ne sunt „trezite” de instantaneele în care apar fotbaliști autohtoni, născuți, crescuți și, din păcate, unii trecuți în „lumea celor drepți”, aici, în fața noastră. Este o formă de „identitate”, obligatorie, pe care, din păcate, se pune tot mai puțin accent. Orice iubitor de fotbal tresare acum văzând oameni pe care i-a întâlnit, an de an, meci de meci, pe stadioane din județ.

    Vrancart Adjud, prezență constantă în Divizia C

    O altă echipă vrânceană care a avut rezultate notabile în eșalonul al treilea al fotbalului românesc (n.r. fosta Divizie C) a fost Vrancart Adjud. Gruparea de pe Trotuș a reușit de-a lungul timpului și o performanță de excepție, ajungând în „16-mile” Cupei României, după ce a fost eliminată de Steaua București după executarea loviturilor de departajare în sezonul 1993-1994. La acea vreme, Vrancart Adjud era antrenată de Aurică Savancea. 
Parcursul până în „16-mile” Cupei României al echipei Vrancart Adjud a fost următorul: 3-2 (2-1, 2-2) după prelungiri cu Bujorii Tg. Bujor, 1-0 cu Acord Focșani, 2-1 cu Steaua Mizil, 2-0 cu Minerul Comănești și 2-3 (0-0, 0-0) cu Steaua București.
A fost un meci care a fost la un pas să nu dispute din cauza ceții, gazdele făcând eforturi supraomenești pentru ca microbiștii vrânceni să poate urmări la lucru echipa stelistă, care în acea perioadă ratase calificarea în grupele Ligii Campionilor, după o dublă manșă cu Monaco (1-4 în Franța și 1-0 la București). Steliștii au venit la Adjud cu echipa de bază, în lot aflându-se printre alții portarii Stângaciu și Gherasim, dar și jucătorii de câmp Doboș, Prodan, Pîrvu, Ilie Stan, Gîlcă, Panduru, Ilie Dumitrescu și Adrian Ilie. 
După 120 de minute, scorul a fost egal, 0-0, iar la loteria penalty-urilor, steliștii au fost mai norocoși și s-au impus cu 3-2. Steaua București a evoluat la acea vreme cu: Stîngaciu (114 Gherasim), Tufan, Doboș, Prodan, Pîrvu, Ilie Stan (76 Fulga), Gîlcă, Panduru, Ilie Dumitrescu, Adrian Ilie, Safta. Antrenor: Emerich Jenei. La penalty-uri: Tănase 1-0; Ilie Dumitrescu – ratare; Grigore – ratare; Pîrvu – ratare; Dorofte – ratare; Gîlcă 1-1; Meleșcanu – ratare; Panduru 1-2; Dobrescu 2-2; Doboș 2-3.  „După meci, jucătorii Stelei au luat-o pe jos până la gară, pe o scurtătură, iar șeful Stației CFR Adjud, inginerul Sîrbu a ținut trenul accelerat în gară până a venit ultimul reprezentant al Stelei. Deși aveau masa platită la prânz, steliștii au renunțat la ea în favoarea jucătorilor noștri. A fost o zi pe care nu o voi uita niciodată, că echipa Vrancart Adjud a avut onoarea de a evolua împotriva Stelei. După meci, toți am primit câte două prime de joc, de la Vrancart și Sirtot”, a spus Dănuț Anghel, la acea vreme secretar general al echipei Vrancart Adjud.

   Unirea Focșani, parcurs remarcabil în sezonul 1974-1975

    Una din generațiile de fotbaiști care a avut rezultate deosebite în fotbalul vrâncean și nu numai a făcut parte din echipa Unirii Focșani în sezonul 1974-1975. Echipa focșăneană este antrenată de Costică Marinescu, iar din echipa Unirii Focșani care a evoluat în Divizia B, făceau parte la acea vreme Ghiță, Oprișan, Dragu, Nedea, Costea, Păiș, Grămoșteanu, Zaiț, Borș, Mitu, Fanici, Negrea, Constantin, Canaragiu,  Boța, Braec, Olteanu și Stoica.
În acel sezon, Unirea Focșani a terminat campionatul pe locul 6, după ce a obținut nouă victorii. Cel mai clar succes a fost în tur, 4-0 cu Foresta Fălticeni (goluri marcate de Boța și Grămoșteanu, câte 2), iar cel mai dur eșec a fost înregistrat pe terenul grupării Petrolul Ploiești, scor 0-5.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?