Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Emisie radio misterioasă venită din spaţiu, detectată în timp real


Astronomii au fost martori, în timp real, pentru prima dată ai unei emisii radio rapide de scurtă durată provenind dintr-o sursă necunoscută din spațiul cosmic. Descoperirea îi aduce pe cercetători cu un pas mai aproape de a înțelege acest fenomen „extraterestru” straniu, pe care astronomii din toată lumea încearcă să îl explice. Această scurtă emisie de unde radio durează doar câteva milisecunde, iar primul astfel de semnal a fost descoperit în 2007, de astronomii care căutau informații despre obiecte cosmice în arhiva datelor înregistrate de radiotelescopul Parkes, din statul australian New South Wales, informează dailymail.co.uk. Cauza exactă a acestor emisii radio reprezintă o nouă enigmă științifică, posibilele explicații întinzându-se de la evaporarea unor găuri negre și contopirea unor stele neutronice până la „comunicații” ale extratereștrilor.
Alte șase astfel de emisii radio de foarte scurtă durată, provenind aparent din afara Căii Lactee, au fost descoperite până în prezent cu ajutorul radiotelescopului Parkes, iar o a șaptea, cu ajutorul uriașului radiotelescop de la Arecibo, din Puerto Rico. „Suntem primii care au observat o astfel de emisie radio în timp real”, a declarat Emily Petroff, doctorand la Swinburne University of Technology din Melbourne. „Aceste emisii au fost descoperite, în mare parte, în arhivele de date, la săptămâni sau luni ori chiar după mai mult de un deceniu după ce au avut loc”, a mai spus Petroff.
După ce a detectat o emisie în timp real, Petroff a cerut unei echipe internaționale de cercetători să efectueze rapid observații cu radiotelescoapele de pe glob, scanând spațiul pe un spectru foarte larg de lungimi de undă, de la unde radio până la raze x.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?