Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Cardul de sănătate poate fi ridicat abia de luni de la CAS „din cauza unor aspecte procedurale“


Peste 5 mii de vrânceni sunt așteptați, abia de lunea viitoare, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, pentru a-și lua cardul național de sănătate. Este vorba de vrâncenii care nu au fost găsiți acasă de poștași. „Deși s-a anunțat că de mâine (astăzi-n.r.) asigurații se pot prezenta la CAS pentru a intra în posesia cardurilor, termenul a fost amânat pentru 26 ianuarie din cauza unor aspecte procedurale care mai trebuie puse la punct”, a declarat Iustina Papuc.
Potrivit reprezentanților CAS, începând de săptămâna viitoare, vrâncenii care nu au intrat în posesia cardului trebuie să se prezinte la camera 3, cu cartea de identitate. După ce își vor lua cardul, vrâncenii vor fi puși să semneze un proces verbal. Programul de lucru al CAS Vrancea este de luni până joi în intervalul 8.30-16.30, iar vinerea de la 8.30 la 14.30. În prezent, în Vrancea, peste 188 de mii de persoane au primit cardul național de sănătate.
Reamintim că potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, utilizarea efectivă a cardului național de asigurări sociale de sănătate de către asigurați și furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale se va face începând cu 1 februarie. Același proiect precizează că în cazul pierderii, furtului sau deteriorării cardului, precum și în situația modificării datelor personale de identificare, costurile aferente eliberării unui duplicat vor fi suportate de asigurat.
Titularul cardului are la dispoziție 15 zile calendaristice de la pierderea, furtul, deteriorarea documentului electronic sau modificarea datelor personale pentru a solicita, prin intermediul CAS, eliberarea unui nou card. De menționat că asiguratul suportă contravaloarea cardului de sănătate, precum și cheltuielile legate de pierderea, furtul sau deteriorarea acestuia, precum și în situația modificării datelor personale de identificare.
Eliberarea unui nou card de sănătate se face în termen de 30 de zile calendaristice de la depunerea cererii la CAS în a cărei evidență se află persoana respectivă. Acordarea serviciilor medicale, a medicamentelor sau a dispozitivelor medicale se realizează, până la eliberarea unui nou card de sănătate, pe baza unei adeverințe eliberate de Casa de Asigurări de Sănătate. 
Pe card sunt inscripționate următoarele informații: numele, prenumele, data nașterii, codul numeric personal și codul de asigurat, cardul putând fi activat la medicul de familie. La rându-i, medicul va înregistra pe cipul cardului următoarele informații: codul numeric personal al asiguratului, diagnostice medicale cu risc vital și boli cronice, grupa sanguină și Rh, acceptul exprimat pentru prelevarea de organe, țesuturi și celule după deces, datele de contact ale medicului de familie. Informațiile de pe cardul național de sănătate pot fi accesate de: CNAS, în calitate de administrator al sistemului informatic, medicul de familie la care este înscris asiguratul, medicul specialist, furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?