Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Viaţa eternă ar putea fi obţinută printr-o procedură de prelungire a cromozomilor


Cheia pentru prelungirea vieții ar putea sta într-o procedură de prelungire a telomerilor, regiunile de la capătul cromozomilor care îi protejează în procesul de diviziune celulară și care se scurtează odată cu vârsta, potrivit unui studiu citat de independent.co.uk. Telomerii protejează cromozomii împotriva deteriorării pe măsură ce celulele se divizează și cresc, dar, odată cu înaintarea în vârstă, aceste regiuni de la capetele cromozomilor devin din ce în ce mai scurte și, în cele din urmă nu mai pot proteja cromozomii. Când acest lucru se întâmplă, cromozomii se pot deteriora, iar aceasta este o parte cheie a procesului de îmbătrânire.
Cercetătorii au descoperit o metodă de alungire a telomerilor, reușind practic să dea înapoi ceasul biologic și să întinerească cromozomii și, astfel, și organismul care îi conține. Celulele care au fost tratate după noua procedură se comportă ca și cum ar fi mai tinere și se înmulțesc mai repede, spre deosebire de celulele netratate, a căror rată de înmulțire stagnează și ajung în cele din urmă să moară.
Noua tehnică ar putea fi folosită în viitor pentru tratarea pacienților cu boli genetice care duc la o scurtare a telomerilor mai rapidă decât în mod normal, cum se întâmplă în cazul distrofiei musculare Duchenne. De asemenea, ar putea fi folosită în cazul unor simptome generale ale îmbătrânirii, cum sunt bolile cardiovasculare și în cazul diabetului. „Această abordare deschide calea spre prevenirea sau tratarea unor boli legate de îmbătrânire”, a declarat unul dintre cercetătorii implicați în studiu. „De asemenea, sunt o serie de boli genetice degenerative foarte grave asociate cu scurtarea telomerilor care ar putea fi tratate cu această tehnică”, a mai spus cercetătorul.
Oamenii de știință speră că studiul va permite specialiștilor să genereze un număr mare de celule pe care să le studieze sau să le folosească pentru producerea de medicamente. Procesul de alungire a telomerilor a fost descoperit de Helen Blau de la Universitatea Stanford, autorul principal al articolului în care descrie procedura alături de John Ramunas de la aceeași univeritate și Eduard Yakubov de la Houston Methodist Research Institute. „Am reușit să prelungim telomerii umani cu până la 1.000 de nucleotide, dând înapoi ceasul intern cu echivalentul a mulți ani de viață umană”, a declarat Helen Blau, profesoară de microbiologie și imunologie la Universitatea Stanford.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?